Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtikolumni

 

 
Liikettä tähtäimessä

Hamas-johtajan murha lietsoo koston kierrettä.

Kolumni, Pekka Haavisto

Kävelin pari viikkoa sitten Israelin puolelta Gazaan Erezin rajanylityspisteen kautta. Kaikki autoliikenne rajanylityspaikalla oli lopetettu - mukaan lukien YK:n autot - ja Gazaan matkalla olijat pantiin kävelemään parinsadan metrin mittaista betonitunnelia, joka on reunustettu piikkilangoin. Israelilaissotilaat tähtäsivät aseillaan tunnelin toisesta päästä, ja palestiinalaispoliisit toisesta päästä. En muista olleeni koskaan lähempänä keskitysleirin tunnelmaa.
Samaa Erezin tunnelia käyttävät ne 15 000 palestiinalaista työläistä, jotka päivittäin menevät Israelin puolelle rakennus- ja teollisuustöihin. Joka aamu ja ilta, kun rajaa ei pidetä suljettuna, betonitunneli täyttyy näistä vierastyöläisistä.

Tunnelma Gazassa oli tällä kertaa synkempi kuin aikaisemmin. Yhä useimmat palestiinalaiset ovat siirtyneet äärijärjestö Hamasin kannattajiksi, kun Gazaa ja sen pakolaisleirejä on rusikoitu vastaiskuna itsemurhapommeista. Hamas-liikkeen hengellisen johtajan Ahmed Jassinin murha ei helpota tilannetta. Hamasin jäsenhankinta on saanut uutta tuulta, ja murhaa saattavat lähteä kostamaan paitsi Hamas, myös al-Qaidan verkosto ja libanonilainen Hizbollah-liike.
Hamas kehottaa nyt varautumaan ruumiisiin Israelin kaduilla, ja Israel ilmoittaa kaikkien palestiinalaisten äärijohtajien olevan nyt Israelin tähtäimessä. Lisätäkseen painetta Jasser Arafatin ympärillä ja pitääkseen hänen tukensa poissa ääriryhmiltä Israelin armeija on vuotanut tiedon, että rengas kiristyy myös Arafatin ympärillä.

Tuorein Lähi-idän rauhanaloite, Yhdysvaltojen, Euroopan unionin, Venäjän ja YK:n tukema "tiekartta", näyttää melkein kuolleelta. Vielä viime kesäkuussa Israelin ja Palestiinan pääministerit, tukenaan Yhdysvaltojen presidentti ja Jordanian kuningas, tapasivat huippukokouksessa Jordaniassa. Sen jälkeen ei pääministeritapaamista ole saatu aikaan.
Onko tiekartan pelastaminen liian myöhäistä? Yhdysvaltain presidentinvaalit ovat tulossa, ja George W. Bush on juuttunut Irakiin tavalla, joka rajoittaa hänen toimintamahdollisuuksiaan arabimaissa. Israel käyttää tilannetta toimimalla yksipuolisesti.

Joidenkin israelilaisten pirtaan varmaan sopii palestiinalaisviranomaisen lopullinen hajottaminen sekä Gazan ja Länsirannan välisen jaon kärjistäminen. Todellista palestiinalaisvaltiota ei ehkä halutakaan synnyttää.
Palestiinalaisten piirissä asenteet muuttuvat entistä jyrkemmiksi, ja väkivallan kannattajien määrä lisääntyy. Israel rakentaa muuria itsemurhaiskuja vastaan, mutta myös Israelin rajojen sisällä asuu arabeja, joiden asenteet ovat muuttuneet jyrkemmiksi. Iskujen ja kostoiskujen kierre näyttää vääjäämättömältä.

Israelin valtion syntyyn ja palestiinalaispakolaisuuteen liittyy pitkä historia, jossa Eurooppakin on ollut monella tavalla mukana. Olisi kohtuullista, että EU kehittäisi yhteistä ulkopolitiikkaansa niin, että unionista tulisi todellinen diplomaattinen toimija Lähi-idässä.
Tilanteen nyt kärjistyessä Lähi-idässä rauhanprosessia ei saisi jättää vain yhden ulkopuolisen välittäjän, Yhdysvaltojen, varaan. EU:n, YK:n ja Venäjän on kehityttävä todellisiksi rauhantoimijoiksi, joilla on kyky asioida kaikkien konfliktin osapuolien kanssa.

o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Fredrikinkatu 33 A, 3. kerros 00120 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO