Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Islannin lomakiintiöt saivat isätkin hoitamaan vauvojaan

Tuomas Lehto, Jussi Karmala

Islannissa otettiin muutama vuosi sitten käyttöön yksi maailman radikaaleimmista vanhempainlomajärjestelmistä. Nyt lastenvaunuja työntävä isä on tavallinen näky.

Äideillä on oikeus kolmen kuukauden lomaan, samoin isillä, ja kolmannet kolme kuukautta voi pitää kumpi tahansa tai ne voi jakaa. Lasta hoitava saa valtion vanhempainlomarahastosta 80 prosenttia normaalista palkastaan, tosin yläraja on noin 8 000 euroa kuussa.

Rahat kerätään työnantajilta, joiden maksamasta sosiaaliturvaverosta osa menee vanhempainlomarahastoon.

”Noin 90 prosenttia isistä käyttää kolmen kuukauden isyyslomansa ja vähän ylikin. Se on loistava uutinen isille ja äideille, mutta myös Islannin vastasyntyneille lapsille”, sosiaaliministeri Árni Magnússon sanoi muutama viikko sitten eurooppalaisille naisjärjestöille.

”Toimii paremmin kuin ennakoitiin”

Magnússonin mielestä järjestelmä vaikuttaa edistäneen tasa-arvoa. Lisäksi ennestäänkin korkea syntyvyys on noussut.

Myös miestutkija Ingólfur Gíslason Islannin tasa-arvokeskuksesta on tyytyväinen: miehet osallistuvat lastenhoitoon enemmän kuin koskaan, ja sukupuolten palkkaerotkin pienenevät.

”Minun on vaikea keksiä mitään negatiivista sanottavaa järjestelmästä. Se toimii erittäin hyvin, paljon paremmin kuin ennakoitiin”, Gíslason sanoo.

Ammattiyhdistyksille on kuitenkin tullut muutamia valituksia nuorten miesten syrjimisestä työmarkkinoilla. Miesten pätkätyöt ovat hieman lisääntyneet ja naisten vähentyneet. Nuorten työttömyys on pysynyt alhaisena.

Tanskassa päivärahat kunnilta

Tanskalaisvanhemmat voivat pitää yhteensä vuoden vapaata palkan mukaan määräytyvällä päivärahalla sekä 32 lisäviikkoa ilman päivärahaa.

Lapsen synnyttyä äidillä on oikeus 14 viikon lomaan, isällä kahden. Loput viikot voi pitää kumpi vain tai molemmat vanhemmat yhtä aikaa. Käytännössä isät käyttävät lomista murto-osan.

Jotkut tanskalaisyritykset maksavat täyden palkan ainakin osalta vanhempainlomaa. Ne saavat työntekijän kotikunnalta takaisin päivärahaa vastaavan summan. Muutoin kunnat maksavat päivärahan työntekijälle, eli järjestelmä pyörii verovaroin.

Norjassa vanhempainvapaata voi saada vuoden 80 prosentilla palkasta tai 10,5 kuukautta täydellä palkalla. Päivärahat maksetaan kansaneläkevakuutuksesta, joka kerätään verojen tapaan. Isille korvamerkittyä vapaata on viisi viikkoa. Vain 16 prosenttia isistä käyttää vapaata enemmän kuin viisi viikkoa, joten Norjassa pohditaan Ruotsin tapaan isien kiintiön kasvattamista. o

Lisää aiheesta:

Ruotsi haluaa isät kotiin