Pääkirjoitus
Päivi Sihvola
Naturan
loppusuora venyy

Suomen Natura-verkosto on melkein valmis, mutta valtioneuvoston nuijankopautusta odotetaan vielä.

JULKISUUDESSA NATURA-VERKOSTOA on kohdeltu ikäänkuin se olisi vihreiden ihan itse keksimä idea, josta vastuu kuuluu yksin ympäristöministeri Pekka Haavistolle. Kyse on kuitenkin koko hallituksen hankkeesta, johon Suomi sitoutui liittyessään Euroopan unioniin.
    Hallituspuolueista eniten ääntä ovat pitäneet ne, jotka ovat lähteneet Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton (MTK) äänitorviksi. Toisaalta Naturan hiljaisilla kannattajillakin on ollut tarvetta kerätä irtopinnoja omissa maakunnissaan.
    Molemmissa tapauksissa on kuitenkin ollut enemmän kyse yksittäisten ministereiden kuin puolueiden kannanotoista. Näistä syistä pintakuohujen seasta on vaikea nähdä, kuinka paljon kyseessä on vaalitaktiikka ja kuinka paljon todelliset poliittiset linjaukset.

Tätä taustaa vasten monista on varmaan tuntunut kummalliselta, että Vihreä liitto on ollut niin pitkään hiljaa koko asiasta. Puolueen hiljaisuutta asiassa saattaa selittää se, että Pekka Haavistolle ja ympäristöministeriön asiantuntijoille on haluttu taata edes hitunen työrauhaa. Natura-neuvottelut ovat olleet niin tiukat, että vaivoin saavutettua tasapainoa ei ole haluttu vaarantaa.
    Työrauhasta ei ole ollut paljon jäljellä, kun Maa- ja metsätaloustuottajien keskusliiton kopiokoneet ovat höyrynneet pitkin kevättä. Esimerkiksi Pirkanmaalla Metsänhoitoyhdistyskin on tulkinnut tehtäväänsä väljästi – jakanut valituspohjia huoltoasemilla ja postittanut huomautuksia yhdistyksen laskuun. Tällainen perusteettomien papereiden vyöry hidastaa asiallisten valitusten käsittelyä.

Vihreän liiton puheenjohtaja Satu Hassi rikkoi puolueen pitkän hijaisuuden Vuotos-soudun alla. Hän esimerkiksi ihmetteli MTK:n ristiriitaista toimintaa: Toisaalta keskusjärjestö pelottelee totaalisuojelulla ja toisaalta vastustaa joustavaa menettelyä, jossa aluetta voidaan käyttää kuten ennenkin ilman että sitä lunastetaan valtiolle.
    MTK vaatii kaikkia Natura-alueita korvattavaksi luonnonsuojelulain nojalla, eli nimenomaan sitä mahdollisimman tiukkaa suojelua. Miksi ihmeessä ministeriö muodostaisi rahalla kaikista Natura-alueista luonnonsuojelualueita, kun monilla alueilla Natura ei muuta entistä elämänmenoa mihinkään suuntaan? Olisi odottanut, että rahakirstunvartija valtiovarainministeri Sauli Niinistökin kannattaisi säästäväisyyttä.

Sauli Niinistön tapa säästää olisi viedä eteenpäin niinsanottua mini-Naturaa, jossa olisi vain niitä alueita, joista kukaan ei ole valittanut. Tälla tavalla varmistettaisiin se, että päätös Naturan laajuudesta ja luonteesta siirtyisi "Brysseliin". Unionivastaisuudella surffailevalle MTK:lle tämä saattaisikin tuoda lisää tuulta purjeisiin, mutta olisiko se kokoomuksen edun mukaista?

Hallituspuolueiden ministerityöryhmä on hionut Natura-esitystä perinpohjaisesti. Tämä pohjatyö vaarantuu, jos nyt aletaan pelata aikaa niin, että päätös siirtyy lomien yli. o