Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 5.3.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
JULKISEN sektorin palkkatasosta keskustelu ei saa olla tabu.

Takana on useita peräkkäisiä nopean talouskasvun vuosia. Siitä huolimatta työttömyys on vähentynyt vain vähän. On tehty useita, kovia leikkaus- ja säästökuureja, mutta valtionvelka jatkaa kasvamistaan ja monen kunnan talous on pahasti kuralla.
   Kunnat jakavat pakkolomautusvaroituksia toisensa jälkeen. On todella hämmästyttävää, että vaikka kansalaiset kipeästi tarvitsevat palveluja ja vaikka osaavaa ja hyvin koulutettua väkeä on sankoin joukoin työttöminä, asioita ei kyetä järjestämään niin, että työttömät saisivat työtä ja kansalaiset palveluita.
   Talouselämän taholta on alkanut kuulua ääniä, että nousukauden huippu jo ohitettu. Laskukausi alkaa, ja Aasian talouskriisin takia siitä voi tulla tavallista syvempi ja vaikeampi myös meillä.
   Lama yllättäisi Suomen täysin housut kintuissa. Kun valtiolla jo nyt on 420 miljardia markkaa velkaa, sillä ei olisi edes teoriassa mahdollisuuksia pehmentää lamaa lisäämällä lainanottoaan.
   Mitä pitäisi tehdä, jotta julkinen sektori ei omalta osaltaan pahentaisi työttömyyttä ja syventäisi tulossa olevaa laskusuhdannetta? Lääke on yksinkertainen, joskin monien mielestä karvas: menot on saatava tasapainoon tulojen kanssa.
   Tulonsiirtojen ohella julkisen sektorin suurin menoerä ovat palkat. Mutta jos niistä säästetään irtisanomisilla ja lomautuksilla, se syventää lamaa, pahentaa työttömyyttä, jättää lapset ja nuoret ilman kunnollista opetusta sekä vanhukset ja sairaat ilman riittävää hoitoa ja huolenpitoa.
   Siksi säästö on saatava aikaan alentamalla palkkoja. Keski- ja hyvätuloiset julkisen sektorin viranhaltijat, kuten opettajat, lääkärit, tuomarit, johtavat hallintovirkamiehet voisivat hätää kärsimättä tinkiä niistä 10-20 prosenttia. Näin he näyttäisivät hyvää esimerkkiä myös yksityisellä sektorilla työskenteleville.
   Kaikkein pienimpiä palkkoja ei kuitenkaan ole järkevää alentaa. Siitä ei syntyisi säästöä, koska vastaava rahasumma kuluisi asumis- ja toimeentulotukiin.
   Monet toivovat, että yritys- ja pääomavoitoista voitaisiin saada nykyistä enemmän yhteiseen kassaan. Euroopan unionin rahaliitto kuitenkin helpottaa entisestään pääomien liikkeitä. Siinä tilanteessa ei ole mitään keinoja yritys- ja pääomatulojen ankarampaan verottamiseen ilman että ne, ja myös työpaikat karkaavat kevyemmän verotuksen maihin.

Georg Gennert,
tutkija, PorvooKieli kuriin
Toivon, että luonnonsuojelijat suojelisivat myös kieltä. Jos joku aikoinaan meni touhuamaan niin sanotun Altajoen partaalle, olisi hänen ainakin tähän mennessä pitänyt oppia, että selväksi suomeksi kyse on Alattiosta ja Alattiojoesta. Oppia niin suojelijan kuin toimittajan.
   Syntyipä tähän maahan Koijärvi-liike ja Kyrönjoki-soutukin. Mutta kun minun historiantuntemukseni ulottuu aina Lapuan liikkeen päiviin, niin saanen ilmoittaa, ettei omantoa ole suomesta poistettu näiden vuosien välissä.
   Siis sano siivosti suomeksi: Koijärven liike, Kyrönjoen soutu!

Vesa Rantala,
Lapua ja Mustasaari