Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Uudistaja tarttuu ruoriin

Tuomas Lehto

Päätoimittajaksi valittu Elina Grundström haluaa tehdä Vihreästä Langasta entistäkin yhteiskunnallisemman.

Vihreän Langan uudeksi päätoimittajaksi on valittu valtiotieteiden maisteri Elina Grundström, 42. Pitkän linjan journalistiksi itseään kuvaava Grundström tunnetaan myös globalisaatioaiheisista kirjoistaan, kuten Alkuperämaa tuntematon.

Tulevan kevään Grundströmiä työllistää Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Intia-raportin teko, joten hän ottaa ohjat vasta elokuussa. Siihen asti päätoimittajan sijaisuutta hoitaa tämän syksyn tapaan Anna Tommola.

Grundström on osallistunut useiden aikakauslehtien uudistamiseen, joten myös Lankaan on odotettavissa muutoksia. Toimituksen kanssa on jo alustavasti mietitty tulevaa, ja kevään aikana haudutellaan lehtiuudistusta. Tulokset nähdään syksyllä.

”Lehti tulee näyttämään erilaiselta, mutta myös sisältöä tarkennetaan. Tavoitteena on entisestään lisätä yhteiskunnallisuutta, esimerkiksi kotimaan talouden ja politiikan ilmiöjuttuja. Pidän tärkeänä myös lifestyle- ja kulttuuriosiota, sitä voisi tehdä ehkä vielä luovemmin ja modernimmin”, Grundström ennakoi.

Pienet muutokset liittyvät suuriin

Tamperelaissyntyinen Grundström opiskeli sosiologiaa Helsingin yliopistossa. Vuosina 1990-1992 hän oli Ylioppilaslehden päätoimittaja. Myöhemmin seurasi muun muassa viisi vuotta Hiidenkivessä ja kolme vuotta Markkinointi & Mainonta -lehdessä. Hän on opettanut aikakauslehtialaa.

Osana Hiidenkiven toimituskuntaa Grundström sai valtion tiedonjulkistamispalkinnon vuonna 1995, ja tänä vuonna hän sai palkinnon toisen kerran työstään globalisaatiokysymysten parissa.

Mikä houkutteli jatkamaan uraa juuri Vihreässä Langassa? ”Minua viehätti ennen kaikkea mahdollisuus tehdä yhteiskunnallista lehteä”, Grundström tiivistää. ”Lanka on käsitellyt asioita, joista olen luonnostaan ollut kiinnostunut, kuten globalisaatiokysymyksiä ja ympäristöä.”

Grundström haluaisi pitää esillä sitä, miten pienet konkreettiset asiat liittyvät suuriin, maailmanlaajuisiin muutoksiin.”Globalisaatiota on mielekästä tarkastella paikallistasolla: miten se näkyy vietnamilaisessa tehtaassa, tai miten se näkyy esimerkiksi Oulussa tällä hetkellä.”

Grundström haluaa korostaa, että myös globalisaatio muuttuu jatkuvasti. ”Langan pitäisi käsitellä kaikkein uusinta keskustelua ja olla mieluiten pari askelta muita edellä.” o