Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Kuka kirjoittaa skenaariot?

Elina Grundström

Öl... eikun energiayhtiö Shellin Globaalien skenaarioiden esittelytilaisuus viime keskiviikkona oli Vihreän Langan näkökulmasta ilahduttava. Siellä viitattiin lehteemme parikin kertaa. Tilaisuuden juontanut toimittaja Jyrki Saarikoski leyhytteli kädessään lehden edellistä numeroa ja käänsi englannniksi otsikkoa: ”Mitä Tarja Cronberg tekee Shellin tilaisuudessa?”

Vihreiden puheenjohtaja harmitteli, että juontaja oli varastanut hänen aloitusvitsinsä. ”Aikomukseni oli viitata tuohon otsikkoon ja sanoa, että kannatan dialogia eri tahojen kanssa”, Cronberg lisäsi. 

Shellin skenaariot on monisatasivuinen paketti, joka ennustaa tulevaisuutta vuoteen 2025 asti kolmen eri vaihtoehdon mukaisesti. Niistä mukavin on nimeltään ”avoimet ovet”. Siinä yritykset toimivat vastuullisesti ja kansakunnat saavat aikaan Kioton jälkeisen ilmastopolitiikan. 

Cronberg oli kriittinen sen suhteen, etteivät Shellin visiot huomioineet ilmastonmuutosta tarpeeksi. Häkellyttävää kyllä, hän myös toivoi, että Suomen hallitus ottaisi Shelliltä mallia ja laatisi vastaavanlaisia pitkän tähtäimen skenaarioita. 

Vihreät olivat muutenkin aktiivisia. Oras Tynkkynen kysyi, aikooko Shell laatia skenaarioiden lisäksi toimenpidesuosituksia, kuten Vattenfall on tehnyt. Heidi Hautala tiedusteli kriittisesti, voisivatko yritykset hyväksyä myös valtioiden pakkotoimia.

Tässäkö tosiaan ollaan, että yritykset tekevät kattavampia ilmastoon ja energiatalouteen liittyviä ennusteita ja jopa politiikkaohjelmia kuin hallitukset? 

Se on aika huolestuttava skenaario.