Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Mielipide

Euroopan vihreiden nuorten liitto on merkittävä järjestö

Vihreän liiton puheenjohtaja Osmo Soininvaara totesi Vihreässä Langassa, että Euroopan vihreiden nuorten liitto (FYEG) ei ole merkittävä järjestö (VL 18.3.).

Jos väittämä olisi esitetty vielä vuonna 2000, olisimme voineet osittain yhtyä Soininvaaran näkemykseen, mutta emme missään tapauksessa enää vuonna 2005. Neljän viime vuoden aikana FYEG on kasvanut sekä jäsenmäärältään, toiminnaltaan että vaikutusvallaltaan.

FYEG on Euroopan Vihreän Puolueen (EGP) tunnustettu nuorisojärjestö. Tämän vuoden alusta sillä on ollut edustaja muun muassa EGP:n hallituksen kokouksissa. FYEG:llä on 30 jäsenjärjestöä Euroopan eri maista. Pääosa on vihreiden puolueiden virallisia nuorisojärjestöjä.

Vuoden 2004 europarlamenttivaaleissa FYEG järjesti Euroopan vihreän puolueen (EGP) kampanjan rinnalla oman Euroopan laajuisen nuorisokampanjan. Tämä oli suuri urakka yhden työntekijän organisaatiolta. Kampanja oli kuitenkin erittäin onnistunut ja sai paljon huomiota eri maissa, muun muassa Saksassa ja Hollannissa.

FYEG piti kampanjan ohella esillä myös sitä, että niissä maissa, joissa käytössä on listavaali, nuoria kandidaatteja pitää olla sellaisilla paikoilla, että heillä on myös todellisia mahdollisuuksia tulla valituksi. Tämä on nuorten vihreiden kannalta erittäin tärkeää, sillä useissa Keski-Euroopan maissa vihreät ovat vuoden 1968 sukupolven puolue.

FYEG on voimakkaasti pitänyt esillä nuorten osallistumista eurooppalaiseen poliittiseen toimintaan. Se on kampanjoillaan ja seminaareillaan pyrkinyt saamaan jäsenjärjestöjensä jäsenet kiinnostumaan europarlamentin toiminnasta sekä kannustanut vihreitä nuoria Euroopan laajuiseen vaikuttamiseen.

Mikä on Soininvaaran mielestä merkittävä järjestö, ja miten hän näkee nuorten politiikkaan osallistumisen merkityksen? Entä mitä Soininvaaralle merkitsee eurooppalainen politiikka?

Toivottavasti puheenjohtajamme on valmis siihen, että vihreät säilyvät edelleen johtavana liikkeenä, kun kysymyksessä on Eurooppa- ja globaalipolitiikka. Tähän tarvitaan eurooppalaisia järjestöjä ja niiden roolin tunnustamista eurooppalaisen poliittisen tilan kehittäjinä.

Panu Laturi
FYEG:n puheenjohtaja 2003

Simo Salmela
FYEG:n puheenjohtaja 2004

Soininvaara ei ymmärrä nuorten merkitystä vihreille

Osmo Soininvaara parjaa haastattelussaan (VL 18.3.) Markus Draken ohella Federation of Young European Greens -järjestöä (FYEG). Draken valinnalla järjestön hallitukseen ei Soininvaaran mukaan ole väliä, koska ”Euroopan vihreät nuoret ei ole merkittävä järjestö”.

FYEG ei Suomessa ole näkyvässä roolissa, mutta sen merkitystä ei pidä kyseenalaistaa. Järjestöön kuuluu 30 nuorten vihreiden järjestöä, ja se on merkittävin keskustelufoorumi eurooppalaisille nuorille vihreille.

Mikäli tämä foorumi nähdään merkityksettömänä, saa kuvan, ettei Soininvaara ole tippaakaan kiinnostunut siitä, mitä nuoret vihreät eurooppalaiset haluavat. Tämä on outoa puolueelta, jonka nimenomaan pitäisi edistää demokratiaa, osallistumista ja sitä, että maapallomme on elinkelpoinen tuleville sukupolville.

Toisaalta, mitä väliä on sillä, mitä Soininvaara sanoo, eihän hän edusta mitään merkittävää puoluetta. Voimme kai saman tien heittäytyä tanssimaan keski-ikäisten ja työssäkäyvien miesten etua ajavien ”merkittävien” järjestöjen pillin mukaan ja unohtaa marginaaliset ajatukset paremmasta maailmasta.

Anne Hildén
Helsinki

Cronberg tuntee maaseudun todellisuutta

Suuresti ilahtuneena luin uutisen Tarja Cronbergin asettumisesta Vihreän liiton puheenjohtajaehdokkaaksi. Ajatus aidosti valtakunnallisesta ympäristöpuolueesta on tervetullut.

City-poliitikkojen näkemykset ovat sen verran vieraantuneet maaseudun todellisuudesta, ettei kukaan täyspäinen täällä voi julkisesti tunnustautua vihreiden kannattajaksi.

Eliisa Kilpi
Joroinen

Ukraina kuului jo 1930-luvulla Neuvostoliittoon

Helmikuussa julkaistussa Ukraina-jutussa (VL 25.2.) oli häiritsevä asiavirhe. Sami Lotila kirjoitti: ”Jo 1930-luvulla Sviatoshinossa oli tehtaita, mutta Neuvostoliiton aikana alueelle keskitettiin entistä enemmän raskasta teollisuutta.”

Kyllä Kiova on ollut Neuvostoliiton aluetta jo 1930-luvulla – sehän oli kuulunut jo tsaarinkin Venäjän valtapiiriin iät ja ajat. Kirjoittajalla meni ilmeisesti hieman sekaisin Baltian maiden ja Ukrainan historia.

Lauri Honka
Vantaa
tilapäisesti ukrainalainen

Kirjoita Lankaan!

Voit myös lähettää tekstisi kirjeitse osoitteeseen Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, faksata sen numeroon (09) 5860 4124, tai lähettää sen sähköpostitse osoitteeseen lanka@vihrealanka.fi

Varaamme oikeuden lyhentää tekstejä.