Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Vallan ja vaihtoehtojen nuorallatanssija

Jussi Karmala

Monet 50 vuotta täyttävän Heidi Hautalan näkemykset ovat perua nuoruusvuosilta.

Kansanedustaja Heidi Hautala haarukoi tofuwokkia ja salaattia eduskunnan lisärakennuksen ruokalassa. ”Ensimmäinen poliittinen kiinnostuksen kohteeni oli ruoka”, hän muistelee.

Hautala kiinnostui kasvissyönnistä ja ruoan eettisyydestä 15-vuotiaana. Parikymppisenä hän perusti kasvisravintolan Helsinkiin ja alkoi kirjoittaa maailman nälkäongelmasta Uuden Ajan Aura -lehteen. Häntä vaivasi jo tuolloin Yhdysvaltain elintarviketeollisuuden yritys manipuloida ihmisten ruokailutottumuksia epäterveelliseen suuntaan.

”Ne ajatukset, jotka silloin löytyivät, eivät ole hirveän paljon muuttuneet. Nälkä on poliittinen kysymys”, Hautala sanoo.

Ruoka on yksi teema Hautalan torstaina avatussa presidentinvaalikampanjassa. Vaalikirja Rehellistä ruokaa – Heidin kanssa keittiössä tarjoilee reseptien lisäksi pohdintoja ruoan eettisyydestä.

Presidentin valta on vaikutusvaltaa

Hautala on toistamiseen ehdolla presidentiksi, minkä vuoksi hän on joutunut pohtimaan suhdettaan valtaan. ”Valtaa on monenlaista: on instituutioiden kautta saatua poliittista valtaa, mutta informaatioyhteiskunnassa valta on paljon myös vaikutusvaltaa.”

Presidentti-instituutio kehittyy siten, että yhä tärkeämpää on mielipide- ja vaikutusvalta. Muodollisista valtaoikeuksista on otettu paljon pois, eikä Kekkosen aikaan ole enää paluuta.

Hautalan mielestä joidenkin tavoitteiden edistämiseksi instituutioiden kautta otettu valta on välttämätöntä, mutta muitakin mahdollisuuksia on maailma väärällään. Hän on pitkään kaivannut Suomeen kansanäänestystä ja kansalaisaloitetta.

”Puolueet ja erilaiset instituutiot haluavat monopolisoida vallan. Minusta ainoa tapa saada ihmiset kiinnostumaan politiikasta on avartaa käsitettä, eikä pitää sitä puolueiden yksinoikeutena.”

Valtaa on toisaalta annettu avokätisesti markkinoille, kuten Maailman kauppajärjestölle. Ajatuksena on, että kaikki saavat osansa, kun taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy. Markkinoiden säätely on huonossa huudossa.

”Sen takia huomasin yhtenä päivänä 1990-luvun alussa muuttuneeni Euroopan unionin vastustajasta sen kannattajaksi. Osmo Soininvaara sanoi silloin, että jos markkinat ovat kansainväliset, miksei politiikankin pitäisi olla. Huomasin, että tuohan on täysin vastaansanomaton ajatus.”

Nuoria pitää kunnioittaa – ja pelätäkin

Hautala on tasapainoillut marginaalin ja poliittisen valtajärjestelmän välillä. Hänen juurensa ovat järjestöissä, joissa hän toimii yhä aktiivisesti. Puolueeseen liittymistä hän piti pitkään mahdottomana. ”Olin lähes 30-vuotias ennen kuin saatoin kuvitellakaan kuuluvani puolueeseen.”

Hautalan mielestä vihreät ovat pystyneet uudistumaan hyvin, ja vihreiden nuorisoliikkeen esiinmarssi on ”loistava juttu”.

”Olen päättänyt pysyä nuorten kanssa hyvissä väleissä, koska uskon, että nuoriso löytää meille kokeneemmillekin jonkin paikan. Tekijänoikeuslakijupakka oli terveellinen opetus siitä, että nuorisojärjestö ei ole mikään sylikoira. Niitä pitää oikeasti kunnioittaa ja vähän pelätäkin”, hän nauraa.

Hautala uskoo pistäneensä liikkeelle monia muutoksia Suomessa. ”Ihminen ei kuitenkaan voi koko elämäänsä olla raivaaja ja luoda uutta. Jossain vaiheessa sitä muuttuu ylläpitäjäksi.”

Mitä 15-vuotias Heidi ajattelisi tämän päivän Heidistä? ”Voisi varmaan todeta, että jotkut perusajatukset ovat olleet kestäviä, mutta onpa tullut paljon kyseenalaistakin kykyä ymmärtää eri ihmisiä ja asioita. Ensimmäinen poikaystäväni oli lihansyöjä, ja sitä oli hirveän vaikea hyväksyä.” o

Hautalan omat presidenttimuistot

Urho Kekkonen 1956–82

”Elämäni ensimmäiset 27 vuotta presidentti oli Kekkonen, eikä ollut ajatustakaan, että presidentti voisi olla joku muu. Eniten on jäänyt mieleen Stefan Bremerin valokuvanäyttely presidentin hautajaiskulkueesta. Siis yhden aikakauden loppu.”

Mauno Koivisto 1982–94

”Olin vihreiden nuori puheenjohtaja 1990-luvun alussa ja kritisoin Koivistoa siitä, kuinka huonosti hän ymmärsi Baltian maiden itsenäistymispyrkimyksiä ja Neuvostoliiton ihmisoikeusongelmia. Puoluetoimistoon alkoi tulla vihaisia soittoja, että presidenttiä ei saa arvostella. Olen alkanut ymmärtää Koiviston parempia puolia vasta myöhemmin.”

Martti Ahtisaari 1994–2000

”Ahtisaarta kritisoin aikoinaan ankarasti, kun hän veljeili Indonesian metsäministerien kanssa ja edisti siten suomalaisten metsätuhohankkeita Indonesiassa. Katsoin, ettei presidentillä ollut moraalia. Ahtisaaren hyvät puolet ovat tulleet esiin vasta presidenttikauden jälkeen.”

Tarja Halonen 2000–

”Olimme Halosen kanssa yhtä aikaa Helsingin kaupunginvaltuutettuja 1980-luvun lopulla. Kuuntelimme puisevia puheita ja mietimme tuovamme saumurin valtuustoon, niin voisimme tehdä jotain hyödyllistä.”

Heidi Hautala täyttää 50 vuotta 14.11.2005. Syntymäpäivälahjat voi ohjata siemenpuu-säätiön hankkeeseen ”Mangrove-metsitys ja tsunamin jälkeinen maatalousmaan ennallistaminen Tamil Nadussa, Intiassa.” Tili 800014-70640856 / Siemenpuu – Kansalaisliikkeiden yhteistyösäätiö. Viestiksi ”Heidi Hautala 50 v.” Keräyksen lupanumero on OKU1315A.