Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Lahtela kampitti Cronbergin

Jyrki Räikkä

Pohjois-Karjalan vaaliliiton kaatuminen ällistytti vihreät. Puheenjohtajan edustajanpaikka on nyt vaakalaudella.

SDP:n Pohjois-Karjalan piirin piirikokous potkaisi viime viikonvaihteessa vihreät ulos vaaliliitosta, josta demaripiirin johto oli jo sopinut Vihreän liiton ja Vasemmistoliiton kanssa. Päätös oli ikävä yllätys puheenjohtaja Tarja Cronbergille, joka on lupautunut ehdolle Pohjois-Karjalasta.

Vihreät tarvitsevat Pohjois-Karjalassa kipeästi vaaliliiton vetoapua, sillä ensi vaaleissa vaalipiiristä valittavien kansanedustajien luku putoa seitsemästä kuuteen, ja entisestäänkin korkea äänikynnys nousee liki 15 prosenttiin.

Vuoden 2003 vaaleissa vihreät olivat Pohjois-Karjalassa vaaliliitossa keskustan kanssa. Tuolloin Cronbergin saama 5 618 äänen potti riitti valintaan, mutta omalla listalla vihreiden pitäisi kaksinkertaistaa viime vaalien äänisaaliinsa.

Cronberg vaihtaa vaalipiiriä vain pakon edessä

Cronberg on pettynyt demaripiirin ratkaisuun, muttei ole vielä lyönyt hanskoja tiskiin. ”Ehdoton prioriteettini on yhä asettua ehdolle Pohjois-Karjalassa.”

Jos uuden vaaliliiton solmiminen ei onnistu, vihreiden on lähdettävä vaaleihin omin voimin.

”Piirin on nyt arvioitava, mikä on realismia ja mikä ei”, Cronberg sanoo. ”Oma lista vaatii piiriltä hurjasti sitoutumista, kunnollisen vaaliorganisaation ja paljon vaalityötä tekeviä ihmisiä.” Vaalipiirin vaihtoa Cronberg pitää tässä vaiheessa vielä teoreettisena vaihtoehtona.

”Ehdolle lähteminen Pohjois-Karjalassa on minulle periaatteessa tärkeä kysymys, kun olen puhunut vihreän liikkeen levittäytymisestä koko maahan. Jos lähden äkkiä ehdokkaaksi pääkaupunkiseudulle, siihen täytyy olla erittäin hyvät syyt.”

Uudet vaaliliitot epätodennäköisiä

Vaaliasetelmia punnitaan uudelleen ensi viikolla Pohjois-Karjalan vihreiden piirihallituksessa. Sitä ennen piirin puheenjohtaja Ville Elonheimo sanoo vielä selvittävänsä vaaliliittomahdollisuudet toisten puolueiden kanssa ”vasemmalta alkaen”.

Muut piirijohtajat eivät kuitenkaan lämpene yhteistyölle. Vasemmistoliiton Jouko Nuutinen, keskustan Antti Varis ja kokoomuksen Timo Elo pitävät lähtökohtana sitä, ettei vihreiden kanssa enää liittouduta.

Arvaamattomat porvarit eivät kelvanneet

Demarileirissä vihreiden kanssa tehtävää vaaliliittoa vastaan kampanjoi etenkin kiteeläinen kansanedustaja Esa Lahtela (sd.). Hän sai puolelleen piirikokouksen selvän enemmistön, vaikka piirin johto kannatti liittoa.

Lahtela perustelee kantaansa vaalimatematiikalla – vasemmistolle liitto ei olisi tuonut lisäpaikkoja – mutta myös puolueiden ideologisilla eroilla.

”Porvareita mitä porvareita, siis vihreät. Vasemmistoliiton ja monen muun ryhmän kannat tiedetään, mutta vihreät huopaavat ja seilaavat aina mihin sattuu.” o