Hullut päivät
Terhi Brusin

Turistina kotona
Suomi on saksalaisille kauempana kuin Mallorca.

Puolet loman ilosta on sen odotuksessa ja suunnittelussa. Vuosikausia vaivana on ollut sama dilemma: kun on töitä, olisi rahaa, mutta ei aikaa. Ja kun ei ole töitä, olisi aikaa muttei rahaa. Tänä kesänä on ensimmäisen kerran vuosiin kaikkia kolmea.
    Vuokraemäntä, vanha Suomen kävijä, innostui kertomaan, miten pakkaa aina auton täyteen säilykkeitä, kun ruoka on perillä niin kallista. Toinen tuttava kysyi, emmekö pelkää hyttysiä. Kannoin siis kirjastosta pinon matkakirjoja, jotta saksalainen avomieheni näkisi kotimaisemistani muutakin kuin ikuiset ennakkoluulot. Oli tietysti pakko itsekin katsoa, mitä siellä oikein kerrotaan.

Täkäläisten vähäisen Suomi-tuntemuksen huomioon ottaen kirjat olivat yllättävän asiallisia. Jossakin vaiheessa jokaista tosin tuhahdin, että tekijä olisi voinut investoida sanakirjaan. Mainosten iskulauseet ovat menneet niin hyvin perille, että eräskin kirjoittaja uskoi automaatin olevan suomeksi ottomatti ja Jyväskylää ympäröivän maakunnan Loma-Suomi.
    Kirjaston teokset olivat kaikki lähes kymmenen vuotta vanhoja, ja sen jälkeen on muuttunut yksi jos toinenkin asia. Siispä kirjakauppaan katsomaan, miltä näyttää uudempi anti.

Ja mitä näinkään: Mallorcaa oli tarjolla metrikaupalla, vaikka useimpia sinne menijöitä kiinnostaa vain halpa sangria, yöelämä ja aurinkorannat. Ruotsille ja Norjallekin oli oma kyltti hyllyn reunassa.
    Suomesta kertoi muutama kappale Skandinavian otsikon alta löytyneissä viidessä kirjassa. Kiinnostavin oli tuore luontomatkailijoille suunnattu teos, joka kuvaili perinpohjin Suomenkin kansallispuistot lajeineen ja vaellusreitteineen.
    En ole nähnyt Suomen kauneinta kesää kuuteen vuoteen, sillä olin jo ennen Berliiniin muuttoa pari kesää pimeiden öiden Saksassa. Olen oppinut syömään belgialaisia mansikoita, hollantilaista salmiakkia ja vähän pohjalaiselta rieskalta maistuvaa arabialaista leipää, mutta jo sanat leipäjuusto, lakkajogurtti, tiikerijäätelö ja hiillossilakat sulavat kielellä.
    Kotimaan esitteleminen ulkomaalaiselle on hyvä alibi olla itsekin ihan turisti. Viimeinkin tulee tutustuttua moneen paikkakuntaan, jota aina ennenkin teki mieli mennä katsomaan. Silloin vain mieli veti enemmän maailmalle ja suurkaupunkeihin. o

Terhi Brusin on berliiniläinen vapaa toimittaja.