Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Turvapaikanhakijoiden mielenterveys heitteillä

Laura Kosonen

Uupuneet vanhemmat eivät jaksa huolehtia lapsistaan.

Esimerkki: Pieni maahanmuuttajapoika käyttäytyy aggressiivisesti ja kastelee öisin vuoteensa. Ennen kuin tilanteeseen puututaan, perhe karkotetaan Suomesta. Toinen: Ala-asteikäinen lapsi huolehtii koko perheestä, sillä vanhemmat ovat masennuksen vuoksi toimintakyvyttömiä. Kolmas: Perheen yhdistämispäätöstä odotteleva mies ahdistuu, eikä nuku viikkokausiin. Lopulta hän saa sydäninfarktin ja kuolee.

”Meillä toistellaan, että Suomessa turvapaikanhakijoiden vastaanotto on hyvin järjestetty. Todellisuus ei aina vastaa mielikuvia. Etenkin lapset ovat todella tiukoilla”, sanoo suunnittelija Taina Martiskainen Lastensuojelun Keskusliitosta.

Turvapaikanhakijat ovat nykyisin jo Suomeen tullessaan huonokuntoisempia kuin aikaisemmin. Aikuiset kärsivät mielenterveysongelmista eivätkä kykene huolehtimaan lapsistaan. Mielenterveyspalveluita pystytään tarjoamaan vain murto-osalle niitä tarvitsevista.

Yksinhuoltajat uupuvat usein totaalisesti

”Masennus, ahdistus ja nukkumisvaikeudet ovat erittäin yleisiä. Uupuneita yksinhuoltajaäitejä on paljon”, tiivisti Tampereen vastaanottokeskuksen sosiaalityöntekijä Ani Tuusa kentän kuulumiset turvapaikanhakijoiden hyvinvointia käsitelleessä seminaarissa.

Tuusa kertoi, että viime vuonna maahanmuuttajaperheiden lasten huostaanotot ja avohuollon sijoitukset lisääntyivät Tampereella huomattavasti.

”Syynä ovat vanhempien mielenterveysongelmat. Tyypillistä on vanhempien totaalinen jaksamattomuus. Vanhemmat eivät jaksa huolehtia lasten perustarpeista, eikä heillä ole kykyä asettaa rajoja.”

Tuusa luonnehtii maahanmuuttajien terveyspalveluja Tampereella ”kaoottisiksi”. Erityisesti mielenterveyspalvelujen saatavuus on heikko.

”Ja meillä sentään on lääkäri, jota kaikissa vastaanottokeskuksissa ei ole”, Tuusa huomauttaa.

”Kuntalaiset menevät jonoissa turvapaikanhakijoiden edelle. Sellaistakin kuulee, että huostaanottoa pyritään venyttämään viimeiseen asti, koska ei ole varmuutta, jääkö perhe Suomeen.”

Psyykkistä oireilua ei ole tutkittu

Kansainvälisten tutkimusten mukaan yli puolella turvapaikanhakijoista on vakavia masennusoireita. Monet kärsivät traumaperäisistä stressihäiriöistä, ja myös psykoottista oireilua esiintyy.

”Suomessa psykiatrisella puolella ei tunneta turvapaikanhakijoiden tilannetta, eikä kotimaista tutkimustietoa psyykkisestä oireilusta ole olemassa”, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Tapio Halla. Hän johtaa turvapaikanhakijoille tarkoitettua kuntoutustyöryhmää Tampereen mielenterveyskeskuksessa.

”Hakemusten käsittelyajat ovat liian pitkät. Turvapaikkapäätöstä odottaville elämäntilanteen hallitsemattomuus on sietämätöntä. Se on tilanne, johon meidän on miltei mahdotonta eläytyä”, Halla toteaa.

Sosiaali- ja terveysministeriön tilaama selvitys maahanmuuttajien mielenterveyspalvelujen tarpeesta ja saatavuudesta julkaistaan kesäkuun aikana. o