Viikon visiitti
Pekka Haavisto

Insinöörikö pelastaa maailman?
Minäkin luen Tekniikan Maailmaa.

Ympäristöajattelun ääripäiksi on joskus nimetty toisaalta eko-, toisaalta tekno- tai neonvihreät. Ekovihreisiin on usein lyöty leima "kehityksen pyörän taaksepäin kääntämisestä". Teknovihreiden mielestä kehityksen pyörä taas on huolestuttavasti juuttunut paikoilleen: hyvän ympäristötekniikan tutkiminen ja soveltaminen etenee liian hitaasti. Tekniikan tohtori Eero Paloheimo on puhunut teknokultuuristamme, joka on "täynnä puoliväliin ajateltuja ajatuksia".
   Puoliväliin on ajateltu, kun on ajateltu tuotteen valmistus, markkinointi ja kulutus – mutta ei uudelleenkäyttöä ja elinkaarta. Puoliväliin on ajateltu, kun louhitaan ja rikastetaan uraania ja annetaan ydinvoimaloiden jauhaa sähköä, mutta ei olla varmoja, miten turvallinen ydinjätteen loppussijoitus, uudelleenkäsittely ja vanhojen voimaloiden purkaminen pitäisi järjestää. Terveisiä vaan Sellafieldiin!

Tunnustan suoraan, että luotan ekoteknologian voittokulkuun. Siitä on jo paljon hvyä esimerkkejä: bioenergia, tuuli- ja aurinkotekniikka, vähäpäästöisemmät moottorit, tietotekniikan luomat säästömahdollsiuudet. Unohtamatta jo käyttöönotettua vesien- ja ilmansuojelutekniikkaa, joka on sanut viime vuosina monet päästökäppyrät osoittamaan kohti lattiaa.
   Ympäristömyötäisten tekniikan yleistyminen ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys. Se vaatii tuekseen voimakasta poliittista mielipidettä ja kuluttajien kasvavaa tietoisuutta. Poliitikot päättävät normeista, joilla uusien tekniikoiden käyttöönottoa voidaan nopeuttaa. Kuluttajat äänestävät kukkarollaan ja vaaleissa. Koulut ovat avainasemassa, kun kasvatetaan uutta, ympäristömyönteisempää sukupolvea.

Hyvänkään ekoinsinöörin voima ei kuitenkaan ole rajaton. Tiedämme, että maailman väestön ja kulutuksen kasvuun liittyvä yhtälö on kestävyyden kannalta mahdoton.
   Väestöräjähdyksen pysäyttämiseksi tarvitaan tehokasta perhesuunnittelua. Tekniset välineet siihen on keksitty. Kysymys kuuluu, hyväksyvätkö uskonto ja kulttuuri niiden käytön, ja onko perheiden sosiaaliturvasta huolehdittu niin, ettei vanhuudenturva nojaa suureen lapsikatraaseen.
   Mahatma Gandhi ajatteli aikanaan viisaasti, että maapallo pystyy kyllä täyttämään kaikkien ihmisten tarpeet, mutta ei ahneutta. Kohtuullisuus, joskus pieni kieltäytyminenkin ekologisista syistä on paikallaan. Elokuvaohjaaja Andrei Tarkovski puhui aikanaan "omantunnon tarkkuudesta" ihmiselämän perussääntönä. Se pätee erityisesti yksilön ekologisiin valintoihin.

Ekoteknologia on tulossa yksi nopeimmin kasvavista tuotannonaloista maailmassa. Suomessakin ekovienti vetää hyvin. Sen piiriin ovat tulossa myös kehitysmaat, jotka haluavat hypätä savupiipputeollisuusvaiheen yli suoraan ympäristöystävälliseen tekniikkaan.
   Suomesta voi tulla ekologisen osaamisen mallimaa, jos haluamme niin. Ympäristömyötäisessä tekniikassa yhtyvät ekologin, humanistin ja insinöörin unelmat paremmasta maailmasta.
   Vihreäkin uskaltaa jo pikku hiljaa tunnustaa kaverilleen, että hän on jo vuosia lukenut salaa Tekniikan Maailmaa. Niinkuin muuten minä teen. o

Kirjoittaja on ympäristö- ja kehitysyhteistyöministeri.