Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Kuntapalveluiden pelastus vaarassa kaatua

Tuomas Lehto

Soininvaara siirtäisi terveydenhuollon maaseutukunnilta esimerkiksi maakunnille.

Kuntien talouden – ja palveluiden – kannalta elintärkeä kuntauudistus jumittui taas tällä viikolla. Keskustan maanantaina esittelemä kompromissi ei kelvannut SDP:lle, ja päähallituspuolueiden kannat näyttivät olevan yhä niin kaukana toisistaan, että edes tiistaina päätetty viikon aikalisä ei ehkä avaa umpisolmua.

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara pelkää, että koko uudistus saattaa kaatua.

”Pahalta näyttää, ja se on melko katastrofaalista, koska kunnallinen palvelujärjestelmä on hyvinvointiyhteiskuntamme ydin”, hän sanoo. Soininvaaran mielestä uudistuksen epäonnistumisesta seuraisi muun muassa huonoja kouluja ja pitkiä matkoja terveyskeskuksiin.

Keskusta omalla linjallaan

Hallituksen johdolla valmisteltavan puitelain pitäisi luoda perustukset kunta- ja palvelurakenneuudistukselle. Neuvotteluja on käyty pitkään ja hartaasti, ja virkamiehet ovat muotoilleet päälinjat useammasta mahdollisesta vaihtoehdosta, mutta SDP ja keskusta pysyvät eri linjoilla.

Keskusta ajaa vahvaa maakuntahallintoa ja palvelujen järjestämistä kuntien yhteistyönä, eli niin sanottua palvelupiirimallia, kun taas SDP haluaisi uudistuksen vahvojen peruskuntien pohjalta – käytännössä siis yhdistettäisiin nykyisiä kuntia suuremmiksi yksiköiksi, tosin ei välttämättä pakkoliitoksin. Oppositiopuolueet, vihreät mukaanlukien, ovat lähempänä SDP:n linjaa. Keskustan on arvosteltu pyrkivän pitämään kiinni pienten kuntien kunnanvaltuutetuistaan.

Soininvaaran mielestä olennaista olisi liittää suurten kaupunkien naapurikuntiin syntyneet lähiöt kaupunkeihin.

Tiistaina tuli julkisuuteen, että Helsinki suunnittelee Sipoon länsiosien liitättämistä itseensä – mikä tosin voi ennakoida pulmia Sipoonkorven suojelulle.

Ongelmana syrjäseutujen terveydenhuolto

Ongelma ovat syrjäisemmät kunnat, esimerkiksi Tampereeseen ei Soininvaaran mielestä kannata liittää Kurua tai Ruovettä.

”Niiden liittämisestä toisiinsa ei myöskään synny juuri hyötyä. Itse asiassa kuntakoon suurentaminen on tärkeintä suurten kaupunkien osalta. Pienissä maalaiskunnissa palvelutuotanto on joka tapauksessa kallista. Niissä ehkä riittäisi, että otettaisiin sairaanhoito pois kunnilta ja siirrettäisiin se maakunnille tai sairaan-hoitopiireille”, Soininvaara pohtii. Hän näkee pienten kuntien olevan muutoin elinkelpoisia.

Aamulehden mukaan SDP ja keskusta ovat yksimielisiä siitä, että kasvukeskuksille ja niiden lähiseuduille asetetaan yhteistyövelvoite, joka koskisi muun muassa liikenne- ja asuntopolitiikkaa.

”Yhteistyömuodot tahtovat olla kovin epädemokraattisia: virkamiehet sopivat, ja valtuustot eivät voi muuta kuin hyväksyä”, Soininvaara toteaa. Silti hän arvelee mallin olevan tyhjää parempi kuntien talouden kannalta.

Jos sopua ei juhannuksen jälkeen saada, Soininvaaran mielestä ei kannata enää aloittaa uutta kierrosta syksyllä, sillä kevään vaalit ovat jo lähellä. Silloin kuntauudistuksen linjanveto jäisi tuleviin hallitusneuvotteluihin. o