Kolumni
Irina Krohn

Me vastuunkantajat
Entä jos vihreät poliitikot nostaisivat demareiden tapaan vuodekumppaninsa politiikan parrasvaloihin?

MUISTATTEKO, kun eräs mies sanoi kantavansa vastuun? Tarkoitan tapaus Sundqvistia, jossa julkisen kohun keskellä pääministeri kertoi olleensa tietoinen ministeri Arja Alhon toimista. Vastuukin oli siis osaksi hänen. Pääministeri ei kuitenkaan eronnut, vaan asian päättänyt ministeri Alho. Demareiden pikku Myy polki jalkaa, katsoi toimineensa oikein, mutta ryhmän edun nimessä erosi.
    Alhon ero mursi erään keskeisen suomalaisen politiikan käytännön, meillä ei oltu totuttu kantamaan asioiden poliittista vastuuta esimerkiksi eroamalla.
    Pääministeri hyväksyi eron, meni naimisiin ja kutsui häihinsä ex-puoluejohtajan ja ex-pankinjohtajan, kohun alullepanijan.

Arja Alho kirjoitti kirjan, jatkaa politiikantekoa ja aikoo asettua ehdolle eduskuntavaaleissa. Alho on tehnyt oman uransa ja omat virheensä, ja on sikäli riittävän hyvä poliitikko. Pääministeriä ja osaa valtalehdistöä seuraamalla saa kuitenkin sen vaikutelman, että nuorehkojen, oman uran luoneiden demarinaisten tilalla haluttaisiin nähdä mieluummin pääministerin uusi vaimo Päivi Hertzberg. Nainen, joka nimitettiin Suomen Dianaksi jo ennen kuin alkuperäinen on ehtinyt maatua.
    Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja Risto Uimonen on vihdoinkin löytänyt naispoliitikon, jota voi kehua. Hänen mukaansa Hertzbergin kirjoitukset ovat mitäänsanomattomia, mutta nainen itse sympaattinen naiivissa innostuksessaan. Eli suomeksi sanottuna suu kiinni ja ole kaunis. Näitä herroja eivät naisen ajatukset kiinnosta, ja tekoja he eivät edes huomaa.

Ymmärtääkseni ilmiötä tein ajatusleikin. Puheenjohtajamme Satu Hassin aviomies nostettaisiin yhtäkkiä miesehdokkaiden ykköseksi. Vappupuhujana Helsingissä ei olisikaan Osmo Soininvaara, vaan filosofian tohtori Jukka Valjakka. Kun kyseinen, hyvin viehättävä herra on jokseenkin merihenkinen, lehdistö näkisi hänessä uudestisyntyneen Errol Flynnin. Pekka Haavisto pitäisi loistavan puheen kirjolohen kasvatuksen haitoista, mutta lehdistö olisi kiinnostuneempi kalastusta harrastavan tohtori Valjakan ruokaresepteistä. Seminaarien järjestäjät eivät enää kutsuisi puhujiksi muita miehiä kuin puheenjohtajan vuodekumppanin, sillä tietäähän jokainen vallasta sen verran, että parhaiten sitä saa makuuhuoneen kautta.

En kuitenkaan usko, että meille vihreille käy näin, sillä jotain olennaista meiltä puuttuu – nimittäin puoluejohtajan yksinvalta, jota kova ryhmäkuri puolueessa käytännössä tarkoittaa. Vihreissä, jossa kukaan ei joudu yhtenäisyyden nimissä antamaan avointa valtakirjaa johtajille, ei ole syntynyt eikä toivottavasti synny sellaista hiljaisuuden ja tottelevaisuuden kulttuuria, joka nyt näyttää asuvan demareilla.
    Tulevia eduskuntavaaleja Helsingissä sanotaan pääministerivaaleiksi. Mielenkiintoisempaa on mielestäni, minkä tyyppisiä naisia halutaan Emu-Suomessa toimijoiksi. Demokratia on sikäli hauskaa, että lopullisen vastuun kantavat aina äänestäjät. o