Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Turkki pikaisesti Euroopan unioniin

Niemeläinen

Suomessa ei ole keskusteltu lainkaan pian eteen tulevasta historiallisesta ratkaisusta - Turkin mahdollisesta EU-jäsenyydestä. Kannattaisi keskustella, sillä asia on vielä paljon suurempi kuin vappuna toteutuva unionin itälaajentuminen. Turkin liittyminen laajentaisi Eurooppaa toden teolla islamilaiseen maailmaan.

Uutisten mukaan liittokansleri Gerhard Schröder lupasi alkuviikosta Turkin jäsenyydelle Saksan tuen. Schröderin arvion mukaan nykyisten jäsenmaiden enemmistö tukee jäsenyysneuvottelujen aloittamista.
Arvio on mielenkiintoinen, sillä en ole huomannut Suomen hallituksen edustajien lausuvan aiheesta mitään. Tiettävästi myös Britannian pääministeri Tony Blair tukee Turkin jäsenyyttä, ja vapaan maailman lippulaiva Yhdysvallat on kannattanut sitä voimak- kaasti.

Ajatus 70 miljoonan asukkaan Turkin liittymisestä unioniin saattaa laukaista monelta suomalaiselta aamuespressot seinälle. Maltin kanssa mietittynä se aukaisee kuitenkin valtavia mahdollisuuksia.
Turkin hyväksyminen osaksi Eurooppaa - tai Euroopan laajentaminen Turkkiin, miten vain - voisi olla iso askel kohti läntisen ja itäisen kulttuurin yhteensovittamista ja liennyttää monia viime aikoina dramaattisesti kärjistyneitä vastakkainasetteluja.

Turkki on parin vuoden aikana omaksunut koko joukon ihmisoikeuksia ja vähemmistöjen asemaa kohentavia lakeja, jotka vielä viime vuosikymmenellä olivat silkkaa utopiaa. Turkin hallitus on myös sallinut radiolähetykset ja opetuksen muilla kuin turkin kielellä - myös kurdiksi.
Totta kai paljon on vielä tehtävää esimerkiksi vankiloiden saamisessa inhimilliselle tolalle, mutta edistys on ollut varsin ripeätä.

Jäsenyysneuvottelujen aloittaminen saisi epäilemättä Turkin jatkamaan ja nopeuttamaan uudistuksiaan. Veikkaan myös, että neuvottelujen torjumisella olisi päinvastainen vaikutus: jos Eurooppa kääntää selkänsä Turkille,
Turkki saattaa kääntää selkänsä Euroopalle ja niille arvoille, joita me viisaat eurooppalaiset haluamme maapallolla edistää.

Yksi konkreettinen este Turkin jäsenyydelle on Kyproksen tilanne. Kypros liittyy Euroopan unioniin toukokuun ensimmäisenä päivänä.
Jos turkkilaiset joukot vielä vappuna vartioivat piikkilanka-aitaa, joka jakaa EU-jäsenmaan kahtia, Turkin jäsenyyden vastustajat saavat lisää vettä myllyynsä - ja hyvin perustein. Jos taas Turkki suostuu sopuun Kyproksessa, tie jäsenyysneuvottelujen aloittamiselle tasoittuu kertaheitolla.
Lähiviikot näyttävät, kykenevätkö Ankara, Nikosia ja Ateena nielemään ylpeytensä, hautaamaan aseensa ja näkemään historiallisen tilaisuutensa.

Turkin EU-jäsenyys tarkoittaisi sitä, että Irakilla, Iranilla ja Syyrialla olisi rajanaapurina maa, joka on sitoutunut noudattamaan unionin yhteisesti sovittuja sääntöjä. Sillä olisi varmasti kerrannaisvaikutuksensa näissäkin maissa. Demokratia, oikeusvaltion periaatteet, ihmisoikeudet ja sananvapaus vahvistuisivat laajoilla uusilla alueilla. Olisi surullista, jos tämä mahdollisuus jätettäisiin nyt käyttämättä.

Vaikka monet merkittävät tahot ovat ilmaisseet tukensa Turkin jäsenyysneuvotteluille, niiden aloittaminen ei ole suinkaan itsestään selvää. Saksassa kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet ottavansa Turkin kysymyksen yhdeksi vaaliteemakseen. Puheenjohtaja Angela Merkel haluaa tarjota Turkille varsinaisen jäsenyyden sijasta jonkinlaista "erityissuhdetta" Euroopan unionin kanssa.
Turkille tällainen vesitys ei varmasti riitä. Saksan sisäisellä keskustelulla on varmasti merkitystä muissakin jäsenmaissa.

Miten Suomessa? Odotan erittäin kiinnostuneena pääministeri Matti Vanhasen - tai kuka nyt Suomen ulkopolitiikkaa nykyään johtaakaan - puheenvuoroa aiheesta.
Näin eurovaalien alla olisi kaikkien puolueiden syytä ottaa kantaa Turkin kysymykseen. Se ei katoa mihinkään, vaikka työntäisimme päämme kuinka syvälle pensaikkoon.

o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO