Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Suomi valvoo Kanariansaaria

Jussi Karmala

Espanjaan lähetettävä valvontalentokone havaitsee laittomien siirtolaisten alukset jo Afrikan rannikolla. Pakolaisavun mielestä Suomen viranomaisten lähtö Kanarialle on populismia.

Kanariansaarille on tullut ennätysmäärä laittomia siirtolaisia Länsi-Afrikasta. Espanja pyysi viime viikolla Euroopan unionin rajavalvontavirastolta Frontexilta apua siirtolaisvirran pysäyttämiseksi.

Suomi reagoi Frontexin kautta pyyntöön muutamassa päivässä ja valmistautuu nyt osallistumaan ensimmäistä kertaa Suomen ulkopuolisten EU-rajojen valvontaan. Sisäministeriö lähettänee Kanariansaarille yhden Dornier-valvontalentokoneen miehistöineen sekä 2–4 asiantuntijaa neuvonta- ja valvontatehtäviin. Kulut maksaa Frontex.

Valvontalentokone havaitsee Afrikan rannikolta lähteneet alukset ja käy tunnistamassa ne.

”Tunnistamme laittomien siirtolaisten alukset heti kun ne lähtevät Länsi-Afrikan rannikoilta. Lentäjät ottavat yhteyttä Espanjan viranomaisiin, jotka käännyttävät alukset takaisin”, rajavartiolaitoksen esikunnan kommodori Jukka Savolainen kertoo.

Savolainen uskoo, että alusten käännyttämisellä on ennaltaehkäisevä vaikutus, kun tieto tiukentuneesta rajavalvonnasta kulkeutuu lähtömaihin. Kanariansaarille lähetettävillä suomalaisilla ei ole oikeuksia voimankäyttöön tai alusten käännyttämiseen.

Muumiot ajelehtivat merellä

Länsi-Afrikasta lähtee pääasiassa työikäisiä, köyhiä ja vähän koulutettuja nuoria miehiä, jotka tavoittelevat Euroopasta hyvää toimeentuloa. Jopa yli tuhat euroa maksava matka Kanariansaarille taittuu usein ihmissalakuljettajien järjestämissä suurissa kalastusveneissä. Salakuljettajat hinaavat alukset Espanjan aluevesien tuntumaan ja jättävät aluksen sitten oman onnensa nojaan.

Merellä hukkuu vuosittain satoja siirtolaisia. Ulapalta on löydetty jopa niin pitkään ajelehtinut vene, että sen matkustajat olivat muumioituneet.

Savolaisen mukaan Kanariansaarten valvonta on tärkeä kokemus Suomelle Euroopan ulkorajavartioinnissa. Suomen Pakolaisavun viestintäpäällikkö Marja-Leena Suvanto taas pitää rajaviranomaisten lähettämistä Kanariansaarille helppona ja ”pikkuisen populistisena” ratkaisuna.

”Kehitysapua ja pakolaistyötä pitäisi lisätä lähtömaissa. Kun ihmisiä käännytetään lentokoneella, ollaan jo myöhässä.”

Suvannon mukaan lähtömaissa pitää lisätä myös tiedottamista.

”Lähtöä harkitseville pitää saada viesti siitä, että Eurooppa ei halua heitä ja että elämä Euroopassa ei ole sellaista kuin televisiossa näytetään.”

Viime syksynä Marokonrannikon espanjalaisalueille Melillaan ja Ceutaan pyrki paljon siirtolaisia. Rajavalvontaa tehostettiin ja aitoja lisättiin. Suvannon mukaan se ei ratkaissut ongelmaa, paine purkautuu nyt Kanariansaarilla.

Ulkorajat esillä puheenjohtajuuskaudella

Unionin ulkorajojen valvonta on esillä Suomen pian alkavalla EU-puheenjohtajuuskaudella.

”Lähtömaiden ongelmia ei voi ratkaista ottamalla kaikkia halukkaita Eurooppaan”, Savolainen sanoo.

”Ongelma on kuitenkin se, että Eurooppa haluaa töihin koulutettuja maahanmuuttajia, kun taas Afrikan maissa ne, jotka eniten tarvitsevat apua, eivät osaa edes suunnitella lähtevänsä”, Suvanto arvioi.

Vihreiden europarlamenttiryhmän puheenjohtajan Daniel Cohn-Benditin mielestä siirtolaispolitiikkaa pitää uudistaa.

”Nyt Eurooppa rakentaa taloa, jonka ovet aukeavat vain ulospäin. Ihmisiä kuitenkin tulee sisään vaikka ikkunoista, halusimme sitä tai emme. Kaksisuuntaiset ovet rakennetaan hyvällä ja kontrolloidulla maahanmuuttopolitiikalla”, Cohn-Bendit totesi viime viikolla vieraillessaan Suomessa. o