Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Vanhemmuuden kustannukset tasan ehkä jo tänä vuonna

Jussi Karmala

Suuret puolueet tarttuivat vihreiden lempiteemaan.

Yhtäkkiä kaikki puolueet toitottavat vanhemmuuden kustannusten tasaamista. Vihreät tekivät asiasta lakialoitteen jo viime keväänä, mutta myös sosiaalidemokraatit ja kokoomus sanovat ajaneensa vanhemmuuden kustannusten tasaamista jo pitkään.

Hallitus ryhtyi puheista tekoihin alkuviikosta, kun sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäre (sd.) asetti erityisavustajansa Janne Metsämäen selvittämään vanhemmuuden kustannusten tasausta ja sitä, kuinka isät voisivat osallistua lasten hoitoon enemmän.

Pelkäävätkö vihreät, että suuremmat puolueet ottavat omiin nimiinsä mahdollisen onnistumisen vanhemmuuden kustannusten tasaamisessa?

”Kyllä tämä asia on ollut vihreiden kanta kauan ja selvästi. Olemme saaneet aikaan mediajulkisuuden ja painostuksen, joten asia leimautuu vihreisiin. Prosessi vain menee niin, että jotta asioita saataisiin läpi, niin hallituspuolueiden on tehtävä aloitteita”, Vihreän liiton puheenjohtaja Tarja Cronberg sanoo.

Lastentekolakko toi julkisuutta

Mediajulkisuutta sai keväällä esimerkiksi vihreiden nuorten lastentekolakko, jonka luvattiin kestävän, kunnes vanhemmuuden kustannukset on jaettu.

”Vihreät olisivat voineet kerätä enemmänkin pisteitä kotiin, mutta erinomaista, että Mönkäre nyt ajaa asiaa”, vihreiden nuorten varapuheenjohtaja Veera Luoma-aho sanoo.

Vanhemmuuden kustannusten jakaminen on tarpeen siksi, että nuoria naisia syrjitään työmarkkinoilla raskauden mahdollisuuden vuoksi. Äitiyslomasta kertyy työnantajalle kustannuksia noin 10 000–13 000 euroa.

Kustannukset voitaisiin tasata esimerkiksi nostamalla kaikkien työnantajien sairausvakuutusmaksua.

Selvitys valmistuu syyskuun puolivälissä

Ministeri Mönkäreen asettama selvitysmies Janne Metsämäki arvelee, että vanhemmuuden kustannusten tasaamisasia on ”kypsynyt” siten, että asioita halutaan käydä nyt kunnolla läpi.

”Vanhemmuuden kustannusten tämänhetkistä suurempi tasaaminen on nykyisen hallituksen ohjelmassa. Vuoden alussahan tasausta jo parannettiin siten, että vanhempainvapaalla kertyvän lomapalkan kustannuksia korvataan työnantajalle entistä enemmän”, Metsämäki kertoo.

Metsämäen mukaan syyskuun puolivälissä valmistuva selvitys menee Mönkäreelle, joka harkitsee, miten asiaa jatketaan.

Ideologia ei saa estää yhteistyötä

”Hyvä Mönkäre! Yksi askel eteenpäin”, iloitsee kokoomuksen varapuheenjohtaja Paula Risikko.

Risikko uskoo, että vanhemmuuden kustannusten tasaaminen saadaan aikaan puolueiden välisellä yhteistyöllä. Hän ehdotti vihreille yhteistyötä vanhemmuuden kustannusten tasaamisessa heti, kun Cronberg oli valittu Vihreän liiton puheenjohtajaksi.

”Kaikista asioista ei tietenkään voida olla samaa mieltä, koska on ideologisia eroja, mutta se ei saa estää yhteistyötä. Monta kertaa yhteistyö kaatuu heti siihen, jos koko ideologia ei natsaa.”

Risikon henkilökohtainen mielipide on, että vanhemmuuden kustannusten jakamisesta ei pitäisi heitellä mitään malleja summanmutikassa. Hän toivoisi kolmikantaista työryhmää, jossa työntekijä- ja työnantajajärjestöt sekä hallitus pohtivat asiaa yhdessä.

Myös demareiden puoluesihteeri Eero Heinäluoma on esittänyt samanlaista kolmikantatyöryhmää ja ilmaissut toiveensa siitä, että perhevapaiden kustannukset tasataan eri yritysten ja alojen kesken. Samaa toivovat vihreät ja keskusta.

”Ihme, jos ei se nyt hoidu”

Risikko arvelee, että työnantajilta kerättävien maksujen lisäksi tarvitaan myös valtion rahoitusta. ”Asia saadaan helpommin liikkeelle, jos se ei jää kokonaan työnantajien kontolle.”

Risikon mukaan yhteistyöehdotukset vihreille eivät ole oman julkisuuskuvan kiillottamista.

”Kyse ei ole siitä, että haluttaisiin populistisesti profiloitua. Kysymys on työpaikkojen luomisesta ja naisvaltaisten alojen auttamisesta.”

Tarja Cronberg arvelee, että parhaassa tapauksessa lainmuutos vanhemmuuden kustannusten jakamisesta voidaan saada vielä tämän vuoden aikana.

”Kaikki ovat areenalla. Vanhemmuuden kustannusten jakamisella on demokratian, kansanedustajien ja ministerin tuki, joten on se ihme, jos ei se nyt hoidu.” o

Lastentekolakko jatkuu

Vihreiden nuorten lastentekolakko jatkuu, vaikka ministeri Sinikka Mönkäre asetti selvitysmiehen tutkimaan vanhemmuuden kustannusten jakamista.

”Asia ei saa mennä niin, että luvataan tehdä selvitys, eikä asiasta sen jälkeen enää keskustella. Vanhemmuuden kustannusten jaon vastustajilla on yhteiskunnassa paljon valtaa. Vaikka selvitykset sanoisivat mitä, asiat eivät välttämättä muutu”, lakkoaktiivi Veera Luoma-aho sanoo.

Luoma-aho iloitsee siitä, että vappuna alkanut lastentekolakko nosti vanhemmuuden kustannusten ongelmakohdat mediajulkisuuteen ja yksityisiin kahvipöytäkeskusteluihin.

Hän kertoo käyneensä epävirallisen keskustelun Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) edustajan kanssa, joka sanoi, että vanhemmuuden kustannusten jakamisen julkinen vastustaminen olisi nykytilanteessa poliittinen itsemurha.

”EK on huomannut, että ihmiset pitävät nykyistä tilannetta epäreiluna. He tuskin enää kehtaavat vastustaa asiaa julkisesti.” o