Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Ylen johtajasta päätettiin kulissien takana

Laura Kosonen

Poliittisille lehmänkaupoille ei näy loppua, toteaa Krohn.

Yleisradion toimitusjohtajavalinta on häviö avoimelle yhteiskunnalle, sanoo kansanedustaja ja Yleisradion hallintoneuvoston jäsen Irina Krohn (vihr.). Krohn on pöyristynyt tavasta, jolla SDP, keskusta ja kokoomus sopivat toimitusjohtajan valinnasta.

Hallintoneuvosto valitsi tiistaina Ylen uudeksi toimitusjohtajaksi oikeustieteen lisensiaatti Mikael Jungnerin. Valinta oli yksimielinen, mutta Krohn varasi mahdollisuuden lisätä eriävän mielipiteensä kokouksen pöytäkirjaan. Jungner on SDP:n jäsen. Hän toimi vuosina 2000–2002 pääministeri Paavo Lipposen poliittisena erityisavustajana.

Johtajasta sovittiin suurten kesken

”Kuulin Mikael Jungnerin nimen ensimmäistä kertaa kaksi tuntia ennen kokouksen alkamista tiistaina. Liisa Jaakonsaari tuli sanomaan minulle, että hänen ja Markku Laukkasen ehdotus on, että toimitusjohtaja valitaan saman illan kokouksessa”, Irina Krohn kertoo.

Hallintoneuvoston edellisessä kokouksessa tekemän päätöksen mukaan tiistaina olisi pitänyt päättää ainoastaan, millaisella valintaprosessilla johtajaa haetaan. Krohn oli ehdottanut avoimen haun järjestämistä jo edellisessä kriisikokouksessa, jolloin Jouni Backmanin valinta toimitusjohtajaksi tyrmättiin.

Krohn ja Annika Lapintie (vas.) sanoivat tiistain kokouksessa, ettei yllätysnimi ole yhtiön etu.

”Esitimme, että hakuprosessia jatkettaisiin. Tilanne, johon oli ajauduttu jo aikaisemmin, olisi vaatinut avointa hakua. Ehdotuksemme äänestettiin nurin äänin 17–2.”

Krohnin mukaan samalla tuli ilmi, että Jungnerilla on takanaan 18 hallintoneuvoston jäsenen tuki. Jäseniä on 21. ”Tällöin Jungnerin yksimielinen valinta oli selvä, koska muita ehdokkaita ei ollut. En nähnyt, että olisi yhtiön etu vaatia neuvottelutaukoa ja ryhtyä etsimään vastaehdokasta, jolla ei kuitenkaan olisi mahdollisuuksia mennä läpi.”

Puheet ja teot ristiriidassa

Krohnin mielestä suurten puolueiden toiminta toimitusjohtajakysymyksessä on ollut kaksinaamaista.

”Pääministeri Vanhanen on puhunut julkisuudessa, että poliittisten mandaattien aika on ohi ainakin Yleisradiossa. Vanhat toimintatavat paikkojen jaossa jatkuvat kuitenkin ennallaan”, Krohn sanoo pettyneenä. ”Jos suomalaiset hyväksyvät tällaisen kähminnän, niin se on sitten kansan tragedia.”

Uuden toimitusjohtajan pätevyyteen Krohn ei halua ottaa kantaa. ”On toinen kysymys, tuleeko hänestä hyvä johtaja Yleisradiolle.”

Jungner on täysin tuntematon nimi myös liikenne- ja viestintävaliokunnan jäsenelle, kansanedustaja Erkki Pulliaiselle (vihr.). ”Hän on minulle totaalisen kätketty lahjakkuus. Ainoastaan naama on tuttu eduskunnan käytäviltä.”

Pulliaisen mielestä Yleisradion johtajalta vaaditaan syvällistä viestintäalan tuntemusta ja julkisen palvelun tehtävän luonteen ymmärtämistä. Liikenne valiokunnan puheenjohtajana aiemmin toiminut Pulliainen huomauttaa, että kaupallisen median paine Yleisradion asemaa kohtaan on ”infernaalinen”.

”Kyllähän se tietysti auttaisi asiaa, jos johtajalla olisi alan kokemusta. Mutta kai superlahjakkuus pystyy salamana orientoitumaan uuteen tehtävään. Toivotan hänelle menestystä”, Pulliainen heittää. o

Politiikka puhtaaksi

Yleisradion uusi toimitusjohtaja on hankkinut kannuksia myös opiskelijapolitiikassa. Parikymppisenä oikeustieteen opiskelijana Mikael Jungner oli kokoomuksen ehdokkaana Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan vaaleissa. Varsinaista uraa Jungner loi demarien leirissä, johon päätyi pari vuotta myöhemmin.

Vuonna 1993 suoraselkäinen opiskelijapoliitikko suomi opiskelijapolitiikan kähmintää kirjoituksessaan Ilta-Sanomissa: ”Ongelma on nyt toinen: eliittitoveruuteen perustuvan, Suomea joskus johtavan veljeskunnan rakentaminen salailun ihannoimiselle, uskomattoman laajalle kähmyilylle ja epärehellisyydelle. Niiden hengessä eliitti jakaa järjestöjensä työpaikkoja ja edustustehtäviä. Ulkopuolisilla ei ole asiaa mukaan.”

”Samalla koko työn pääasiaksi on taas tullut edustustehtävien jakaminen tuntikausien kabinettineuvotteluissa”, Jungner kuvailee ylioppilaskuntien edunvalvontaa.

Oi aikoja, oi tapoja.

Laura Kosonen