Kirjeitä ja keskustelua / Vihreä Lanka 9.1.1998

Kirjeet
Tekeekö mieli sanoa? Kirjoita Lankaan, mutta lyhyesti. Tarvittessa toimitus lyhentää tekstiä. Nimimerkkikirjoituksia emme mielellämme julkaise.
Osoite: Eerikink. 27, 00180 Helsinki
Fax: (09) 693 3056
Sähköposti: lanka@vihrealanka.fi
KIELTEINEN KANTA rahaliittoon ei välttämättä merkitsisi hallituksesta lähtemistä, kirjoittaa Jouni Ylinen

Tuija Brax kirjoitti (VL, 19.12.1997), että "yhteinen valuutta sinällään ei välttämättä ole kovin järisyttävä asia". Ei tosiaan, välttämättä. Lyhyellä aikavälillä siihen kuitenkin liittyy epävarmuuksia.
   Pidemmästä aikavälistä en sano mitään. Mielestäni Brax olisi kuitenkin voinut aivan yhtä hyvin sanoa, että "yhteinen valuutta voi olla hyvin järisyttävä asia". Siitä olen samaa mieltä, että kaiken järjen mukaan marssijärjestyksen pitäisi olla toinen. Miksi Brax sitten on tällä hetkellä enemmän "ensimmäisten menijöiden joukossa", vaikka kansanäänestyskin hävittiin hallitusneuvotteluissa?
   Brax kysyy, mitä voisi tehdä epäterveelle kilpailulle, pääomien vallan kasvulle, demokratiavajeen lisääntymiselle. Vastauslistaa emme nähneet, mutta saimme tiedon, että se on lyhyt. Onko se yhtä lyhyt rahaliitossa kuin sen ulkopuolella? Ehdotan tutustumista taloustieteilijä Ravi Batraan (ks. Internet, hakusana Ravi Batra).
   "Ulkopuolelle jättäytyminen ei poista näistä ongelmista yhtäkään. Joidenkin ongelmien kehittymistä se saattaisi hidastaa, mutta toisia ilmiselvästi kiihdyttäisi", kirjoitti Brax. Hän sanoo etsineensä vastausta ulkopuolelle jättäytyvistä maista. Sellaisia ei kuitenkaan ole, on vain jäsenyyden lykkääjiä.
   Braxin mukaan Ruotsi on hiljaa. Siellä on kuitenkin Suomea enemmän avointa ja kuuntelevaa kansalaiskeskustelua, ei hiljaisuutta. Aito hämmennys on vilpitöntä. Silloin aikalisä on usein paikallaan.
   Markan kelluttaminen kuulostaa positiiviselta ja itsenäiseltä vaihtoehdolta – kellumme ja hengitämme. Me olemme tosiaan olleet emumpia, mutta positiivisessa mielessä.
   Pankkikriisistä, idänkaupan romahtamisesta, työttömyydestä ja sosiaaliturvan leikkauksista huolimatta turvaverkko on pitänyt, työttömyys on vähentynyt ja niin sanottu kolmas sektori on hyvin kehittynyt.
   Braxin mielestä on positiivista, että Euroopan unioni toimii jo nyt. Erityisesti pohjoismaat ovat tosiaankin edelläkävijöitä ympäristönsuojelussa.
   Mitä uutta rahaliitto tuo tähän?
   Brax kirjoittaa, että "ainoa keino lisätä vihreiden tyylipisteitä enää tässä vaiheessa on keskittyä itse asiaan" ja että "mielestäni vihreiden olisi pitänyt päättää kannastaan jo loka-marraskuussa". Tästä ei kyllä heru tyylipisteitä.
   Brax yrittää varovasti muokata vihreiden mielipidettä kyllä-kannalle, ja käyttää tylsää, miehistä Ahtisaaren, Lipposen ja Niiniston retoriikkaa.
   Vihreiden rahaliitolle kielteisen päätöksen ei tarvitsisi merkitä lähtöä hallituksesta. Värikäs ja joustava hallitus sallii erilaiset mielipiteet. Ei kai hallitusneuvotteluissa lyöty lukkoon ministerin kohtaloa, jos vihreiden enemmistö ei yhdy hallituksen enemmistön ja tasavallan presidentin mielipiteeseen?
   Rahaliitosta päättää viime kädessä eduskunta. Kielteinen kannanotto on myös myönteinen neuvoa-antavalle kansanäänestykselle.

Jouni Ylinen


Olen rahoittanut vaalimainontani itse

Vaalirahoituksen julkisuutta käsitelleessä jutussa (VL 51–52) Hannes Mäntyranta oli pannut suuhuni lauseen, jonka mukaan olisin saanut vaalirahoitusta muita puolueita lähellä olevilta tahoilta.
   Tuollaista rahaa en ole koskaan saanut. Sanoin kyseisessä keskustelutilaisuudessa, että vihreän liikkeen alkuaikoina liikkeen rahoitus oli yksityisten henkilöiden lahjoitusten varassa ja näiden tukijoiden joukossa oli pari siihen aikaan vielä muihin puolueisiin kuulunutta henkilöäkin. Nämä rahat tulivat siis koko liikeelle, eivät minulle.
   Tuolloin vihreät eivät myöskään olleet puolue eivätkä saaneet puoluetukea. Puoluetukea saavien puolueiden talous voisi hyvin olla kokonaan julkista. Sen sijaan ihmisillä pitää olla oikeus tukea tavallisia kansalaisjärjestöjä ilman, että esimerkiksi heidän työnantajansa saavat siitä tiedon.

Osmo Soininvaara