Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Hallitus kutisti vankiloiden uudistusrahat neljännekseen

Antti Kivimäki

Tavoitteet pysyvät silti ennallaan. Brax syyttää oikeusministeri Koskista lepsuilusta.

Suomen vankilalaitoksen ahtauden ja karuuden poistaminen sekä vankilalainsäädännön muuttaminen uusintarikollisuutta ja syrjäytymistä ehkäiseväksi on vastatuulessa.

Vuosi sitten oikeusministeriö arvioi vankilauudistuksen vaativan vuosittain viisi miljoonaa euroa lisää. Eduskunnan lakivaliokunta alkoi helmikuussa käsitellä hallituksen esitystä, jossa uudistukseen oli varattu vain 2,8 miljoonaa euroa lisää vuosittain, mutta määrälliset ja laadulliset tavoitteet pysyivät ennallaan.

Valtiovarainministeriön edustaja kertoi tiistaina lakivaliokunnalle, että budjettikehyksessä vuosille 2006–2009 lakiuudistukseen varattu vuotuinen lisäraha on reilut miljoona euroa.

”Koskinen on huono tinkimään”

Lakivaliokunnan puheenjohtaja Tuija Brax (vihr.) syyttää oikeusministeri Johannes Koskista (sd.) lepsuilusta. ”Meillä on oikeusministeri, joka on huono tinkimään. Muut ministe-rit pitävät puoliaan paljon parem-min. Jos hallitus esittää eduskun-nalle lakia, sen pitää taata, että toteuttamiseen riittää rahaa.”

Lakivaliokunta käsittelee lakipaketin keväällä kiireisenä olettaen, että siihen on varattu hallituksen esityksessä mainitut 2,8 miljoonaa euroa vuodessa. ”Sitten hallituksen on pakko löytää jostain nuo rahat ensi vuoden budjettiin tai vetää laki pois.”

Koevapauskokeilu on vaarassa

Vankilauudistuksessa aiotaan kokeilla niin sanottua valvottua koevapautta. Vangit pääsisivät ehdonalaiseen puoli vuotta aikaisemmin kuin ennen, mutta heidän täytyisi kantaa kännykkää, jossa on paikallistamisohjelma. Myös pysymistä päihteettömällä tiellä valvottaisiin.

Jo valvotun koevapauden aikana vankien asumiskulut lankeaisivat kunnille. Ehdonalaisessa myös sosiaali- ja terveyspalveluista vastaisivat kunnat.

Brax epäilee, ettei 2,8 miljoonaa euroa riitä valvotun koevapauden kustannuksiin. Toisaalta hallitus on ilmoittanut kuntien joutuvan leikkaamaan menojaan entisestään, joten nekään tuskin haluavat laittaa lisää rahaa kotiutuneiden vankien hoitoon.

”Suurin osa kunnista pelaa kustannuksilla mustaa pekkaa. Kun jättää auttamatta sen, minkä pystyy, vangit päätyvät Helsingin rautatieasemalle.”

Nuorisorangaistustenkin rahoitus takkuili

Vuosi sitten Koskinen toi lakivaliokunnalle lakiesityksen nuorisorangaistuksesta niin, että puolet rahoista puuttui. Brax otti yhteyttä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtajaan Jouni Backmaniin. Backmanin ja kansanedustaja Matti Ahteen (sd.) avulla rahat saatiin lypsettyä valtiovarainvaliokunnalta.

”Koskisen menettely on ennenkuulumatonta. Ei siitä tulisi mitään, jos jokainen ministeri toisi eduskunnan hyväksyttäväksi lakeja, joihin ei ole varattu riittävästi rahaa”, Brax huomauttaa. o