Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Mielipide

Seksin ostokielto siistii vain katukuvaa

Maailmassa on joitakin asioita, jotka ovat epämiellyttäviä, ikäviä ja aiheuttavat jossain määrin myös viattomille ihmisille kärsimystä, mutta joita me emme kuitenkaan voi ulkopuolisina omalla toiminnallamme juurikaan hallita, emme edes yhteiskunnan voimin. Näitä ovat muun muassa päihteet/huumeet – sekä seksin myyminen ja sen ostaminen.

Jos yhteiskunta yrittää piilottaa keinotekoisesti nämä ongelmat, ne eivät katoa, vaan yleensä vain pahenevat, ainakin jos niitä katsoo uhrin näkökulmasta. Uhrilla tarkoitan tässä tapauksessa esimerkiksi huumeiden käyttäjää tai seksin kauppaajaa.

Seksin myyminen ja osto eivät kriminalisoinnin seurauksena häviäisi mihinkään, valuisivat vain maan alle, näkymättömiin.

Suomessa seksiä kauppaavat naiset, miehet ja transseksuaalit ovat useimmiten itse valinneet elämäntapansa, vaikkakin suurin osa luonnollisesti olosuhteiden pakosta. He ovat pääasiassa olosuhteiden, eivät ihmiskaupan uhreja. Miksi heidän olosuhteitaan täytyisi entisestään pahentaa?

Ruotsissa kriminalisoinnin jälkeen ihmiskaupan uhreja auttavien järjestöjen ja seksityöntekijöiden kokemuksen mukaan heikoimmassa asemassa olevien prostituoitujen tilanne ja heidän auttamisensa on oleellisesti vaikeutunut. Prostituoidut tietävät kokemuksesta, ettei kriminalisointi vähennä kysyntää, vaan ainoastaan muuttaa olosuhteita, joissa he joutuvat toimimaan.

Toivoisinkin, että näistä asioista päättävät ajattelisivat tätä asiaa hieman syvemmältä kuin omasta näkökulmastaan. Jos uhrien asemaa halutaan parantaa, on ainoa keino parantaa olosuhteita. Seksin ostamisen kriminalisointi ei heidän olosuhteitaan paranna, vaan pahentaa.

Minna Järvenpää
Pukkila

Eurot sokaisevat Jyväskylän vihreät

Jyväskylässä pohditaan uuden voimalan rakentamista. Vaihtoehtoisina paikkoina ovat alueet joko nykyisen voimalan vieressä tai kauniin luonnon keskellä lähes rakentamattomassa ympäristössä Päijänteen rannalla.

Vihreän perinteen pohjalta luulisi vihreiden olevan vähemmän luontoa tuhoavan vaihtoehdon kannalla: siis nykyisen voimalan viereen. Mutta ei. Vihreät ovat ainoa valtuustoryhmä, joka yksimielisesti haluaa rakentaa uudelle alueelle. Muista ryhmistä löytyy henkilöitä, jotka asettavat luonnon eurojen edelle.

Vihreiden toiminnan takana on Jyväskylän vihreän ryhmän omaksuma yhden totuuden aate: kaupungin talous on pelastettava. Niin vihreät ovat aina sen ratkaisun kanalla, jonka virkamiehet väittävät olevan taloudellisesti edullisempi.

Olemalla poliittisen paikalliseliitin kanssa samaa mieltä ilmeisesti lasketaan päästävän vallan ytimeen. En ole vakuuttunut siitä, että vihreiden äänestäjät ovat valmiit tuollaiseen nuoleskeluun.

Juha Tuomaala
Jyväskylä

Yksipuolista mielipiteen muokkausta

Menneenä syksynä nähtiin taas ikuisesti toistuva medianäytelmä, jonka varsinkin tv-kanavien uutistoimittajat osaavat ulkoa.

Mennään haastattelemaan lähimmälle huoltoasemalle autoilijoita bensapumpun viereen. ”Meneekö tämä 20 sentin korotus viimeisen kipurajan ylitse?” Autoilijoiden vuorosanat ovat samasta käsikirjoituksesta. Jospa toimittajat joskus yllättäisivät ja kysyisivät samaa ohitse polkevalta pyöräilijältä tai kävelijältä.

Usein kaipaisi medialta analyyttisempää otetta. Kyllä sadat hinnat monilla aloilla ovat vuosien saatossa tasaisesti nousseet, kuten palkatkin. Tosiasiassa esimerkiksi 1960-luvun alussa ja 1970-luvun öljykriisin aikaan bensan hinta ansioihin nähden oli olennaisesti kalliimpaa kuin nyt.

Baltiassa bensan litrahinta lähentelee yhtä euroa. Latviassa ja Liettuassa keskipalkat ovat noin 350–370 euroa, Virossa 530 euroa kuussa. Suomessa keskipalkka hipoo 2500:aa euroa. Bensan hinta on jo laskenut Meksikonlahden hirmumyrskyä edeltävälle tasolle, noin 1,20 euroon. Näin vertailtaessa autoilija saa Suomessa verrattomasti halvemmalla polttoaineensa, vaikka eri verokäytännöt otettaisiin huomioon.

Risto Larjavaara
Helsinki

Kirjoita Lankaan!

Voit myös lähettää tekstisi kirjeitse osoitteeseen Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, faksata sen numeroon (09) 5860 4124, tai lähettää sen sähköpostitse osoitteeseen lanka@vihrealanka.fi

Varaamme oikeuden lyhentää tekstejä.