Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Askel kohti perusturvaa

Riikka Kaihovaara

Vihreä liitto julkaisi ensimmäistä kertaa oman köyhyyspakettinsa.

Hallituksen keskiviikkona julkistama köyhyyspaketti jäi odotettua pienemmäksi. Köyhyyden vähentämiseen on varattu noin 90 miljoonaa euroa.

Suurin yksittäinen toimenpide on asumistuen omavastuun poistaminen. Nyt toimeentulotukea saava joutuu maksamaan 7 prosenttia asumismenoistaan. Omavastuun poistamista kannatetaan kaikissa puolueissa.

Asumistuen omavastuu kehitettiin alunperin Osmo Soininvaaran idean pohjalta Paavo Lipposen ensimmäisen hallituksen aikana. Vihreät eivät silti aio pitää kynsin hampain kiinni omavastuusta.

”Tuolloin tehtiin vielä laman jälkeisiä säästöjä ja jouduttiin tekemään myös vastentahtoisia leikkauksia”, kansanedustaja Rosa Meriläinen (vihr.) myöntää.

Vähemmän tukia, enemmän rahaa

Hallituksen köyhyyspaketissa esitetään myös niin sanottua bonusrahaa asumistukeen.

”Kun ottaa työtä vastaan, niin muutaman kuukauden ajan asumistuki ei leikkautuisikaan pois”, sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) selittää. Meriläisen mielestä bonusraha monimutkaistaa tukisysteemiä entisestään.

Vihreät ovat visioineet perustuloa, joka olisi pienituloisille maksettava kuukausittainen rahasumma. Tuki pienenisi, kun omat ansiotulot kasvavat, mutta niin, että työnteosta hyötyisi aina. Vihreiden köyhyyspaketti on askel tähän suuntaan.

Vihreät esittävät, että työmarkkinatukea korotettaisiin vajaalla neljällä eurolla päivältä ja toimeentulotuen perusosaa 20 eurolla kuukaudessa.

Kaikki tuet samalta luukulta

Vihreät esittävät myös, että toimeentulotuen perusosaa voisi hakea Kansaneläkelaitoksesta kuten muitakin tukia.

”Asiakkaan ei tarvitsisi erikseen jonottaa sossuun. Tämä vapauttaisi sosiaalitoimistot varsinaiseen sosiaalityöhön, kuten perheiden auttamiseen”, Meriläinen selittää.

Toimeentulotuen maksatusta Kelasta on testattu menestyksekkäästi monilla paikkakunnilla 1990-luvun lopulla. Stakesin erikoissuunnittelijan Kaarina Lamminpään mukaan on vain ajan kysymys, milloin tuet saa samalta luukulta.

Kohderyhminä vangit ja vammaiset

Sekä hallitus että vihreät esittävät köyhyyspaketeissaan erityistä tukea vapautuville vangeille.

”Juuri vankeinhoidossa pienillä määrärahalisäyksillä voidaan saada aikaan todella paljon”, Mönkäre muistuttaa.

Toinen yhtymäkohta on vammaisten aseman parantaminen. Vihreät esittävät lisäksi korotuksia äitiys-, isyys- ja vanhempainrahaan sekä opintorahaan.

Työmarkkinatuen ja toimeentulotuen korottaminen maksaisi noin 150 miljoonaa, joka on Meriläisen mukaan sama summa, mitä hallitus lupaili keväällä köyhyyden vähentämiseen.

Muihin toimenpiteisiin vihreät ovat jo osoittaneet rahoituksen viimevuotisessa varjobudjetissaan. Rahoitus saataisiin muun muassa harmaan talouden vetämisestä verotuksen piiriin. o

Lisää aiheesta:

Kuka on Suomessa köyhä?