Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Vitamiinitikkareita?

Satu Hassi

Sokeria, rasvaa ja suolaa ei pitäisi markkinoida terveellisinä.

Jos mainoksia olisi uskominen, ruokakaupan hyllyltä voi poimia sorjaa vyötäröä, heleää ihoa, tervettä sydäntä, vahvaa luustoa, iloa ja tarmoa, hyvää muistia, makoisia yöunia, solujen elinvoimaa, sielun rauhaa, keskittymiskykyä ja tasapainoista hormonitoimintaa. Noin esimerkiksi.

Tunnetun valmistajan muropaketin kyljessä komeilevat ”hyvä sydän” ja ”vahva luusto” -symbolit. Luustosymboli perustuu siihen, että muroja syödään maidon kanssa. Sydämen hyvää on kai sitten sokeri, jota yhdessä annoksessa on 19 grammaa, kuuden suomalaisen sokeripalan verran.

Viime syksynä Suomessa ulkomainokset julistivat: ”Nälkä lähtee terveellisesti juomalla.” Luin ihmejuomapullon kyljestä pienen präntin. Aineessa on kuitua, joka vie nälän. Muuten se on sokerivettä. Pullollisessa on 16 palaa sokeria.

Komissio haluaisi saada meininkiin tolkkua. Taustalla on huoli ylipainoepidemiasta. Mikä pahinta, ylipaino yleistyy nopeasti lasten ja nuorten keskuudessa.

Komissio on ehdottanut, että elintarvikkeiden terveellisyydestä saisi väittää vain tieteellisesti toteen näytettyä. Psykologiset väitteet komissio kieltäisi kokonaan. Lisäksi komissio kieltäisi markkinoimasta tuotetta terveellisenä, jos siinä on suolaa, sokeria, rasvaa tai alkoholia yli tietyn rajan.

Teollisuus vastustaa. Yhdet tapaamani lobbarit esittivät, että olisi suuri vääryys, jos heidän firmansa juomaa ei saisi mainostaa vireystilaa parantavana. Kysyin, millä he tempun tekevät. Glukoosin ja kofeiinin sopivalla yhdistelmällä, kuului vastaus. Juoma on siis kofeiinilla terästettyä sokerivettä.

Minusta on terveysterroria myydä kauniisiin kääreisiin pakattua sokeria, rasvaa ja suolaa ja väittää sitä terveelliseksi.

Ikävä kyllä lobbaus on tuottanut tulosta. Viime viikolla parlamentti äänesti asiasta. Konservatiivien ja liberaalien muodostama enemmistö vesitti ehdotusta pahasti. He poistivat vaatimuksen, joka estäisi mainostamasta alkoholipitoisia, tönkkösuolattuja, äkkimakeita ja rasvaisia tuotteita terveellisinä.

Aamiaismuroissa voi olla terveellistä kuitua. Mutta jos niissä on myös kourakaupalla sokeria ja/tai suolaa, on väärin antaa ymmärtää niiden tekevän hyvää terveydelle. Jogurtin maitohappobakteerit voivat olla vatsan ystäviä. Mutta jos kahden desilitran tölkissä ”maustettua” jogurttia on kahdeksan palan edestä sokeria, senkin mainostaminen terveellisenä on huijausta.

Euroopan parlamentti äänesti myös siitä, millä ehdoilla ruokiin saa lisätä vitamiineja ja sen sellaista. Tästäkin ehdotuksesta tippui pois hyvän ”ravitsemusprofiilin” vaatimus.

Tikkariin saisi siis lisätä C-vitamiinia ja markkinoida sitä vitamiinitikkarina. Perunalastuihin voisi lisätä kalkkia ja markkinoida niitä lasten luuston rakennuspuina.

Tavallisesti olen europarlamentin puolella, kun se on napit vastakkain ministerineuvoston kanssa. Nyt on pakko toivoa, että neuvosto korjaa nämä hullutukset. o