Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Sentrifugeja kaupan

Tarja Cronberg

Ydinvoiman leviäminen on uhka ydinsulkusopimukselle.

Ostin Frankfurtin lentokentältä rauhantutkija ja ydinfyysikko Frank Barnabyn kirjan How to make a nuclear bomb. Kirja kuvaa ydinaseiden valmistusta ja sisältää yksityiskohtaisen selostuksen niin kutsutun likaisen pommin valmistamisesta.

Raaka-aineeksi tarvitaan 15 kiloa rikastettua uraania tai 4 kiloa plutoniumia. Pommin rakenne on yksinkertainen, ja lopputulos mahtuu matkalaukkuun. Onneksi rikastettua uraania ei ole joka kulman takana tarjolla. Vai onko?

Joukkotuhoaseiden leviäminen on yksi uusista uhkista, joita sekä Yhdysvaltojen että Euroopan unionin turvallisuusoppi korostaa – vaikka ydinsulkusopimus on voimassa.

Ydinsulkusopimuksen on allekirjoittanut 188 maata, joista viidellä on ydinase: Yhdysvalloilla, Britannialla, Ranskalla, Venäjällä ja Kiinalla. Sopimuksen ulkopuolelle jättäytyneistä valtioista ydinase on Intialla, Pakistanilla ja Israelilla. Sopimuksesta vetäytynyt Pohjois-Korea on ilmoittanut omistavansa ydinaseen. Irania epäillään ydinaseiden kehittämisohjelmasta.

Iran rikastaa uraania, omien sanojensa mukaan rauhanomaisiin tarkoituksiin. Venäjä on toimittanut Iranille ydinvoimateknologiaa Yhdysvaltojen voimakkaasta vastustuksesta huolimatta. Varmistaakseen, ettei Iran valmista ydinaseita, Venäjä on luvannut sekä toimittaa ydinvoimaloihin tarvittavan polttoaineen (rikastettua uraania) että ottaa vastaan käytetyn polttoaineen, josta voidaan valmistaa plutoniumia.

Parhaillaan Euroopan unioni neuvottelee Iranin kanssa uraanin rikastamisen lopettamisesta. Yhdysvallat tukee neuvotteluja, ainakin toistaiseksi. Porkkanoina ovat Iranin kaupalliset edut, kuten Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenyys ja kansainvälisen eristyksen lopettaminen.

Iranin esimerkki on puhutteleva. Rauhanomainen tarkoitus ja aseiden valmistus ovat niin lähellä toisiaan, ettei edes Kansainvälinen atomienergiajärjestö ole pystynyt varmasti sanomaan, onko Iranilla aseohjelma vai ei.

Viime aikoina Iran on myös rajoittanut pääsyä laitoksiinsa. Uraanin rikastamiseen tarvitaan erikoisteräksestä valmistettuja kaasusentrifugeja, joiden valmistusteknologiaa pakistanilainen tiedemies on myynyt muun muassa Iraniin.

Joukkotuhoaseiden leviäminen ei siis vaadi kuin ydinvoiman rauhanomaista kehittämistä! Ydinvoiman leviäminen onkin yksi maailman suurimpia turvallisuusuhkia.

Frankfurtista matkasin tyttäreni luokse Australiaan. Tullissa virkailija tivasi, olinko nyt varmasti vastannut rehellisesti kaikkiin maahantulokaavakkeen kysymyksiin. Vakuutteluista huolimatta minut vedettiin laukkuineni sivuun.

Mielessäni kävi ostamani kirja. Australialla on joukkoja Irakissa ja maa on korkealla terroristien listalla. Huokasin helpotuksesta, kun tullimies tarttui lahjapakettiin, jonka tyttäreni ystävä oli lähettänyt viemisiksi. Siitä löytyi kanelisokeria, jossa oli pienenpieniä kuivattuja appelsiininpaloja. Australiaan ei saa tuoda mitään ruoka-aineita. o