Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Wuori johtaa, Vatanen jäi hännille?

Ympäristöjärjestöt listasivat europarlamentaarikot kymmenen tärkeän äänestyksen perusteella.


Kaarina Järventaus

Vihreiden europarlamentaarikko Matti Wuori sai ainoana suomalaisena täydet kymmenen pistettä, kun eurooppalaiset ympäristöjärjestöt selvittivät euroedustajien äänestyskäyttäytymistä tärkeimmissä ympäristöasioissa vuosina 2000-2004.
Vihreiden lisäksi suomalaiset sosiaalidemokraattien, Vasemmistoliiton ja keskustan edustajat ovat enimmäkseen ottaneet kantaa ympäristöjärjestöjen toivomalla tavalla päättyvän parlamenttikauden kymmenessä tärkeimmässä ympäristöäänestyksessä. Wuori oli ollut mukana kaikissa kymmenessä.
Analyysin teki Euroopan Maan ystävät tukenaan Greenpeace, ympäristöjärjestöjen yhteenliittymä EEB, ilmastoverkosto CAN ja liikenneasioihin keskittynyt Transport & Environment.

Tanskalaiset myönteisimpiä

"Suomalaisten yleinen sijoitus on aika heikko", Matti Wuori kommentoi tulosta Strasbourgista.
Suomalaiset sijoittuivat vasta kuudensiksi. Avainäänestyksissä suomalaisten äänistä 72 prosenttia oli järjestöjen toiveiden mukaisia.
Erot maiden välillä olivat huomattavia. Tanskalaisten ja ruotsalaisten äänistä yli 80 prosenttia tuki ympäristön kannalta tiukempia ehdotuksia. Myös Itävallan, Hollannin ja Belgian mepit kirivät suomalaisten ohi.
"Tämä asettaa outoon valoon kuvan, jota meillä on levitetty, että suomalaiset ovat erityisen edistyksellisiä ympäristöasioissa EU:ssa. Kun katsoo käytännön arkista työtä, totuus on vähemmän mairitteleva", Wuori huomauttaa. Etumatkaa on kuitenkin Italian ja Britannian edustajiin, joiden äänistä vain noin puolet täytti järjestöjen toiveet.
Prosentit saatiin laskemalla tiukempien ympäristövaatimusten hyväksi annettujen äänten prosenttiosuus kaikista annetuista. Äänestykset liittyivät saasteisiin, ydinvoimaan, tiehankkeisiin, energiavalintoihin, yritysten ympäristövastuuseen ja kuluttajansuojaan.

Kokoomuslaiset eivät häpeile

Puolueiden välillä erot olivat selviä. Vihreiden äänet annettiin 99-prosenttisesti ympäristön hyväksi. Vasemmistopuolueet ylittivät nekin 90 prosentin osuuden, kun taas kristillisdemokraattien ja oikeistolaisten kansanpuolueiden PPE/DE-ryhmä ei päässyt aivan 27 prosenttiin. Keskustan ja liberaalien ryhmä, johon Suomen keskustalaiset kuuluvat, pääsi 86 prosenttiin.
Suomalaisten listalla hännänhuippuina komeilivat kokoomuksen Ari Vatanen ja Ilkka Suominen. "Me olemme hyvin luultavasti puolustaneet elinkeinoelämän etuja. Emme häpeä ollenkaan", Suominen kommentoi Strasbourgista.

Ilmansaasteet ärtymyksen aihe

Suominen, Vatanen ja Marjo Matikainen-Kallström halusivat ehdotettua löysempiä kansallisia päästökattoja rikille ja muille ilmansaasteille. Tätä äänestystä koskeva kysymys saa Suomisen kiihtymään.
"Oletko koskaan ollut Kiinassa? Mene! Älä sitten puhu meidän Euroopan ilmastosta yhtään mitään. Ole ihan hissukseen", hän kehottaa. "Minä olin siellä juuri viikon, enkä kestä siellä kahta vuorokautta saamatta yskää. Ennen kuin kiinalaiset ja intialaiset saadaan kuriin, on ihan hölmön hommaa tehdä meillä näitä viimeisiä toimia, jotka tappavat meidän teollisuutemme lopullisesti."
Europarlamentin konservatiiviseen EPP/ED-ryhmittymään kuuluvat suomalaiset eivät myöskään halunneet tiukkoja rajoituksia torjunta-aineiden käytölle juomavesialueiden lähellä. He vastustivat tietokoneiden ja kännyköiden kierrätystä tehostavaa ehdotusta eivätkä halunneet edistää uusiutuvaa energiaa verohelpotuksin.
"Kyllä me suomalaiset, ainakin EPP/ED-mepit, ympäristökysymyksissä olemme aika tavalla ryhmämme kannalla. Sitten varmaan EPP/ED löytyy sieltä hännänhuipuista myöskin", Suominen päättelee ja on oikeassa.
Ympäristöjärjestöiltä eniten miinuspisteitä saanut tusina oli kokonaan konservatiivinen. Heistä yksitoista oli brittejä ja yksi italialainen.
Matti Wuori toivoo, että seuraavankin parlamentin työtä seurataan samaan tapaan. "Silloin edustajat olisivat tietoisia siitä, että heidän äänestyskäyttäytymisensä noteerataan. Meitähän varsinkin elinkeinoelämä lobbaa raskaasti. Siihen on helppo mennä mukaan ja ajatella, että ei sitä kukaan huomaa."

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 


Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO