Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 2.4.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
Rampa unohtui

Tiibetistä ei pidä puhua mainitsematta T. Lobsang Rampaa.

Erkki Pirtolan Tiibet -aiheinen kirjoitus (VL 19.3.) oli kaiken kaikkiaan mieluisaa luettavaa ja pitkälti myös tosiasioiden toteamista. Hyvä näin, mutta...
    Pirtolan olisi ehdottomasti kuulunut mainita yksi maailman kuuluisimmista tiibetiläisistä - kirjailija T. Lobsang Rampa ja hänen valtava kirjatuotantonsa. Tuskinpa kukaan toinen on tehnyt yhtä paljon työtä Tiibetin puolesta kuin Rampa. Hänen kirjansa ovat muodostaneet sen pohjan länsimaihin, jolle Dalai Lama on rakentanut oman roolinsa.
    Rampan ensimmäinen kirja Kolmas silmä on käännetty yli kymmenelle kielelle. Harva Kuitenkin tuntee Lobsang Rampan ristiriitaisen taustan. Englantilainen Cyril Hoskins "muuttui" Rampaksi. Tästä voi lukea kirjasta The Rampa Story.
    Yliopistopiirit ovat aikanaan moittineet Rampan kirjojen sisältöä roskaksi. Väitetään kuitenkin, että Tiibetin korkea-arvoisimmat henkiset tahot olisivat aikanaan ilmaisseet närkästyksensä siitä, että Lobsang Rampa on mennnyt paljastamaan niin paljon Tiibetin salaisuuksia länsimaisille tahoille.
    Vallanhaluisille pakanoille ei ole tarkoituksenmukaista mennä avoimesti heittelemään Tiibetin lamaismin esoteerisia "helmiä".
    Uskoisin että nämä Tiibetin Viisaiden arviot osoittautuvat vääriksi. Ainakin itse Dalai Lama on Rampan kirjojen johdosta saanut lähes kaikkialla maailmalla niin lämmintä vastaanottoa että Viisaat lienevät mielissään näin jälkeenpäin.

Lars Österman, Emäsalo


Liikuntajohtajaksi on
valittava pätevin

Helsingin kaupungin liikuntajohtajan valinta on ollut alusta alkaen hankala ja turhauttava prosessi johtuen kahden puolueen välisestä "kähmyräkaupasta" eli keskenäisestä, etukäteen neuvotellusta sopimuksesta kuka kyseiseen virkaan valitaan. Liikuntalautakunnan toiminta oli pelkkää silmänlumetta.
    Haastattelujen alussa työryhmässä ehdotettiin ehdokkaiden haastattelemista molemmin kotimaisin kielin, mikä tänä päivänä on tavallista yritysjohtoa valittaessa; se koettiin kiusallisena ja niin asia unohdettiin. Haastatteluja edeltävässä lautakunnan keskustelussa varsinaisen kokouksen jälkeen ehdotettiin psykologisia testejä hakijoille.Lautakunnan puheenjohtajalle ja varapuheenjohtajalle tämä ei käynyt.
    Jätimme lautakunnan kokouksessa eriävän mielipiteen koska, halusimme asettua pätevimmän hakijan taakse. Kari Hagforsin vetäydyttyä hakijoista jäi jäljelle kaksi varteenotettavaa hakijaa, jotka molemmat ovat hyviä, mutta joista Kimmo Suomi on kuitenkin selkeästi pätevämpi kuin Anssi Rauramo.
    Suomen koulutus- ja kokemus liikuntasuunnittelun ja -hallinnon alalta on huomattavasti laajempi kuin Rauramon. Suomi tuntee kunnallispolitiikan laajemmin ja hänellä on pidempiaikainen kokemus kunnallisista luottamustehtävistä.
    Liikuntajohtajan viran yhtenä pätevyysvaatimuksena on kokemus hallinto- ja johtamistehtävistä: tämän osalta mielestämme Rauramo ei ole muodollisesti pätevä virkaan, koska hänellä ei ole johtamiskokemusta kunnalliselta eikä yksityiseltä sektorilta. Luottamustoimien hoitaminen tai niissä puheenjohtajana toimiminen ei ole verrannollinen asia kun puhutaan yrityksen tai kunnallisen laitoksen johtamisesta. Ikävintä koko prosessissa on todeta kaupungin rahojen tuhlaus turhien valintaprosessien järjestämiseen, kun valinta tuntuu olleen selvä jo alusta alkaen. Kokemuksella, opiskelulla ja persoonan johtamistaidoilla ei tunnu olevan merkitystä. Liikuntalautakunnan jäseninä ja sitä kautta poliittisina vaikuttajina häpeämme tätä alkeellista systeemiä "kähmyröidä" näinkin tärkeässä prosessissa. Hyvät kaupunginvaltuutetut, teillä on vielä mahdollisuus estää tämä epäoikeudenmukainen peli ja siten osoittaa olevanne luottamuksen arvoisia äänestäjillenne.

Jaana Reijonaho (vihr),
liikuntalautakunnan jäsen,
valintatyöryhmän jäsen
Taina Tuomikorpi (vihr),
liikuntalautakunnan jäsenOikaisu
Viime numerossa (VL 26.3.) ekologista päiväkotia käsittelevässä jutussa puhuttiin erheellisesti vantaalaisesta päiväkoti Mihtelistä. Päiväkodin oikea nimi on Misteli. Pahoittelemme virhettä.

Toimitus