Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Pelastakaa edes vanhukset

Jyrki Räikkä

Sisäasiainministeriön kuntaosaston ylijohtaja Cay Sevón linjasi varsin persoonallisesti hyvinvointivaltion tehtäväkenttää maanantaisessa Helsingin Sanomien haastattelussa. Sevónin mielestä lakiin perustuvia kuntapalveluja ei voida enää tulevaisuudessa taata kaikille, minkä vuoksi on tehtävä valintoja. Sevónin valinta on, että vain "iäkkäille" - tällä tarkoitettaneen lähinnä eläkeikäisiä - tarjotaan tehokkaat lakisääteiset palvelut. Työikäiset, nuoret ja koululaiset hoidettaisiin "vapaammin järjestelyin".
Hätkähdyttävä visio, varsinkin sitä taustaa vasten, että Sevón on nimitetty virkaansa hyvinvointipalvelujen nimissä esiintyneen Vasemmistoliiton edustajana.
Palvelutuotannossa lakia pitää tietysti noudattaa, eikä lain suojaa voida määritellä vain yhden väestöryhmän erikoisoikeudeksi.

Erityisen heikosti hyvinvointivaltion idean kanssa käy yksiiin ajatus siitä, että vanhukset asetettaisiin muiden väestöryhmien edelle pelkästään ikänsä eikä esimerkiksi palvelujen tarpeen perusteella. Gerontokratiaan eli vanhusvaltaan tuollainen ikärasistinen järjestelmä sopisi hyvin, demokratiaan ei niinkään. Kansanvallan mekanismien kautta iäkkäiden asiat nousevat joka tapauksessa yhteiskunnan asialistalla entistä korkeammalle, kun ahkerasti äänioikeuttaan käyttävät suuret ikäluokat - joihin Sevónkin kuuluu - lähestyvät eläkeikää.
Jos Sevón tavoittelee esityksellään suuria säästöjä, ajatus karahtaa kiville. Täytyy ottaa huomioon Suomen väestön ikärakenne ja se, kuinka paljon eläkeikää nyt lähestyvien massojen vanhuuden vaivojen hoito maksaa seuraavina vuosikymmeninä. Julkistalouden kannalta vanhusten palvelujen priorisoinnilla saavutettaisiin siis kaikkein vähiten säästöjä, jos lakisääteisten palvelujen piikkiä pidettäisiin auki valikoidusti. Voidaan myös kysyä, millaisiin kustannuksiin yhteiskunnan on varauduttava myöhempinä vuosikymmeninä, jos lasten ja nuorten palveluista tingitään nyt.

Sevónin avauksen voi toki haluessaan tulkita provokaatioksi, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota kuntatalouden alijäämiin ja ahdinkoon, johon kunnat ovat joutuneet valtion jatkuvasti lisäämien velvoitteiden vuoksi. Sevón ennusti muun muassa kunnallisverotuksen kiristymistä, omavastuiden lisääntymistä ja palveluvalikoiman supistamista ja myönsi, että valtio vetää välistä julkistalouden taakanjaossa.
Olivatpa Sevónin motiviit mitkä hyvänsä, hänen esittämiensä näkemysten pitäisi herättää myös valtiolliset päättäjät karuun todellisuuteen. Jos veronalennuksia tehdään kuntatalouden kustannuksella, pää tulee vetävän käteen hyvin nopeasti.

Kriisistä kriisiin

Jos kokoomus ei olisi kokoomus, sitä kävisi melkein sääliksi. Galluplukemiinsa kompastellut puolue yrittää säilyttää arvokkuutensa ja hivuttautua vaivihkaa kiusallisesta tilanteesta takaisin jaloilleen, mutta jokainen korjausliike johtaa uuteen mahalaskuun ja kiinnittää yhä useamman äänestäjän huomion siihen, kuinka kehnossa kunnossa ruiskukka rintapielessä horjuva kulkija on.
Spekulaatio koti, uskonto ja isänmaa -linjalle linnoittautuneen Martin Saarikankaan puheenjohtajaehdokuudella ei ole lievittänyt kykypuolueen kriisiä, vaan pikemminkin korostanut johtajuustyhjiötä. Tuoreimpien galluplukujen säikäyttämä Helsingin kokoomus julisti saman tien sekä Saarikankaan että Ville Itälän epäkelvoiksi, mutta edes yhden pätevän ehdokkaan nimeämisen sijaan piirin puheenjohtaja Kai Hagelberg tyytyi haikailemaan kentältä poistuneen Sauli Niinistön perään. Ei ihme, että puheenjohtajuuspyrkimyksiä on kyselty jopa kokoomukseen alkuviikosta liittyneeltä europarlamentaarikkoehdokas Alexander Stubbilta. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO