Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Kemikaaliasetuksen lobbaus kuumimmillaan

Jussi Karmala, Bryssel

Euroopan parlamentin pihalla Brysselissä käy kova kuhina. Greenpeace on pystyttänyt pääsisäänkäynnin eteen valokuvanäyttelyn kemikaalien vaaroista.

”Reach-kemikaaliasetuksen lobbaus on nyt kuumimmillaan, koska parlamentti äänestää Reachistä ensi viikolla. Eilen oli kansalaisjärjestöjen mielenosoitus ja huomenna on uusi”, kertoo Greenpeacen kemikaalikampanjoija Fawaz Al Bitar.

Kemikaaliasetusta vastaan lobbaa eniten kemianteollisuus. ”Todellinen työ tehdään sisällä parlamentissa”, Al Bitar sanoo ja osoittaa parlamenttirakennusta.

Kansalaisjärjestöjen ja teollisuuden lobbaajat pyrkivät kaikin keinoin järjestämään tapaamisia europarlamentaarikkojen kanssa, jotta he voisivat esittää näille näkemyksensä kemikaalilaista.

Laista on kiistelty jo kaksi vuotta. Sitä pidetään yhtenä EU:n kaikkien aikojen tärkeimmistä ja suurisuuntaisimmista laeista.

Samaa ainetta autoissa ja kynsilakassa

Parlamentissa poliitikkojen erimielisyydet kemikaaliasetuksesta tiivistyvät siihen, vaaditaanko teollisuutta testaamaan kaikki kemikaalit vai vain vaarallisimmat.

Ympäristövaliokunta haluaa kattavavan kemikaalilain, sisämarkkina- ja teollisuusvaliokunnat pelkäävät kemikaalien testauspakon vaikuttavan yritysten kilpailukykyyn ja tuottavuuteen.

Sisämarkkinavaliokunnan virkamies Jochen Richter valottaa asiaa esimerkillä. ”Tietyissä kynsilakoissa on vaarallisia aineita. Samoja aineita käytetään myös autojen ovien lakkaliimoissa. Kynsilakassa kemikaalin kieltäminen on järkevää, mutta ei autoissa, joista aine ei joudu ihmisen kanssa kosketuksiin. Käyttökielto rasittaisi turhaan autoteollisuutta.”

Vihreiden europarlamentaarikko Satu Hassi kyseenalaistaa esimerkin. ”Pitää muistaa, että autotehtaan työntekijät altistuvat kemikaalille ja joka tapauksessa kemikaali päätyy luontoon viimeistään silloin kun auto menee romuksi.”

Laki voisi kannustaakin tuotekehittelyyn

Greenpeacen mielestä kemikaalien testaus lisäisi innovaatioita ja hyödyttäisi näin teollisuutta.

”Jos yritykset pakotetaan käyttämään harmittomiksi tiedettyjä kemikaaleja tuntemattomien sijaan, niin yritykset alkavat varmasti kehitellä itselleen sopivia turvallisia kemikaaleja jo kustannussyistä”, Fawaz Al Bitar sanoo.

Tällä hetkellä markkinoilla on kymmeniä tuhansia testaamattomia kemikaaleja, joiden epäillään lisäävän muun muassa syöpiä. o

Lisää aiheesta:

Kulutustavaroista löytyy kiistanalaisia kemikaaleja