Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Nato-vaaleiksi meni

Niemeläinen

Tässä sitä nyt ollaan: ovelan mielipidemittauksen mukaan suomalaiset vastustavat Nato-jäsenyyttä, mutta ovat valmiita hyväksymään sen, jos hallitus pitää sitä tarpeellisena. Tämän jälkeen on selvä, että Nato-jäsenyydestä tulee presidentinvaalien ylivoimaisesti tärkein aihe.

Liittyykö Suomi Natoon valittavan presidentin virkakaudella? Jokaisessa televisioväittelyssä ehdokkaita pyydetään vastaamaan kyllä tai ei, ja toimittajat joutuvat lukuisia kertoja keskeyttämään vastaajien monipolviset ”toisaalta mutta toisaalta” -kiemurtelut. Ehdokkaat eivät halua ”sulkea ovea” Nato-jäsenyydelle ja ilmoittavat seuraavansa tarkoin maailman menoa siltä varalta, että jonakin kauniina päivänä jäsenyys tulisi ajankohtaiseksi tai sitten ei.

Mutta olisiko mahdollista, että jäsenyyden kannalle ilmoittautuu vähitellen muitakin ehdokkaita kuin Rkp:n Henrik Lax? Istuva presidentti näyttää alkuviikosta ilmestyneessä ei-vaalikirjassaan jo pehmenevän: ”Todennäköisesti jonkin vuoden – joidenkin vuosien – päästä saatamme ollakin sitä mieltä, että te tarvitsette meitä ja me tarvitsemme teitä.”

Muotoilu on kielitieteellisesti suorastaan nerokas: ”todennäköisesti saatamme”. Huomattakoon, että saattaa-verbi on indikatiivimuodossa eikä potentiaalissa. ”Todennäköisesti saatamme” on epäilemättä jämäkämpi kannanotto kuin ”todennäköisesti saattanemme”.

Valokiila kohdistuu erityisesti pankinjohtaja Sauli Niinistöön, jonka pitää hyvin pian konkretisoida oma kantansa Nato-kysymykseen pysyäkseen vaalivankkurien kyydissä. Suorapuheisena tunnetun Niinistön imagoon ei enää pitkään sovi pelkkä yleinen jankutus turvallisuusvajeesta ja harjoitetun ulkopolitiikan epämääräisyydestä. Vaalikahvilan takahuoneessa taskulaskimet käyvät varmasti kuumana. Toisiko ehdokkaan reipas Nato-profiloituminen lisää äänestäjiä vai säikäyttäisikö se kokoomuksen peruskannattajia Halosen taakse?

Pääministeri Vanhanen kuului hänkin jokin päivä sitten lausuneen jotakin sensuuntaista, että Suomen pitäisi pysyä välilöissä USA:n kanssa. Vanhasen on vaikea kuvitella suoranaisesti asettuvan Nato-jäsenyyden puolelle. Jos Niinistö ilmoittautuu jäsenyyden kannattajaksi, Vanhasen kannattaa esiintyä varovaisena ja harkitsevana vanhasuomalaisena ja yrittää saada pahin kilpailijansa näyttämään vastuuttomalta vouhkaajalta.

Pienempien puolueiden ehdokkaille ei tässä asetelmassa kovin kummoista roolia jää. Vihreiden Heidi Hautala voisi ehkä saada muutaman lisäprosentin kannatukseensa ilmoittamalla, että Suomen ei kannata pitää ovea Nato-jäsenyydelle edes raollaan.

Hautalan argumentaatio voisi kulkea vaikkapa seuraavasti: Suomen puolustusvoimia on viimeiset kymmenen vuotta rakennettu viimeisen päälle Nato-yhteensopiviksi. Ilmapuolustuksemme perustuu amerikkalaisiin Hornet-hävittäjiin, ja kommunikointi suomalaisten lentäjien kesken käy sujuvasti englanniksi. Jotkut sanovat, että kun Suomen puolustusvoimat on jo toiminnallisesti sovitettu Natoon, Suomi voisi yhtä hyvin liittyä muodollisestikin puolustusliiton jäseneksi. Asia on kuitenkin päinvastoin. Suomi saa nykyisessä tilanteessa Natosta kaiken hyödyn, muttei mitään erityisiä haittoja. Liittyminen Nato-leiriin veisi Suomelta teoreettisetkin mahdollisuudet toimia neutraalina ja uskottavana välittäjänä, jos jokin kansainvälinen selkkaus sellaista välittäjää jonakin päivänä tarvitsisi.

Tällä näkemyksellä on tietysti se haittapuoli, että perussuomalaisten Timo Soini todennäköisesti saattaa rientää ensimmäisenä sitä kannattamaan. Allianssi olisi koko lailla epäpyhä. Mutta ainakin selkeä Nato-jäsenyyden vastustaminen vastustamatta Natoa ylipäänsä voisi tuoda hiukan piristystä vaalikeskusteluihin. Idea on, kuten aina, vapaasti käytettävissä.

• • •

Viime päivinä ovat muuten erilaiset viranomaiset niin Suomessa kuin muuallakin toistelleet, että lintuinfluenssan levitessä kohti läntistä Eurooppaa ”ei ole syytä paniikkiin”.

Missä tilanteessa viranomaiset mahtaisivat ilmoittaa, että nyt on syytä paniikkiin? Ei paniikkiin ole koskaan mitään hyvää syytä – paniikkia kai pitää aina pyrkiä välttämään, vaikka kuinka kauheita tapahtuisi. o

Kirjoittaja on vihreitä sympatisoiva veteraanivaikuttaja, joka käyttää asemansa vuoksi nimimerkkiä.