Kolumni
Kristiina Koivunen

Euroopan kylävahti
TURKKI voi kuulua Eurooppaan joko kokonaan tai ei ollenkaan.
EUROOPAN UNIONIN ulkoministerikokous ilmoitti marraskuussa, että Turkki halutaan mukaan yhteisön laajenemisprosessiin. Kuukautta myöhemmin unionin huippukokous kuitenkin totesi, että "aprillia, ihmisoikeudet eivät ole kunnossa".
   Turkin ihmisoikeuksissa ei todellakaan ole kehumista. Silti unionissa voitaisiin myös katsoa peiliin: Turkki on kelvannut NATOon ja asekauppa sen kanssa kukoistaa. Maan armeija on maailman kehittyneimpiä ja pyrkii hallitsemaan myös alikehittynyttä siviilisektoria.
   Turkin kurdialueella toimii useita sotilaallisia ja puolisotilaallisia ryhmiä, joista eräs on kylävahdit – heitä on noin 80 000.
   He ovat aseistettuja talonpoikia, jotka saavat muutaman sadan markan kuukausipalkkaa. Kylävahdeille ei järjestetä mitään koulutusta: kiväärit vaan kouraan ja sissejä etsimään!
   Turkki on Euroopan kylävahti, joka käy suojaksi Saddam Husseinia, Iranin ajatollaheja ja entistä Neuvostoliittoa vastaan. Muissa asioissa eurooppalaiset nyrpistävät sille nenäänsä.
   Islamistien kannatus voidaan nähdä myös tässä valossa: lännestä Turkkiin tulee vain aseita ja moralisoivia neuvoja.
   Islamilaiset maat sen sijaan tukevat Turkin köyhiä, moskeijoissa toimii myös kouluja ja monenlaista sosiaalista toimintaa. Ainoastaan islamistit vastustavat Turkissa avoimesti armeijaa.

Vihreän liiton hallitus vaati viime syyskuussa Turkkiin kansainvälisesti valvottua rauhanohjelmaa demokratian kehittämiseksi. Eurooppa on siis aseistanut Turkin, mutta ei hyväksykään sen tulosta, militaristista yhteiskuntaa.
   Miksei se osallistu myös militarismin purkamiseen esimerkiksi tukemalla siviilityöpaikkojen syntyä?
   Turkki voi olla osa Eurooppaa joko kokonaan tai ei ollenkaan. Unioni on kelpuuttanut mukaan vain sen sotilassektorin. Jos sama linja jatkuu, mistä turkkilaiset saavat tukea? Rohkaiseva esimerkki löytyy ihan naapurista: Iran heitti amerikkalaiset tukikohdat alueeltaan islamilaisen vallankumouksen myötä. o

Kirjoittaja valmistelee sosiaalipolitiikan lisensiaattityötä kurdeista.