Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Mielipide

Asumistukilaki vaatii pikaista avaamista

Luin Vihreästä Langasta (7.10.) kokemuksia asumistukilain koukeroista, joissa liitetään naisia ja miehiä kyselemättä avoliittoon, jos nämä asuvat samassa osoitteessa.

Törmäsin itsekin lainsäädännön aukkoon muuttaessani toiselle paikkakunnalle osa-aikatyöhön. Yritin hakea asumistukea toisella paikkakunnalla sijaitsevaan kotiini, mutta Kelasta kerrottiin, että se on mahdollista vain, jos olen opiskelija ja saan opintorahaa ja sitä kautta asumislisää. Toinen vaihtoehto on, että muutan erilleni perheestäni välirikon vuoksi, eli suomeksi haemme avioeroa.

Minusta tilanne on aika tyrmistyttävä yhteiskunnassa, jossa työssäkäynti oman asuinpaikan ulkopuolella yleistyy jatkuvasti ja vaatii yleensä perheen asumista kahdella paikkakunnalla.

No, kaipa meillä sitten parisuhteiden tasapaino säilyy tilastoissa kauniina, jos asumistukilaki toisaalla liittää haluamiaan ihmisiä avoliittoon ja toisaalla pakottaa ihmisiä hakemaan avioeroa, jotta perhe saisi taloudellista hyötyä siitä, että vanhemmat työskentelevät kahdella paikkakunnalla asuen eri osoitteissa.

Hanna-Kaisa Lähde-Summanen
Joutseno/Kirkkonummi

Vammaisten työosuusraha on liian pieni

Vaikkakin köyhyyspaketissa keukaloitiin kehitysvammaisten työosuusrahaan 3 euroa lisää päivää kohden, niin silti 12 euroa/ päivä on vielä pieni. Vaikka meillä onkin eläke ja asumistuki, on myöskin menoja monin kerroin.

Tämä on asia, joka on askarruttanut meitä oikein kunnolla jo useamman vuoden ajan. Tähän asiaan olisi hyvä panostaa tulevaisuudessa.

Matti Larinaho
Vammaisaktiivi
Hämeenlinna

Virvokejuoma-automaateille on vaihtoehtoja

Vihreässä Langassa (7.10.) kerrottiin virvoitusjuoma- ja karamelliautomaateista lähinnä mainostamisen välineinä, mutta myös lasten ja nuorten terveyden pilaajina.

Koulujen ei tarvitse alistua mainostukseen eikä terveyden tärvelemiseen. Salpausselän koulussa Lahdessa on jo usean vuoden ajan pohdittu vaihtoehtoja terveellisiksi välipaloiksi. Tarve on tavanomaista koulua suurempi, sillä sekä peruskoulussa että lukiossa on paljon liikkujia ja urheilijoita, joilla on nälkä useammin kuin muilla.

Muutama vuosi sitten kokeiltiin sämpyläautomaattia, joka ei saavuttanut suosiota: hintoja pidettiin korkeina, tarvittiin henkilöitä tyhjentämään ja täyttämään automaattia.

Viime keväänä koulun virvokejuoma-automaatit päätettiin poistaa, ja lukion oppilaskunta suostui muuttamaan tuotevalikoimaansa terveellisempään suuntaan: myslipatukoita, pähkinöitä, kuivatettuja hedelmiä.

Jo vuosia oli yritetty saada välipalatarjoilu koulun ruokalaan, mutta hanke kaatui aina esteisiin, kuten keittiöhenkilökunnan työaikaehtoihin ja muihin kaupungin määräyksiin.

Tänä lukuvuonna kuin ihmeen kautta Lahden kaupunki päätti järjestää välipalakokeilun kahteen kouluun, joista toinen on Salpausselän koulu. Peruskoululaiset ja lukiolaiset voivat käydä kolmena välituntina päivässä nauttimassa terveellistä (täytettyjä sämpylöitä, hedelmiä, jugurttia, mehua) välipalaa, joka maksaa 50 senttiä.

Runsaan kuukauden kokeilun jälkeen välipaloja on myyty noin 5000 kappaletta – keskimäärin jokainen oppilas on nauttinut välipalaa noin seitsemän kertaa 22 työpäivän aikana. On huomattu, että he jaksavat paremmin keskittyä iltapäivän opintoihin, kun nälkä on tyydytetty kunnon välipalalla sokerin sijaan.

Ainoa haitta näyttää olevan, että jotkut korvaavat koululounaan välipalalla. Samoin opettajakunta joutuu miettimään, miten rahat riittävät stipendeihin, joihin on aiemmin saatu varat virvokejuomamyynnistä.

Kouluun on hankittu kaksi juomavesiautomaattia, jotka nekin ovat saaneet välittömän suosion. Lisäksi on kahvi- ja kaakaoautomaatti, jonka tuotto käytetään opiskelijoiden hyväksi. Kaikki eivät kuitenkaan osaa laittaa automaattien muovimukeja oikeisiin roskakoreihin – tai roskakoreihin ylipäätään.

Riitta Vuori
Lahti

Etelä-Suomen metsien suojelua on lisättävä

Etelä-Suomen metsistä on suojeltu alle kaksi prosenttia, mikä on luonnon ja metsien virkistyskäytön kannalta liian vähän.

Metsät ovat lisäksi voimakkaassa talouskäytössä: Suomessa avohakataan metsää keskimäärin kymmenen hehtaaria tunnissa ympäri vuoden ja vuorokauden.

Metsätalous vaikuttaa uhanalaisten ohella myös tavallisten lajien, kuten mustikan ja metson runsauteen. Esimerkiksi mustikan peittävyys on 50 vuodessa vähentynyt puolella, ja metsokanta on pienentynyt 60 prosenttia 40 vuodessa.

Eduskunnalle luovutettiin syyskuussa yli 110 000 allekirjoittajan vetoomus, jossa vaadittiin Etelä-Suomen metsien suojelun pikaista lisäämistä. Päättäjät eivät voi olla huomioimatta suojelun tarvetta ja kannatusta. Nyt on ryhdyttävä edistämään suojelua käytännössä.

Etelä-Suomen kaupungit ja kunnat omistavat paljon metsää. Kunnilla ei yleensä ole suurta taloudellista tarvetta hakata metsiään. Ne voisivatkin toimia suojelun edelläkävijöinä tarjoamalla asukkaille mahdollisuuksia virkistäytyä luonnonmukaisissa metsissä lähialueillaan.

Suojelualueiden lisääminen edistäisi ihmisten viihtyvyyttä ja metsäluonnon monimuotoisuutta.

Emmi Ytti
Helsinki

Kirjoita Lankaan!

Voit myös lähettää tekstisi kirjeitse osoitteeseen Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, faksata sen numeroon (09) 5860 4124, tai lähettää sen sähköpostitse osoitteeseen lanka@vihrealanka.fi

Varaamme oikeuden lyhentää tekstejä.