Vihreä Lanka: planeetan paikallislehti

Ruokosokerilla ei rikastu

Kaarina Järventaus

Sokerijuurikkaan tukeminen Euroopan unionissa on pitänyt kehitysmaiden tuottajat köyhinä.

Suomessa on surtu sokerijuurikkaan viljelyn kohtaloa, kun Euroopan unioni aikoo vähentää alan tukiaisia ja tuotantoa. Protesteja on kuultu myös muissa EU-maissa. Vähemmän julkisuutta on saanut huoli etelän köyhien sokerinviljelijöiden toimeentulosta.

Etelän näkökulmasta maatalouskomissaari Franz Fischlerin heinäkuussa ehdottama sokeriuudistus ei mene tarpeeksi pitkälle.

”Uudistus ei ole sellainen, jota kehitysmaat kipeästi tarvitsivat. Fischlerin ilmoittamat tuotantokiintiöiden ja hintojen leikkaukset eivät ole tarpeeksi suuria”, sanoo suuren brittiläisen kehitysmaajärjestön Oxfamin tiedottaja Amy Barry puhelinhaastattelussa.

Euroopan unioni on syytänyt sokerijuurikkaasta tehtyä sokeria maailmanmarkkinoille kilpailemaan kehitysmaiden viemän sokerin kanssa, vaikka sokerintuottajille täällä maksetaan takuuhintaa, joka on yli kolme kertaa niin korkea kuin maailmanmarkkinahinta.

Tukiaisten siivittämän viiden miljoonan juurikassokeritonnin tunku markkinoille on pudottanut sokerin maailmanmarkkinahintaa 23 prosenttia, laskee Oxfam. Uusi ehdotus laskee hinnan kaksinkertaiseksi maailmanmarkkinahintaan verrattuna.

Juurikassokeria Indonesiaan

Eurooppalaista sokeria viedään esimerkiksi Norsunluurannikolle, Egyptiin ja Indonesiaan. Se kilpailee näiden maiden markkinoista maiden oman tuotannon ja ruokosokeria vientiin tuottavien kehitysmaiden kuten Etelä-Afrikan, Brasilian, Intian ja Thaimaan kanssa.

Oxfamin mielestä nykyisestä ylituotannosta olisi hankkiuduttava kokonaan eroon. Järjestö on laskenut, että EU-tuotannon aiheuttamien kaupan vääristymien takia Brasilialta jäi vuonna 2002 saamatta yli 400 miljoonaa euroa, Thaimaalta 125 miljoonaa euroa ja Intialta 50 miljoonaa euroa sokerituloja.

Valtaosa Euroopan unionin viennistä on lähtöisin Ranskasta, Saksasta ja Britanniasta, ja niiden vauraille maatalousalueille menevät myös suurimmat tukipotit.

Oxfamin mukaan unionin sokerituista ovat hyötyneet eniten isot sokeriyhtiöt. Ne joko saavat suoraa vientitukea valtiolta tai hyötyvät EU:ssa sovituista korkeista takuuhinnoista. Tuottojen ennustetaan laskevan ehkä jopa 30 prosenttia.

”Nyt sokeriyhtiöillä on huippuhyvät voittomarginaalit, joten luultavasti ne pystyvät sopeutumaan menetyksiin paremmin kuin Etiopia”, Amy Barry toteaa kuivasti.

Työolot voisivat parantua

Yksi Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen tukipolitiikasta kärsinyt maa on Etelä-Afrikka. Siellä Eastern Capen, KwaZulu-Natalin ja Mpumalangan provinsseissa on yli 50000 pientä ja keskisuurta ruokosokerin tuottajaa, jotka työllistävät 250000 ihmistä vakituisesti ja puoli miljoonaa kausityöläistä. Suuri osa sokerista menee vientiin. Oxfamin laskujen mukaan EU:n tukipolitiikka on vienyt Etelä-Afrikalta 50 miljoonan euron vientitulot vuodessa.

Kuten muissakin suurissa sokerintuottajamaissa, Etelä-Afrikassa tuotannon historia on työläisten julman riiston historiaa, eikä oloissa ole vieläkään kehumista. Oxfamin arvion mukaan olojen kohentumiselle olisi nyt edellytyksiä, koska uudet työlait saatiin voimaan viime vuonna ja muun muassa minimipalkka on noussut. Esteenä voi olla markkinatilanne, jota EU tukiaisineen vaikeuttaa.

Myös esimerkiksi Thaimaassa järjestö uskoo työolojen voivan kohentua vain, jos EU:n liikatuotanto lakkaa häiritsemästä markkinoita.

Vasen käsi antaa, oikea ottaa

Köyhien maiden tuottajien pääsyä Euroopan markkinoille on rajoitettu tullimaksuin ja kiintiöin. Vähiten kehittyneet maat ovat saaneet vuodessa tuoda EU-maihin sokerimäärän, joka vastaa vain kolmen päivän kulutusta Euroopassa.

Fischlerin uudistuksessa EU-markkinat avattaisiin köyhimmille kehitysmaille täysin vuonna 2009. Niiden tilanne siis paranee teoriassa – käytännössä äkillinen muutos romahduttaa hinnat ja päästää markkinoille vain Brasilian kaltaiset suuren mittakaavan tuottajat.

Toinen käsi antaa kehitysapua, toinen niistää vientituloja painamalla maailmanmarkkinahintoja alas ja rajoittamalla tuontia.

”Jokaista kehitysapuna antamaansa kolmea euroa kohti EU on ottanut Mosambikilta takaisin yhden rajoittamalla sokerin tuontia sieltä”, arvioi Oxfamin raportti.

Myös pientuottajille sympatiaa

Mosambikin laskennalliset menetykset vientituloissa, yli 30 miljoonaa euroa, ovat yhtä suuret kuin maan koko maatalouden kehittämiseen varattu budjetti.

”Etiopialla, Malawilla, Mosambikilla ja Sambialla on valtava potentiaali luoda työpaikkoja ja taloudellista vakautta myymällä sokeria”, Barry sanoo.

Entä onko oikein, jos viljely loppuu Suomessa? ”Meistä on tärkeää, että kaikissa uudistuksissa pidetään huolta Euroopan pienviljelijöistä. On Euroopan komission asia määrittää, missä tuotantoa leikataan eniten.” o