Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Arktinen varoituskello soi

Satu Hassi

Milloin meri lainehtii Kauppatorilla?

Pari viikkoa sitten julkistettiin kansainvälinen huippututkijoiden raportti, jonka mukaan maapallon pohjoisimmat alueet lämpenevät sadassa vuodessa 4–7 astetta, vaikka kasvihuonekaasujen päästöjä rajoitettaisiin reippaasti. Saksan ilmasto saapuu Etelä-Suomeen ja sen ilmasto Lappiin. Jos päästöjä ei rajoiteta, lämpeneminen on vielä huimempaa – ellei Golfvirta tee tepposia ja tuo meille Siperian ilmastoa.

Financial Times vertasi arktista aluetta kaivoksen kanarialintuun: arktinen alue antaa ensimmäiset varoitusmerkit siitä, että ilmastonmuutos on käynnissä. Varoitusmerkit eivät ole enää aivan vienoja. Yhdysvaltojen avaruushallinnon NASA:n nettisivuilta (http://earthobservatory.nasa.gov/Study/ArcticIce/arctic_ice.html) näkee Pohjoisen jäämeren jääpeitteen kutistumisen 20 vuodessa.

Arktisten hälytyskellojen luulisi soivan lähellä Suomea. Mutta Matti Vanhasen hallitus ei näytä kallistavan korvaansa varoittavalle signaalille. Se päinvastoin lobbaa EU:ssa vesittääkseen unionin sitoumuksia Kioton jälkeisiksi toimiksi. Ministeri Mauri Pekkarinen sanoo ihan julkisestikin, ettei maapallon lämpenemistä voi rajoittaa kahteen asteeseen. Toisin sanoen hän vaatii, että maapallon pitää antaa lämmetä enemmän.

Jos Vanhasen vahakabinetti luulee ihan vakavissaan, että päästövähennykset ovat Suomelle suurempi uhka kuin ilmastonmuutos, se tavoittelee vastuuttomuuden Suomen ennätystä. Ja petoksen, onhan Vanhanen esiintynyt korkealla profiililla puhtaan energiatekniikan ja vastuullisen ilmastopolitiikan puolesta ennen kuin hänestä tuli pääministeri.

Jos päästöjä ei saada kuriin, merenpinta voi sadassa vuodessa nousta melkein metrin, 88 senttimetriä. Kun merenpinta normaalistikin voi heilahtaa puolisentoista metriä keskiarvon yläpuolelle, vuosisadan lopulla meri voi lainehtia Kauppatorilla aika taajaan.

Nousu jatkuu vähintään satoja vuosia, kenties jopa tuhansia. Meri nousee 7 metriä, jos Grönlannin jää sulaa kokonaan, ja 50 metriä, jos Etelänapamanner sulaa. Tulevat arkeologit tarvitsevat sukellusvarusteet tutkiakseen nykyisten miljoonakaupunkien vedenalaisia raunioita.

Ehdotan, että Helsinki ja muut rannikkokaupungit selvittävät konkreettisesti, millainen merenpinnan nousu aiheuttaa mitäkin. Mitä tapahtuu kaduille, toreille, sähkökaapeleille, vesijohdoille, viemäreille, talojen perustuksille? Millä meriveden korkeudella Hakaniemen tori on veden alla? Milloin merivesi vyöryy metrotunneliin? Milloin presidentinlinna ja valtioneuvoston linna joudutaan evakuoimaan?

Helsinki Suomen pääkaupunkina on noin 200 vuotta vanha. Joudutaanko se hylkäämään ennen kuin seuraavat 200 vuotta ovat kuluneet? Milloin Pori joutuu palaamaan takaisin Ulvilaan?

Jotkut visioivat, että lämpeneminen ja hiilidioksidipitoisuuden kasvu kiihdyttävät viljan kasvua. Syyskuussa ilmestynyt Bushin hallituksen rahoittama tutkimus arvioi, että vaikka viljan kasvu nopeutuisikin, rikkaruohot ryöhäävät vielä enemmän, joten maanviljely vaikeutuu.

Vanhasen hallituksen pitäisi käsittää, että jonain päivänä ilmastonmuutos on saavuttanut pisteen, josta ei ole paluuta. Sen jälkeiset hallitukset Suomessa tai muualla eivät pysty jarruttamaan ilmastonmuutosta, vaikka kvartaalikapitalistit antaisivat luvan.

Minusta Suomen tulee tehdä oma osuutensa eikä lusmuilla. Suomen pitää lopettaa haraaminen niitä EU:n toimia vastaan, joilla voidaan estää niin Helsingin, Tukholman kuin Brysselinkin katoaminen aaltojen alle. o