Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Kuka on Suomessa köyhä?

Riikka Kaihovaara

Hallituksen köyhyyspaketti koettaa helpottaa erityisesti toimeentulotuella ja kansaneläkkeellä elävien asemaa.

”Nämä ryhmät ovat aivan varmasti ne vähäosaisimmat”, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) vakuuttaa.

Ensimmäinen köyhyyspaketin nimellä kulkeva toimenpidepaketti tehtiin vuonna 2001. Sitä ennen vastaavat etuisuuksien nostot oli upotettu budjettiin.

”Eihän tällä köyhyyttä poisteta, mutta tämä paketti onkin tarkoitettu kriisiavuksi akuuttiin tilanteeseen”, Mönkäre selventää.

Vihreät nostaisivat työmarkkinatukea

Kansanedustaja Rosa Meriläinen (vihr.) arvostelee paketin toimenpiteitä kosmeettisiksi.

Hän nostaa esiin pitkäaikaistyöttömät, jotka elävät työmarkkinatuella. Tukea saavista lähes puolet joutuu hakemaan myös toimeentulotukea selvitäkseen päivittäisistä menoista.

Elinkustannuksiin verrattuna toimentulotuki on laskenut kymmenessä vuodessa lähes neljä prosenttia. Samaan aikaan muut sosiaalietuudet ja palkat ovat nousseet.

Mönkäreen mielestä työmarkkinatuen nostamiseen ei ainakaan vielä ole varaa.

Köyhyyspaketti ei riitä vasemmistoliitolle

”Onhan tämä hallituksen paketti suuruusluokaltaan todella mitätön. Köyhyyspakettiin osoitetut määrärahat ovat noin 0,2 prosenttia koko budjetin loppusummasta”, vasemmistoliitton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Martti Korhonen kommentoi.

Vasemmistoliitto kiittelee asumistuen omavastuun poistamista ja kansaneläkkeen korottamista, mutta vaatii lisäksi työttömyyspäivärahan, työmarkkinatuen, opintorahan ja sairauspäivärahan korotusta.

Kokoomus kyselee kannustavuuden perään

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Maija Perho pitää myönteisenä ehdotuksena sitä, että pitkäaikaistyöttömien asumistuki ei putoaisi heti, kun henkilö saa työtä.

”Tällainen työntekoon kannustaminen on hyvä muutos.”

Vaikka työpaikkojen luominen on kokoomuksen ensisijainen keino vähävaraisten auttamiseksi, Perhon mielestä työmarkinatukea olisi pitänyt korottaa.

Unohdetuiksi avun tarvitsijoiksi hän nimeää kouluttamattomat, syrjäytymisvaarassa olevat nuoret ja paljon sairastavat, vähävaraiset eläkeläiset. o

Lisää aiheesta:

Askel kohti perusturvaa