Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 14.5.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Porttikielto Jumalkuninkaalle?

Suomi antaa tylyn vastauksen Tiibetin ihmesoikeuskysymykseen.

Puhemies Riitta Uosukainen on evännyt jumalkuningas Dalai Lamalta puheoikeuden Suomen eduskunnassa, Hänen Pyhyytensä Suomen vierailun aikana. Toivoisin, että Tiibetin itsenäisyydestä kiinnostuneet pyrkisivät vaatimaan välitöntä muutosta tilanteeseen, joka ainoastaan kuvaa suomalaisen politiikan pikkusieluista käsitystä maailmasta.
    Dalai Laman puhe voisi merkittävästi auttaa Tiibetin itsenäisyyspyrkimyksiä. Ilmeisesti Riitta Uosukainen on jo unohtanut, että joskus Suomikin tavoitteli itsenäisyyttä...

Tristan Trefoil Ruusunen
ai-ai@uiah.fiEn määrittele
tietoyhteiskuntaa

Hannes Mäntyranta arvosteli "tietoyhteiskunnan määritelmääni" kommentissaan (
VL 30.4.) Mika Mannermaan kirjasta tekemääni katsaukseen (VL 9.4.). Jos Mäntyranta olisi lukenut kirjoitukseni tarkkaan ja ymmärtänyt sen, olisi hän huomannut, etten esitä mitään tietoyhteiskunnan määritelmää, vaan suhtaudun koko käsitteeseen skeptisesti. Mäntyrannan kommenteilla ei ole mitään yhteyttä esittämääni asiaan.
    Peräänkuuluttamani "laajempi verkostoitumisen käsite" liittyy globalisaatioon, prosessiin, joka alkoi jo vuosisatoja sitten, mutta jota ilman nykyistä aikakautta ei voida ymmärtää. Käsitän globalisaation "toiminnaksi kaukaa", mikä yhdistää niin taloudellisen keinottelun, kommunikoinnin verkoissa kuin sodankäynninkin ulottuvuudet.
    Vihreän Langan palstoilla on ikävä kyllä teknisesti mahdotonta käsitellä tämänkaltaisia asioita syvällisemmin. Onneksi Vihreällä sivistysliitolla on hanke "Viridis- vihreä verkkolehti", jonka toukokuussa ilmestyvän ensimmäisen numeron teemana on juuri "globalisaatio".

Tapani Hietaniemi
päätoimittaja, HelsinkiPelastus Bulgarian
tanssikarhuille

Bulgarian suurlähetystö kiittää monista saamistamme kirjeistä, joissa suomalaiset osoittavat huolensa maamme "tanssivien karhujen" kohtaloista.
    Tahtoisin vakuuttaa Teille, että niin yleinen mielipide kuin asiasta Bulgariassa vastuussa olevat viranomaisetkin ovat täysin tietoisia eläinten oikeuksien suojelun välttämättömyydestä ja toimivat lainsäädännön parantamiseksi tällä alueella.
    Bulgarian ympäristöministeriö on ilmoittanut 17.11.1997, että maassa aletaan toteuttaa uusia, ankaria rangaistuksia niitä henkilöitä vastaan, jotka aiheuttavat vahinkoa ja kärsimystä eläimille. Uudessa lainsäädännössä sovelletaan erityismääräyksiä juuri karhuja koskien ja taataan suurten sakkojen määrääminen niille, jotka käyttävät karhuja taloudellisen hyödyn saamiseen. Tämä on ensimmäinen askel "tanssivien karhujen" pidon lopullisessa nujertamisessa.

Plamen Petkov
suurlähettiläs, Helsinki