Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Kesäloma on ohi, Vihreä liitto

Niemeläinen

Vankkumattomana Vihreän liiton tukijana olen huolissani. Puolue on kuluneen kesän aikana hävinnyt täysin näkyvistä. Hallituspuolueet ovat hallinneet mediatilaa suvereenisti (tai ”suveneeristi”, kuten Yleisradion urheilukommentaattori viime viikolla innovoi). Uutisointi ei ole välttämättä ollut myönteistä, mutta se vaikutelma on yhtä kaikki syntynyt, ettei Suomessa ole oppositiota laisinkaan.

Tämä on paradoksaalista asetelmassa, jossa kahden päähallituspuolueen yhteensovittamattomat aatteelliset vastakkainasettelut ovat vain niukin naukin pysyneet vakan alla.

Vihreän liiton hiljaisuus tuntuu erityisen merkilliseltä sikäli, että planeetalla on kaiken aikaa tapahtunut isoja asioita, joiden merkitystä valistuneiden poliitikkojen tulisi tulkita arkeaan sinnitteleville kansalaisille.

Öljyn hinnan jatkuva nousu, sananvapauden rajoittaminen terroristijahdin osana, Siperian ikiroudan sulamisesta kertovat uutiset ja täällä kotipuolessa hallituksen absurdi innostus pakkokaavoitukseen tarjoaisivat yllin kyllin aihetta kommentointiin.

Jos puolue ei kommentoi, pitänee kommentoida itse. Tässä tulee aineksia oppositiopolitiikalle.

Raakaöljyn hinta on vuoden mittaan noussut ennätyslukemiin, eikä suuntauksen kääntymisestä näy mitään merkkejä – päinvastoin: ylikansalliset öljy-yhtiöt mainostavat nykyään vain panostuksiaan uusiutuviin energialähteisiin. Shellin, Exxonin ja Chevronin lehti-ilmoituksissa ei enää öljystä hiiskahdetakaan.

Tästä huolimatta yksityisautoilun osuus Suomen liikenteestä on kaiken aikaa kasvussa, ja joukkoliikenne kituuttaa henkitoreissaan. Missä on tasavallan hallituksen siirtymästrategia öljykaudesta uusiin energiamuotoihin?

Britannian hallitus on kaivamassa maata demokratian peruskiven alta. Heinäkuun pommihyökkäysten jälkeen suosionsa huipulla paistatteleva pääministeri Tony Blair on päättänyt ehkäistä terrorismia rajoittamalla sananvapautta.

Esimerkiksi pappien saarnat, jotka voidaan tulkita yllytykseksi yhteiskunnanvastaiseen toimintaan, voidaan tulkita maanpetokseksi. Selvää on, että kyse ei ole kristityistä papeista.

Ajatus on mitä suurimmassa määrin demokraattisen yhteiskunnan vastainen. Sananvapaus ei ole mikään etuoikeus, joka voidaan tarvittaessa ottaa yksilöltä pois – se on koko kansanvaltaisen järjestelmän perusta. Miten tasavallan hallitus on varustautunut tähän problematiikkaan Suomen lintukodossa?

Siperian tundra-alueet ovat alkaneet sulaa ilmaston lämpenemisen myötä, ja ilmakehään vapautuu valtavia määriä suokaasuja – metaania ja hiilidioksidia. Lehtitietojen mukaan aiheutuvat päästöt ovat niin suuret, että Kioton kohta jo surullisenkuuluisan pöytäkirjan toimenpiteet näyttävät lähinnä näpertelyltä.

Mitä toimenpiteitä tasavallan hallitus aikoo vaatia kansainväliseltä yhteisöltä uuden tilanteen edessä? Onko hallitus nostamassa ilmastonmuutoksen vajaan vuoden päästä alkavan EU-puheenjohtajakautensa agendalle?

Ja vielä vihoviimeiseksi: hallitus on valtiovarainministeri Kalliomäen ja pääministeri Vanhasen johdolla ajamassa uutta pakkokaavoituslakia siinä tarkoituksessa, että etenkin kasvuseutuja vaivaava asuntopula ja asuntojen korkeat hinnat saataisiin aisoihin.

Samaan aikaan sama pääministeri vastustaa jäntterästi Malmin lentokenttäalueen rakentamista asuinalueeksi, ja puolustusministeri Kääriäisen keväällä väläyttämä Santahaminan varuskunta-alueen vapauttaminen asuntorakentamiseen on tehokkaasti vaiennettu.

Onko pakkokaavoituslaki todellisuudessa vain uusi keino yhdyskuntarakenteen hajauttamiseen ja työmatka-autoilun lisäämiseen entisestään?

Jätän nämä välikysymykset puolueen vapaasti käytettäväksi. Toivottavasti se puolue on Vihreä liitto. Lisää aiheita tällä palstalla syksyn mittaan. Luottakaa minuun. o

Kirjoittaja on vihreitä sympatisoiva veteraanivaikuttaja, joka käyttää asemansa vuoksi nimimerkkiä.