Hullut päivät
Hannes Mäntyranta

MTK-suopaa
Tuntuu siltä, että MTK häpeää maataloutta elinkeinona.

Luulisi maalaisten valittaneen riittämiin, että kaupunkilaiset eivät ymmärrä maaseudun elinoloja. Mitä vielä! Ainakin Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n mielestä ymmärrystä lienee aivan liikaa.
    Ongelmaan on lähdetty hakemaan kaukonäköistä, mutta väärää ratkaisua. On tehty esite kaupunkilaislapsille. Ilmeisesti maaseudun elinoloissa on MTK:n mielestä jotakin hävettävää, kun niistä pitää kertoa puolitotuuksia – etenkin kun tällaisesta jää vuorenvarmasti kiinni.

Kotieläimiä katsomassa -esitteessä maalaislapsi Anni esittelee kaupunkilaislapsille kotitilansa eläimiä. Yhdestäkään ei kerrota koko totuutta.
    Villieläimestä esite sanoo, että "sen voi käydä huonosti", jos se sairastuu. Kotieläimistä yhdenkään "ei käy huonosti": tämän esitteen perusteella voisi päätellä, että ne kaikki kokevat niin sanotusti luonnollisen kuoleman. Tarhaketut eivät ole villejä, ja siksi "ne eivät selviäisi ilman ihmisen apua". Toisaalta porotkin ovat kotieläimiä, vaikka niille ei olekaan suotu vankeuden iloa.

Anni-paran vanhemmat eivät liene erityisen taitavia maanviljelijöitä. Jos olisivat, heidän tilallaan ei kasvaisi lehmiä, vasikoita, lampaita, kanoja, kananpoikia, työ-, ratsastus- ja ravihevosia, sikaemakkoja ja -porsaita, sinikettuja, mehiläisiä.
    Menestyvässä tilassa olisi vähemmän sanottavaa: viljaa helvetisti, jokunen porkkana kotitarpeisiin. Toisaalta heillä olisi nelivetotraktori, leikkuupuimuri sekä lukemattomia moottorisahan hintaluokkaan kuuluvia vempeleitä ja ajoneuvoja. Mutta Annin vanhemmilla on vain harava ja hevosvetoinen tukkireki. Parempia he lienevätkin markkinoimaan tilaansa MTK:n esitenikkareille.

Mitä MTK häpeää siinä, että sen jäsenet kasvattavat eläimiä tappaakseen ne? Tai siinä, että he käyttävät teknologiaa? Miksi levittää tällaista soopaa keskenkasvuisille? Heistähän tulee kettutyttöjä, kun totuus selviää – ja se selviää, varmasti
    No nyt sanotaan, että minä en käsitä. Mutta minä kyllä käsitän. Tässä on kyse siitä, että MTK:n mielestä muut ovat maaseudun suhteen aina väärässä ja vieläpä tyhmiä.

Jos kaupunkilainen ei ymmärrä maaseutua, hän on tyhmä. Jos kaupunkilainen ei ymmärrä maaseutua MTK:n esitteistäkään, hän on vielä tyhmempi. Yhä tyhmempi on se kaupunkilainen, joka uskoo, ja kaikkein tyhmin on se, joka menettää kaiken uskon opittuaan totuuden: nehän tappavat elukkansa, ja vielä enimmäkseen syöttävät ne meille.