Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Oliko se Saarelan syy?

Anni Sinnemäki

Kulttuuriministeri Tanja Saarela on epäillyt, että hänen persoonansa oli este opiskelijoiden aseman parantamiselle hallituksen budjettineuvotteluissa. Tämän ajatuksen logiikka piilee kaiketi siinä, että sosiaalidemokraatit eivät olisi halunneet Saarelan saavan kunniaa opiskelijoiden tulorajojen nostamisesta. On sääli, jos Saarelan epäily pitää paikkaansa. Luulisi, että opiskelijat ansaitsevat sellaisen ministerin, joka pystyy ajamaan heidän asiaansa.

En kuitenkaan usko, että esitysten kaatuminen johtuisi siitä, että Saarela oli väärä henkilö niitä ajamaan. Se, että opiskelijoita ei otettu huomioon, on aivan normaali poliittinen valinta. Keskustan ja sosiaalidemokraattien jakopolitiikassa opiskelijoilla ei ole paikkaa. Rautalangasta: opiskelijan asema ei parantunut budjettiriihessä, koska keskusta ja sosiaalidemokraatit eivät sitä halunneet parantaa. 

Tanja Saarela ja taannoinen opetusministeri Tuula Haatainen ovat opiskelijoita koskevat valintansa tällä hallituskaudella tehneet. Haatainen esitti opintoaikojen muodollista rajaamista sen sijaan, että opintojen ohjausta olisi parannettu. Saarela päätti olla nostamatta opintorahaa ja ajoi läpi opintotukijärjestelmää entisestään monimutkaistavan lainan verovähennysmallin.

Keskustelu ja päätösten tekeminen siirtyvät keltaisen budjettikirjan mukana eduskuntaan. Tämä ei välttämättä ole opiskelijoiden kannalta huono asia. Opintotuesta vastaavista ministereistä viimeisimmät kolme, Lindén, Dromberg ja Saarela, eivät ole saaneet aikaan opiskelijoiden kannalta merkittäviä parannuksia. Sen sijaan eduskunnassa budjettimuutoksina on tehty parannuksia opiskelijoiden asumislisään sekä viime että tällä hallituskaudella.

Ryhmänjohtajat Timo Kalli ja Jouni Backman ovat joviaaleina jo lupailleet muutosta ateria­tukeen. Eduskunnan tulisi kuitenkin keskittyä olennaiseen: opintorahaa pitää korottaa. Ateriatuen nostolla opiskelijan asema ei parane, koska aterian enimmäishintaa on jo nostettu.

Esitys tulorajojen nostamisesta koskettaa 15 000 opiskelijaa, opiskelijajärjestöjen ajama opintorahan korotus kohdistuu yli 300 000 opiskelijaan. Opinto­rahan korottaminen auttaisi parhaiten opiskelijoita keskittymään opintoihinsa ja korotus vaikuttaisi sitä kautta myös opiskeluaikoihin. 

Vihreiden varjobudjetissa opintorahan korottaminen tulee olemaan mukana. Meidän kehyksiimme tarvittavat
67 miljoonaa mahtuvat. Aiomme eduskunnassa ajaa opiskelijoiden asiaa kaikkien halukkaiden ja haluttomienkin, oikeiden ja väärien, velmujen ja körmyjen persoonien kanssa.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja puolueen varapuheenjohtaja, joka keskittyi opintoihinsa aina kandidaatin tutkintoon asti.