Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Mitä Metsälässä tapahtui?

Jyrki Räikkä

Säilöönottoyksikön asukkaat syyttävät poliisia maastapoistettujen pahoinpitelystä. Poliisi kiistää väitteen ja sanoo taltuttaneensa vastarintaa tehneet asiallisesti.

Viime viikon lauantaina ennen aamuviittä poliisi tuli Helsingissä sijaitsevaan Metsälän säilöönottoyksikköön toimeenpanemaan kolmen ulkomaalaisen maastapoistoa. Poliisin ja tapahtumaa todistaneiden yksikön asukkaiden näkemykset tapahtumista poikkeavat toisistaan jyrkästi.

Poliisi toi oman näkökulmansa esiin STT:n jo lauantaina ja iltapäivälehtien maanantaina julkaisemissa jutuissa, joissa kerrottiin nigerialaismiehen vastustelleen ja purreen yhtä poliisia käteen. Dramatiikkaa uutiseen toi väite purijan hiv-tartunnasta.

Säilöönottoyksikön asukkailla on toisenlainen käsitys tapahtumista. Monet karkotusta todistaneet syyttävät poliisia liiallisesta voimankäytöstä ja suoranaisesta pahoinpitelyistä.

”Potku kasvoihin, pamppua sukuelimiin”

Vihreä Lanka on saanut tapahtumista kirjallisen selostuksen, jossa poliisia syytetään maastapoistettujen pahoinpitelystä. Selostuksen yhteyteen on liitetty kuudentoista Metsälään sijoitetun henkilön allekirjoitukset.

Useimmat puhelimitse tavoitetut silminnäkijät eivät tahdo tulla tunnistettavasti julkisuuteen, mutta algerialaissyntyinen Saoudi Adel haluaa kertoa lauantaiaamun tapahtumista omalla nimellään. Vihreä Lanka tapasi Adelin tiistaina Metsälän säilöönottoyksikön vierailutilassa.

Adel kertoo heränneensä varhain lauantaiaamuna meteliin ja avunhuutoihin. Hän oli tullut huoneestaan ulos ja nähnyt kaksi säilöönottokeskuksen asukasta maahan kaadettuina, kädet ja jalat vartalon taakse sidottuina. Nigerialaisen miehen kimpussa oli Adelin mukaan yhdeksän poliisia, joista neljällä oli virkapuku.

”Miespoliisi potkaisi maassa makaavaa nigerialaista kasvoihin. Toinen poliisi, nainen, löi nigerialaista sukuelimiin pitkävartisella pampulla”, Adel kertoo.

Lisäksi tilanteessa käytettiin Adelin mukaan uhkaamistarkoituksessa poliisikoiraa, jolla oli kuonokoppa.

Adel uskoo. että myös toista karkotettavista oli pahoinpidelty. ”Kun hänet nostettiin ylös maasta, hänen kasvoissaan oli tummia jälkiä.”

Verijälkiä keskuksen lattialla

Pahoinpitelykuvausten yksityiskohdissa on eroja. Yksi puhelimitse tavoitetuista silminnäkijöistä sanoo, että toista karkotettavista olisi lyöty vatsaan ja selkään. Toisen lausunnon mukaan maahan kaadetun nigerialaisen päätä olisi lyöty useita kertoja lattiaan. Monet sanovat, että keskuksen lattialle jäi paljon verta.

”En ole koskaan nähnyt samanlaista väkivaltaa, en edes elokuvissa”, sanoo yksi tapahtumaa todistaneista.

Kameratallennetta ei näytetä ulkopuolisille

Metsälän vastaanottokeskuksen johtaja Pekka Nuutinen sanoo tutustuneensa paikalla olleen henkilökunnan raportteihin ja katsoneensa kameratallenteen tapahtumista. Kaksi miestä taltutettiin hänen mukaansa voimatoimin, yksi lähti sovinnolla.

”Saamieni selvitysten mukaan poliisin toimet ovat perusteltuja ja asiallisia. Onhan tässä herroille annettu kunniallinen ja arvokas tapa lähteä. Kun se ei kelvannut, tätä tietä mentiin.”

Säilöönottoyksikön asukit uskovat lujasti, että kameratallenne osoittaa heidän kertomuksensa todeksi. He toivovat, että kuvat päätyisivät julkisuuteen.

Nuutinen eväsi Vihreän Langan pyynnön tutustua nauhoitukseen. Hän huomautti myös, ettei painiksi muuttuneen kamppailun yksityiskohtia pysty tallenteen perusteella selvittämään.

”Mikään ei viittaa pahoinpitelyyn”

Poliisilla on kopio tallenteesta, sillä Metsälän tapahtumia tutkitaan virkamiehen väkivaltaisena vastustamisena. Myöskään tutkinnanjohtaja Pekka Seppälä ei suostu näyttämään tallennetta.

”Olen katsonut sen merkittäviltä osin, eikä mikään viittaa siihen, että poliisi olisi käyttänyt liiallisia voimakeinoja tai syyllistynyt pahoinpitelyyn. Tilannetta kuvaava nauha on pääosin sellainen, että henkilö on maassa ja poliisit hänen päällään.”

Seppälän mukaan tallenne ei näytä kaikkea: parin sekunnin otosten välillä on katkoja, ja kuvan zoomauksessa sekä valaistuksessa on toivomisen varaa. Kamera ei Seppälän mukaan ole ikuistanut myöskään puremaa, jonka kohteeksi yhden poliisin kerrotaan joutuneen.

Ulkomaalaispoliisin tutkintayksikön johtaja Jaakko Heinilä kiistää, että poliisi olisi syyllistynyt liialliseen voimankäyttöön. Hän kuitenkin myöntää, että ”verta on tullut ja koira on ollut käytössä”.

Hiv-epäilyn julkistaminen johti rikosilmoitukseen

Poliisi toi heti näkemyksensä tapahtuneesta julkisuuteen. STT kertoi poliisin joutuneen hiv-pureman uhriksi jo lauantaina kello 8.50, kun välikohtauksesta oli kulunut vain muutama tunti.

Yksityishenkilön terveydentilaa koskevien tietojen julkistaminen ilman tämän lupaa on lailla kielletty. Nigerialaisen asianajaja Ville Hoikkala on tehnyt rikosilmoituksen yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä STT:tä, Iltalehteä, Ilta-Sanomia sekä asiasta Iltalehdessä kertonutta komisariota vastaan. o

Tapahtumat on selvitettävä

On selvää, että kamppailutilanteeseen heränneet säilöönottoyksikön asukkaat ja virkatehtävässään olleet poliisit ovat nähneet ja kokeneet Metsälän lauantaiaamun tapahtumat eri tavalla. Kertomusten erot eivät kuitenkaan mahdu tulkintojen kategoriaan – joku tai jotkut puhuvat asiassa muunneltua totuutta.

Pahoinpitelyväitteet ovat niin vakavia, että Metsälän tapahtumat pitää tutkia perinpohjaisesti. Se ei ole helppoa. Säilöönottoyksikön asukkailla on korkea kynnys mennä poliisin luo tekemään rikosilmoitusta poliisin toiminnasta, varsinkin kun viime lauantain kamppailun todistaminen oli monelle järkyttävä kokemus. Eikä poliisi voi uskottavasti ryhtyä tutkimaan tapausta omasta aloitteestaan, kun se on jo julkisesti todennut epäilyt aiheettomiksi.

Nyt tarvitaan sisäasiainministeriötä, sekä tutkinnan käynnistäjäksi että takaajaksi. Jyrki Räikkä