Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Mielipide

Ei rakenneta turhia katuja

Espoossa on kova paine säästöihin. Kirjastoja ja kouluja uhkaavat lopettamiset, ja monella alueella joudutaan tinkimään tärkeistä palveluista.

Espoossa on myös eteläosien yleiskaavan valmistelu loppusuoralla. Kuntalaisten palaute on läpäissyt virkamieskäsittelyn, ja virkamiesehdotusta on esitelty kaupunginhallitukselle ja kaupunkisuunnittelulautakunnalle.

Olisi otaksuttavissa, että muun muassa uusien katujen rakentamista harkitaan huolellisesti ja niitä ehdotetaan vain välttämättömissä tapauksissa. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Asemakaavassa oleva Haukilahden ja Westendin välisen metsikön halkaiseva Länsiväylän suuntainen kokoojatiesuunnitelma sai 1990-luvun lopulla kansalaiset barrikadeille. Vastustus tuotti tulosta, ja tienpätkä poistettiin liikennesuunnitelmista ja kartoista. Nyt yleiskaavaan ollaan virkamiesten ehdotuksesta palauttamassa tätä tieosuutta. Kysymys on asuntokadusta, hidaskadusta, joka veisi Westendintieltä Haukilahdentielle.

Hanke olisi käsittämätöntä tuhlausta. Tätä liikenneyhteyttä hoitaa jo Toppelundintie. Autoilijat joutuvat siinä koukkaamaan muutama sata metriä pidemmän lenkin päästäkseen Haukilahteen tai Westendiin.

Lisäksi on kyse rahaakin tärkeämmästä asiasta. Metsikkö on vuosikymmeniä merkinnyt tärkeätä ulkoilualuetta seudun lapsille ja aikuisille. Viherkäytävä on ollut toimiva ja arvokas kokonaisuus, jonka hävittämisen suunnittelu autojen muutaman minuutin ajansäästön vuoksi osoittaa näkemyksettömyyttä.

Virkamiehiltä ja muilta asiaan vaikuttavilta pitäisi voida edellyttää edes hitusta taiteellista tajua. Jos sitä ei ole, pitäisi kuntalaispalaute ottaa vakavasti.

Espoo on hienoja luonnonarvoja sisältävä kaupunki, jonka kaavoittamista on vietävä eteenpäin hienovaraisuutta ja näkemyksellisyyttä osoittaen. Luonnon ja asumisen läheinen yhteys kuuluu arvoihin, jotka nyt suunnitellun kaavoittamisen myötä herkästi onnistutaan pilaamaan.

Kirsi Aropaltio
kaupunginvaltuutettu (vihr.)
Espoo

Ekoeläjiä kaivataan Tampereelle

Tampereen Teiskossa olevalle vanhalle pientilalle on tarkoitus kehitellä pienimuotoinen ekoelämismuoto. Maata on lähes neljä hehtaaria, asuinrakennus vuodelta 1890. Alueella on lisärakentamismahdollisuus. Paikka rajoittuu järveen. Saunoja on kaksi.

Kesäksi voisi asettua muutama ihminen vaikkapa työtä tai muuta kohtuullista korvausta vastaan vaatimattomiin oloihin, kunhan talkoilla raivataan sateensuojia. Saisi kuokkia kasvimaan ja elellä luonnon ehdoilla.

Tänne voi tulla myös talkoisiin ja tutustumaan, neuvottelemaan kesän vietosta. Talo on nyt liikuttavan surkea. Syyskylmiin mennessä rakennus pyritään saamaan sellaiseen tilaan, että siellä vaatimattomasti elellen pieni porukka pystyy asumaan.

Sinikka Louhivuori
Tampere
puh. 03-3600344
Sähköposti: kaukametsa@suomi24.fi

Kirjoita Lankaan!

Voit myös lähettää tekstisi kirjeitse osoitteeseen Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, faksata sen numeroon (09) 5860 4124, tai lähettää sen sähköpostitse osoitteeseen lanka@vihrealanka.fi

Varaamme oikeuden lyhentää tekstejä.