Hullut päivät
Roivainen & Välimäki

Miina ja Manu
"Leimaava puhe uudesta syrjäytyneiden alaluokasta ei näe näitä arjen sankareita."

"Minua riepoo joka tuutista tuleva puhe syrjäytyneistä. Siinä kuultaa poroporvarillinen huono omantunnon ääni."
    "Eikös se ole hyvä, että meillä poroporvareilla on huono omatunto, se antaa pientä toivoa muutoksesta."
    "Päinvastoin, kaikki tämä puhe 'syrjäytyneistä', 'uusköyhälistöstä' ja 'urbaanista alaluokasta' on leimakirvespuhetta. Juuri tuo puhe on ongelman aiheuttaja, se itse luo syrjäytyneiden luokan."
    "Häh? Et kai väitä, että pitkäaikaistyöttömyys tai köyhyys eivät aiheuta syrjäytymistä?"

"Ajattelepa ystäviämme Miinaa ja Manua. He ovat varmasti viranomaisten näkökulmasta ongelmaperhe: molemmat työttömiä, äiti AA-lainen, jonka terveys horjuu ja asuvat vielä betonilähiössä vähän pahamaineisella alueella. Mutta ei heistä saa syrjäytyneitä tekemälläkään."
    "Ai, kuulitko jo mitä tänään tapahtui? Miina majoitti erään äidin ja lapset kotiinsa, kun isäntä repsahti ryyppäämään. Nyt hän järjestää naiselle paikkaa turvakotiin."
    "Miina on korttelinsa paljasjalkasossu, josta moni sosiaalityöntekijä voisi ottaa oppia. Ja Manu on jalostanut naapuriavun taiteeksi. Eilen se kuskasi sen naapurirapun vanhan mummon terveyskeskukseen. Ja lapsien roudaus synttäreille, elokuviin ja harrastuksiin on jo puolipäivätyötä. Ja toinen puoli päivää kuluu laajan kaveripiirin autonromujen kunnostuksessa."

"Mutta ei tämä arjen toimeliaisuus poista sitä, että he ovat vaarassa syrjäytyä työelämästä parin vuoden työttömyyden takia."
    "Kyllä, mutta eivät he silti ole 'syrjäytyneitä'! Leimaava puhe uudesta syrjäytyneiden alaluokasta ei näe näitä arjen sankareita. Ihmiset sinnittelevät rahapulan ja työttömyyden keskellä ja taistelevat mielekkään elämän puolesta. Se ei ole uutinen. Köyhyystutkijat huolestuvat kaduilla näkyvistä juopoista, mutta eivät näe köyhyydestä nousevaa toimeliaisuutta. Pienten ihmisten selviytymiskamppailu ei haasta keskiluokan omahyväistä toimintatarmoa."

"Yrität kääntää työttömyyden voimaksi, vai? En oikein usko tuohon, vaikea kuvitella, että 30-40-vuotiaat jaksaisivat eläkeikään asti kehitellä mielekkäitä naapuriapuprojekteja."
    "Hei, en kai minä ole väittänyt että työttömyys ei aiheuttaisi ongelmia! Väitän, että nyt pientä ihmistä lyödään uusilla leimoilla. Ihan hyvä, että köyhyttä tutkitaan, mutta ongelmallisia ovat kaikenlaiset selvitykset, joissa tislataan esiin syrjäytyneiden paarialuokkaa ja etsitään asuinalueiden "ongelmataskuja". Kohta niitä taskuja tyhjennetään kaduille, jotta keskiluokka saisi nukkua rauhassa." o