Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Mielipide

Biodieselin verovapaus sopisi välivaiheeksi

Kansanedustaja Osmo Soininvaara epäilee kolumnissaan biopolttoaineiden valmisteverotuksen poistamisen mielekkyyttä (VL 17.3.). Itsekään en kannata bioetanolin tuottamista sokerijuurikkaista tai viljasta. Sen sijaan soisin biodieselin tuotannon lisääntyvän ja tuotantoa helpotettavan valmisteveron poistolla.

Biodieseliä voidaan tuottaa rypsiöljystä. Öljyn puristuksessa syntyy laadukasta rouhetta eläinrehuksi, jolla voidaan lisätä valkuaisrehuraaka-aineen omavaraisuusastetta, joka on nyt vain noin 15 prosenttia.

Rypsin viljelyn lisääminen on kannatettavaa myös, koska se on maan rakenteelle edullista ja sopii muuten helposti monokulttuuriin ajautuvan viljatilan viljelykiertoon. Viljely onnistuu hyvin myös lihaluujauholannoituksella, jolloin ravinteiden kierrätys tehostuu.

Biodieselin valmisteverotuksen poistaminen tukisi monella tapaa oikeaa kehityssuuntaa. Maatilat voisivat tuottaa omaan ja lähialueen käyttöön liikennepolttoaineita sekä lämpölaitoksissa poltettavaksi sivutuotteena syntyvää glyserolia. Tämä olisi selvä askel hajautettuun energiantuotantoon ja tavoiteltava muutos valtion energiantuotannon tavoitteissa.

Biodiesel ei olisi pysyvä eikä kaiken kattava ratkaisu, vaan välimenokauden askel, kunnes moottorit valmistetaan lähtökohtaisesti biopolttoaineille paremmin sopiviksi. Mielestäni olisi parempi edetä näin nopeasti kuin odottaa useita vuosia teknologian kehittymistä.

Uskon parhaan pitkäaikaisen ratkaisun bionesteiden tuotantoon löytyvän paikallisesta ja alueellisesta biokaasun sekä keskitetystä synteettisten biopolttonesteiden tuotannosta.

Hannes Tuohiniitty
agrologi
Keuruu

Ovatko uskonnottomat poikkeavia?

Nea Kontio kommentoi mielipidekirjoitustani (VL 10.3.). Pyydän saada vastata siihen.

Suomessa on jo pitkään vedetty uskonnottomien perheiden lapsia evankelis-luterilaisen uskonnon opetukseen, niin päiväkodeissa kuin kouluissakin. On myös huomioitava, että vasta kolme vuotta sitten elämänkatsomustiedon selvästi syrjitty asema muuttui.

Tällä hetkellä sekä uskonnonopetus että elämänkatsomustieto täyttää tehtävänsä kutsumusopetuksessa. Ehdotetun uuden oppiaineen sisällöstä olisi hyvin vaikea päästä yksimielisyyteen, kun eri tahojen näkemykset ovat niin erilaiset.

Kontio ei edes myönnä, että uskonnonkirjasta poimimani esimerkkilause olisi ongelmallinen. Hän väittää sen sijaan rohkeasti, ettei juuri kukaan uskonnonopettaja toitota yhtä totuutta. Minä puolestani en ole muuta nähnytkään.

Joudun palaamaan vielä Kontion ensimmäiseen väitteeseen "ihminen on eläinlaji, jonka lajiominaisuuksiin kuuluu usko itseään korkeampaan voimaan". Ollessaan totta se tarkoittaisi, että uskonnoton ihminen olisi normaalista poikkeava. Väite ei osoita kovin suurta kunnioitusta uskonnottomia kohtaan.

Susanne Heinonen
Vantaa

Kirjoita Lankaan!

Voit myös lähettää tekstisi kirjeitse osoitteeseen Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, faksata sen numeroon (09) 5860 4124, tai lähettää sen sähköpostitse osoitteeseen lanka@vihrealanka.fi

Varaamme oikeuden lyhentää tekstejä.