Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Tekijänoikeus-
painajaisia

Jyrki J.J. Kasvi

Digitaalinen kansalaistottelemattomuus testaa uuden lain rajoja.

Viime viikolla räjähti uutispommi, kun EU-komissio vastasi europarlamentaarikko Henrik Laxin (r.) tekijänoikeusdirektiivin ohjeistuksesta tekemään kirjalliseen kysymykseen. Komissio toteaa, ettei direktiivi vaadi rikosseuraamuksia tehokkaan teknisen toimenpiteen kiertämisestä, eikä komissio ole myöskään antanut asiassa ohjeita jäsenmaille.

Tekijänoikeuslain eduskuntakäsittelyssä kulttuuriministeri Tanja Karpela (kesk.) väitti lain rikosseuraamuksista keskusteltaessa, että ”me olemme ministeriössä saaneet aivan kirjallisesti mustaa valkoisella erittäin tarkkaa tietoa siitä, mitä tämä direktiivi tarkoittaa ja mitä se ei tarkoita.”

Tämä nostaa tekijänoikeuslakikiistan aivan uudelle tasolle. Enää ei ole kyse pelkästä tekijänoikeuslaista. Nyt on kyse siitä, voiko ministerin sanaan luottaa.

Loppuvuodesta Sony BMG:n käyttämä XCP-kopiosuojaus rikkoi ihmisten tietokoneet. Pian kävi ilmi, että tutkijoilla oli ollut tietoa XCP-kopiosuojauksen ongelmista, mutta niistä ei uskallettu kertoa, koska monen maan tekijänoikeuslait kieltävät kopiosuojausteknologioiden tutkimisen ja niistä keskustelemisen.

Vuodenvaihteessa lopetettiin suomenkielisen Linuxin, SuomiKnoppixin levitys, koska se sisältää dvd-levyjen käsittelyyn tarkoitetun libdvdcss2-funktiokirjaston. Ilman sitä dvd-levyjen katsominen ei Linuxissa onnistu, mutta sen avulla voi myös kopioida kopiosuojattuja dvd-levyjä.

Oma tulkintani on se, että libdvdcss2 on laillinen, koska sitä tarvitaan kopiosuojatun teoksen saattamiseksi katsottavaan muotoon, minkä tekijänoikeuslaki erikseen sallii. SuomiKnoppixin jakelusta vastanneen Funetin ylläpito ei kuitenkaan halunnut ottaa riskiä. Jo pelkkä oikeudenkäynnin mahdollisuus oli riittävä pelote.

Suomenkielistä Linuxia ei enää ole saatavilla, mutta muita Linux-versioita voi edelleen imuroida vapaasti ulkomailta, libdvdcss2:n kera tai ilman.

Loppiaisviikonloppuna 38 kuluttajien oikeuksista huolestunutta kansalaista antoi itsensä ilmi tekijänoikeuslain rikkomisesta. He tunnustivat käyneensä organisoitua keskustelua kopiosuojaustekniikoista ja jakaneensa esimerkiksi dvd-levyjen kopiosujauksen avaavan ohjelman lähdekoodia (joka on niin simppeli, että se mahtuisi moneen kertaan tämän kolumnin viemään tilaan).

Itsensä ilmiantaneet aktivistit haluavat selvyyden siitä, kumpi on vahvempi, perustuslain 12. pykälä vai uuden tekijänoikeuslain pykälän 50b perustelut.

Saa muuten nähdä, miten tekijänoikeuslaki suhtautuu eduskuntaan. Eduskunnan pöytäkirjoissa on ohje, jolla niin sanotut toisen sukupolven tehokkaat kopiosuojaukset voi Windows-ympäristössä kiertää. o