Viikon visiitti
Jarmo Vehmas

Mennyt maailma
ei palaa

Heikki Urmas ampuu kovilla - omaan jalkaansa.

HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULUN kansainvälisen BBA-ohjelman vetäjä Heikki Urmas, korkeakoulun ex-rehtori Fedi Vaivio ja professori Veikko Jääskeläinen esittelivät "kolmen tohtorin ohjelman" ensi kerran TV2:n dokumentissa Hyvästi Kekkosen perintö marraskuussa 1996. Uusteollistamisohjelma oli tarkoitettu lääkkeeksi suurtyöttömyyteen ja valtion velkaantumiseen.
    Tohtorit väittivät kemialliseen metsäteollisuuteen ja energiantuotantoon suunnattujen järeiden investointien (kaksi sellutehdasta, viisi paperikonetta, kaksi ydinvoimalaa ja 100-150 hakevoimalaa) tuovan 15 vuodessa 250 000 työpaikkaa, joista puolet jäisi pysyviksi. 80 miljardin markan rahoitus perustui valtionyhtiöiden myyntiin ja oletukseen, että poliittisten ja muiden esteiden poistuminen ydinvoiman tieltä toisi yksityistä pääomaa.
    Urmas on julkaissut oman versionsa ohjelman synnyttämisestä ja sen nostattamasta keskustelusta. Kirjan Uhrina työtön tavoitteena on tohtoreiden ohjelman arvostelijoiden leimaaminen väärillä korteilla pelaavaksi ja omaa etuaan tavoittelevaksi valtaeliitiksi, joka on tietoisesti valinnut suurtyöttömyyden.
    Omahyväisyyttä uhkuva Urmas nimittää haudankaivajiksi niitä, jotka eivät kannata varauksetta kolmen tohtorin ohjelmaa. Eri asteisia ohjelman ymmärtäjiä löytyi suurimman oppositiopuolueen, yksittäisten kansanedustajien, MTK:n, ay-liikkeen ja yleisönosastokirjoittelijoiden piiristä. Sen sijaan työttömän haudankaivajien lista on kuin nälkävuosi: hallitus kokonaisuudessaan, keskeiset virkamiehet, Enson ja UPM-Kymmenen johto, Metsäntutkimuslaitoksen tutkijoita, suuri osa tiedotusvälineistä... Ympäristöjärjestöjä ja vihreitä Urmas lähestyy amerikkalaiseen backlash-tyyliin ampumalla silmittömästi kaikkea mikä liikkuu: vihreää valhetta levittäviä vihreitä fasisteja kaikki tyynni.
    "Tohtorien Ohjelman arvioimista hankaloittaa se, ettei sen taustalla olevia laskelmia ole missään esitetty", kirjoittivat Metsäntutkimuslaitoksen tutkijat keskustelun velloessa kuumimmillaan. Kirjassan Urmas ei laskelmia esitä. Tohtorin arvovallalla hän väittää ohjelmaansa "asiantuntemuksellisesti vedenpitäväksi". Toisaalla hän lipsauttaa, että parasta asiantuntemusta edustavat konsultit olivat neuvoneet jättämään työllisyysvaikutuslaskelmat esittämättä.
    Metsäteollisuuden edustajien mukaan kolme tohtoria eivät olleet heidän asiallaan. Miksi sitten mastodontti-investoinnit? Urmaksen mukaan muut vaihtoehdot eivät pysty työllistämään nykyisiä työttömiä. Ne ovat liian hitaita ja niillä on liian pieni kotimainen välituotekysyntä. Kehittyviin teknologioihin taas sisältyy riskejä, joten niitä ei pidä käyttää. Palvelujen lisäämismahdollisuudet puolestaan riippuvat täysin teollisista investoinneista.
    Työllistämisohjelman laadinnalle olosuhteet ovat nykyisin hieman toiset kuin sodanjälkeisen teollistamisen aikoina. "Maailma muuttuu" -väitteet Urmas kuitenkin kuittaa hölynpölyksi. Tosin hän huomaa jonkun ei-haudankaivajan kysyneen: "Hyvä homma pojat, mistäs löytäisitte uuden Kekkosen?" o

Jarmo Vehmas on tutkija Tampereen yliopiston aluetieteen ja ympäristöpolitiikan laitoksella.