Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Tahriintuiko perustulo vappumellakassa?

Jyrki Räikkä

Vappuaaton ja -yön tapahtumat Helsingissä ovat heittäneet julkisuudessa varjon vihreiden ylle. Iltapäivälehdet raportoivat näyttävästi, että Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton (ViNO) puheenjohtaja Tapio Laakso oli mukana sekä Elinkeinoelämän keskusliiton toimitilojen edustalla huipentuneessa EuroMayDay-mielenosoituksessa että VR:n makasiinien valtauksessa.

Laakso korostaa, että hän osallistui tapahtumiin yksityishenkilönä eikä hänellä tai ViNO:lla ollut mitään tekemistä niiden järjestämisen kanssa. Laakso sanoo myös, ettei hän rikkonut ikkunoita tai vastustanut viranomaisia. Makasiineilta hän poistui ennen poliisin tuloa.

Laakso toteaa, että ikkunoiden hajottaminen oli EuroMayDayn mielenosoittajilta ylilyönti. ”Ja olihan makasiineilla palanut tuli hurjan näköinen.”

Vapputunnelmaa mielenosoituksessa

Laakso oli viime vuonna järjestämässä EuroMayDaytä. Vaikka vapunaattona järjestettävä mielenosoitus on jo juhlaan liittyvän alkoholinkäytön vuoksi altis järjestyshäiriöille ja yliyönneille, Laakso näkee poikkeuksellisessa mielenosoituksen ajankohdassa hyviäkin puolia.

”Vapunaattona mielenosoituksessa on tunnelmaa, se ei ole vapunpäivän ankea krapulamarssi.”

EuroMayDayn teemoja olivat vihreillekin tärkeät perustulo ja prekariaatin asema. Myös mellakkapaikka, purkutuomion saaneet makasiinit, on profiloitunut vihreänä tilana. Laakso ei kuitenkaan usko, että mellakoinnin yhdistyminen vihreisiin teemoihin estää pitkällä tähtäimellä vihreiden tavoitteiden toteuttamista.

”Olen globalisaatioliikkeessä käynyt satoja keskusteluja siitä, menikö kaikki pilalle väkivallan takia. En suoraan sanottuna ole hirveän huolissani, eivät yhteiskunnalliset ilmiöt jonkin yksittäisen tapahtuman vuoksi kuole. Esimerkiksi eläinten oikeudet ovat edelleen legitiimi vaatimus, vaikka niitä puolustaneiden aktivistien toimintaa on kritisoitu.”

”Keinot on valittava tilanteen mukaan”

Laakson mielestä se, millaisia keinoja mielenilmauksissa käytetään, riippuu kulloisestakin tilanteesta. ”Onhan vihreä liikekin syntynyt laittomasta aktivismista. Rajanveto on tietenkin aina ongelmallista: missä vaiheessa ja millä keinoin pitää ryhtyä tekemään katujen politiikkaa.”

Väkivaltaan turvautumistakaan Laakso ei sulje kokonaan pois. Ajattelun taustalla ovat muun muassa omat kokemukset Genovan globalisaatiokriittisistä mielenosoituksista vuonna 2001.

”Kun on nähnyt poliisin hakkaavan yhden majoitustilan ihmiset sairaalakuntoon, on vaikea vetää kategorisia rajoja mielenosoituksissa käytettäville keinoille. Koen, että ihmiset saavat ainakin puolustaa itseään.” o