Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 28.5.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Konsensus ei saa peittää ristiriitoja

Kioton sopimuksen ei pidä tuudittaa turhaan tyytyväisyyteen.

Vihreä Lanka on hiljattain julkaissut kaksi haastatteluistani poimittua lainausta. Koska niistä voi saada mielipiteistäni hieman eriskummallisen kuvan, ajattelin tarkentaa sanomisiani.
    Ensimmäisessä lainauksessa (VL 30.4.98) ilmoitin haluavani suomalaiseen ympäristöpolitiikkaan selviä konflikteja. Kannatan siis eriävien mielipiteiden esiin tuomista ja kiistanalaisten kohtien riitauttamista hymistelyn sijaan.
    Esimerkiksi UPM-Kymmenen utopiat ovat kaukana Maan ystävien ihannemaailmasta, vaikka molemmat pitävätkin tavoitteenaan kestävää kehitystä. Keskustelua ei vie juuri eteenpäin valheellinen illuusio konsensuksesta, jossa kaikki melovat samassa veneessä ainoan oikean politiikan tahtiin.
    Toisessa tapauksessa (VL 14.5.98) olin sanonut, että Kioton sopimuksen epäonnistuminen olisi saattanut olla pitemmän päälle parempi asia.
    Kioton pöytäkirjan ongelmallisuus piilee siinä, että se ulottuu vuoteen 2012 asti. Pahimmassa tapauksessa saavutettu kompromissi kosmeettisesta päästöjen vähentämisestä voi tuudittaa päättäjät vaaralliseen turvallisuuden tunteeseen – luuloon, että ongelma on jo hoidossa.
    Näinhän ei suinkaan ole. Kioton nimellinen 5,2 prosentin päästöjen vähennys merkitsee kaikkine porsaanreikineen vain päästöjen kasvattamista. Tutkijoiden ja ympäristöväen varoitukset dramaattisten leikkausten tarpeesta kaikuvat kuuroille korville.
    Eräässä mielessä olisikin ollut paikallaan, että poliitikot olisivat palanneet Kiotosta koteihinsa ilman mitään sopimusta massiivisen kansainvälisen huomion saattelemina. Tämä olisi alleviivannut heidän kyvyttömyyttään toimia ihmiskunnan ja ympäristön hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Oras Tynkkynen
Tampere/Helsinki
oras@iki.fi