Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Asuntolainan vakuutus ei kata mielenterveys-
ongelmia

Riikka Kaihovaara

Psyykkinen oireilu jää yhä fyysisten sairauksien varjoon.

Pankit tarjoavat nykyisin hanakasti lainaturvavakuutuksia asuntolainan ottajalle. Asuntovelallisista noin kolmanneksella on lainaturvavakuutus. Mitä suurempi laina, sitä todennäköisemmin sen rinnalle otetaan myös vakuutus, joka maksaa lainan suuruudesta riippuen paristakymmenestä pariinsataan euroon kuukaudessa.

Lainan myöntää pankki, mutta vakuutuksesta vastaa vakuutusyhtiö. Ideana on, että jos lainan ottaja sairastuu tai jää tilapäisesti työttömäksi, vakuutus maksaa osan lainanlyhennyksistä.

Korvausta ei kuitenkaan makseta, jos työkyvyttömyyden syynä on ”psykiatrinen sairaus tai oire tai muu mielenterveyden häiriö tai stressistä johtuva tila”. Pahimmillaan ihminen voi joutua tilapäisesti työkyvyttömäksi esimerkiksi masennuksen takia. Asuntolaina kaatuu niskaan, eikä vakuutuskaan korvaa.

”Ihan selkeää syrjintäähän tämä on”, Suomen Mielenterveysseuran kehittämisjohtaja Liisa Saaristo sanoo.

Sama vakuutusyhtiö pankkien taustalla

Tilapäisen työkyvyttömyyden turva on uutta Suomessa. Kolmen suurimman pankin, Nordean, Sampo Pankin ja Osuuspankin, vakuutuksen tarjoaa sama ulkomainen yhtiö: Genworth Financial. Se on monialayritys General Electricin tytäryhtiö.

Gemworthin lisäksi palvelua tarjoaa suomalainen Henki-Pohjola, mutta sen vakuutus ei sisällä tilapäistä työkyvyttömyyttä.

Genworth Financial perustelee psyykkisten sairauksien rajaamista pois vakutuksen hinnalla. ”Olemme halunneet pitää vakuutuksen hinnan kohtuullisena, mutta kuitenkin sellaisena, että se korvaisi suurimman osan sairaslomista”, Genworthin toimitusjohtaja Erja Virtaneva sanoo.

Mielenterveyden häiriöt, lähinnä masennus, ovat Suomessa suurin yksittäinen syy jäädä työkyvyttömyyseläkkeelle. ”Vakuutustoiminta on raakaa bisnestä. Yhtiöt rajaavat korvauksen saajien joukosta pois isoimmat ryhmät, jolloin niille jää enemmän voittoa”, toiminnanjohtaja Timo Peltovuori Mielenterveyden keskusliitosta arvostelee.

Virtanevan mukaan mielenterveysongelmista aiheutuvaa työkyvyttömyyttä ei korvata myöskään siksi, että ongelmia tai niiden vakavuutta voi olla vaikea todentaa. ”Meillä ei ole tarpeeksi asiantuntemusta mielenterveyteen liittyviin sairauksiin, jotta osaisimme korvata työkyvyttömyyden oikeudenmukaisesti.”

Saariston mielestä mielenterveyden ongelmat eivät ole tulkinnanvaraisia. ”Niille on määritelty selvät diagnoosit kuten muillekin sairauksille.”

Korvausrajoitukset tulevat yllätyksenä

Kuluttajien vakuutusneuvontaan tulee valituksia lainaturvavakuutusten ehdoista. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, ettei vakuutus sisällä mielenterveyden ongelmia.

”Asuntolaina on yleensä niin iso juttu, että vakuutus jää vähemmälle huomiolle. Ehtoja ei lueta riittävän tarkasti”, vastaava lakimies Liisa Snellman Kuluttajien vakuutustoimistosta kertoo.

Snellmanin mukaan asuntolainen vakuutus on tyyliltään brittiläinen. Siinä vakuutusehdot on kirjoitettu pikkutarkasti.

Mielenterveysongelmien lisäksi korvausta ei myönnetä, jos työkyvyttömyyden syynä ovat esimerkiksi todentamattomat selkäsairaudet ja -kivut, raskaudesta johtuvat ongelmat tai alkoholin ja huumeiden väärinkäyttö. o

Lisää aiheesta:

Työuupumuksen syihin on vaikea puuttua