Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtipaakirjoitus

 

 Väkivaltaa ja demokratiaa

Jyrki Räikkä

Voidaanko kansanvaltaa ohjata väkivalloin? Ja jos voidaan, miten tällaisiin manipulointiyrityksiin pitäisi reagoida? Kysymykset nousivat esiin, kun Espanjan oikeistohallitus suistui Madridin pommi-iskujen jälkeen vallasta ja mielipidetiedusteluissa alakynteen jäänyt José Luis Rodríguez Zapateron johtama sosialistipuolue voitti vaalit selvästi.
Madridin häikäilemättömän joukkomurhan perimmäisiä motiiveja voidaan toistaiseksi vain arvailla. Vaikuttaa kuitenkin todennäköiseltä, että iskulla haluttiin rangaista José Maria Aznarin hallituksen johtamaa Espanjaa osallistumisesta Yhdysvaltain johtamaan sotakoalitioon ja miehityshallintoon Irakissa.
Attentaatti järjestettiin luultavasti tieten tahtoen vaalien alla, mutta sen tarkkaa vaikutusta vaalitulokseen on ollut vaikea ennakoida. Kriisiaikoina kansalaiset turvaavat helposti entisiin vallanpitäjiin.
Irakin sodan epäsuosiosta huolimatta näin olisi voinut käydä Espanjassakin, ellei Aznarin hallitus olisi iskun jälkeen tärvellyt oma-aloitteisesti luottamustaan kömpelöllä peiteoperaatiolla, jossa isku yritettiin väen väkisin lukea baskiterroristien ETA-järjestön tiliin.

Madridin iskujen esimerkin pelätään kannustavan terroristeja vastaavanlaisiin tekoihin muualla Euroopassa. Olipa attentaatin heijastuminen vaalitulokseen oheisvahinko tai olennainen osa pirullisen tarkasti laskelmoitua suunnitelmaa, espanjalaisia äänestäjiä tai Zapateroa ei pidä syyllistää terroristien vaatimusten myötäilystä. Demokratia olisi kärsinyt takaiskun siinäkin tapauksessa, että Zapatero olisi perääntynyt vaalilupauksistaan terrori-iskun vuoksi. Espanjan uusi hallitus ei tee linjatarkistuksia maan ulkopolitiikkaan terroristien vaatimusten tähden, vaan niistä huolimatta.
Zapatero haluaa poistaa Yhdysvaltain johtaman sotakoalition alaisuudessa toimivat espanjalaisjoukot Irakista, ellei operaatiolle saada YK-mandaattia. Vaatimus miehityshallinnon saattamisesta kansainvälisen oikeuden tasalle on oikeutettu. Niin kauan kuin sotakoalition yksipuolinen toiminta ruokkii terrorismisympatioita, siitä on terrorismin vastaisen sodan tavoitteen kannalta enemmän haittaa kuin hyötyä.

Terroristien silmittömään väkivaltaan ei tietenkään pidä alistua. EU-maiden on syytä kehittää yhteistyötään, jotta terroriuhkia voidaan torjua. Samalla on kuitenkin varottava ylilyöntejä, joihin Yhdysvallat on sortunut. Esimerkiksi terrorismista epäiltyjen seulomisessa käytetty riskiprofilointi on tehtävä niin, ettei se johda uskontoon tai etniseen taustaan perustuvaan syrjintään.

Pienet sammakot

Kokoomuksen johtoon mielivän Marjo Matikainen-Kallströmin on vielä hiottava julkista esiintymistään ja retoriikkaansa, jotta hän ei menetä etumatkaansa ennen kesän puoluekokousta. Matikainen-Kallström on luultavasti sitä suositumpi, mitä vähemmän hänen linjastaan ja mielipiteistään tiedetään.
Tasaveropuheet olivat jo sotkea startin.
Matikainen-Kallström puhuu arkailematta kokoomuksesta oikeistopuolueena ja kannattaa varauksetta kapitalismia. Yleensä kokoomuslaiset yrittävät välttää näin alastonta terminologiaa, koska sen pelätään karkottavan keskustaporvarillisia äänestäjiä. Poliittisen kuluttajansuojan kannalta on toki hyvä, että Matikainen-Kallström riuhtaisee sosiaalisen vastuun suojaverhon alas.
Matikainen-Kallström vaatii päättäjiä nousemaan yhden asian liikkeiden ja niiden harjoittaman lobbaamisen yläpuolelle. Tähtäimessä ovat erityisesti ympäristöjärjestöt. Matikainen-Kallström ajaa varauksetta elinkeinoelämän etuja, ja hänellä on aiemman työnsäkin kautta kiinteät suhteet energiateollisuuteen, erityisesti ydinvoimayhtiöihin. Eivätkö ne ole yhden asian liikkeitä? o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 toimitus@vihrealanka.fi site by VALOTALO