Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Pois sieltä kaupasta

Elina Grundström

George Bushin puhe ”perhearvoista” on melkoinen vitsi, koska siihen kuuluu ajatus, että sosiaaliset ongelmat häviävät, kunhan perheet vain komennetaan kasvattamaan lapsiaan paremmin.

Ihan niin helppoa maailman muuttaminen ei valitettavasti ole. Ei rikollisuuskaan vähene sillä, että varkaita pyydetään kauniisti vaihtamaan ammattia.  

Samat ihmiset, jotka  nauravat amerikkalaisen politiikan ”perhe­arvoille” ovat kuitenkin valmiita korostamaan arjen pieniä valintoja esimerkiksi ilmastonmuutoksen torjunnassa. Yhden ihmisen elämä voi osoittaa, että vähän ekologisempikin kuluttaminen on mahdollista ja mukavaa. Mutta totuus on, että yhden suomalaisen elämäntapa vaikuttaa maailman tilaan mitättömän vähän. Suomen osuus esimerkiksi teollisuusmaiden hiilidioksidipäästöistä on puolen prosentin luokkaa.

Sen vuoksi on harmillista, että ”vihreä” elämäntapa ja vihreä politiikka menevät jatkuvasti sekaisin sekä julkisuudessa että Vihreän liiton omissa keskusteluissa.  

Ympäristökatastrofia ei torjuta kaupassa ja keittiössä, vaan järjestöissä, eduskunnassa ja EU-parlamentissa. Vain poliittisen toiminnan ja kansainvälisten sopimusten avulla voi saada aikaan tarpeeksi suuren mittakaavan muutoksia. Kierrätysvaatteita valmistavan Globe Hopen tapaiset yritykset ovat hyviä inspiraation lähteitä, mutta on kamalaa, jos shoppailu sekoitetaan poliittiseen toimintaan.  

Parempaa maailmaa ei voi ostaa, mutta sen voi tehdä.