Vihrea Lanka: planetaan paikallislehtiartikkeli

 

 
Ekologia viriää uskonnoissa

Uskontojen ja ympäristö- liikkeen lähentyminen on yksi Worldwatch-instituutin noteeraamista myönteisistä kestävän kehityksen trendeistä.

Kirsi Jansa

Amerikkalaisen Worldwatch-instituutin johtajat kävivät viime viikolla Suomessa tuomassa terveisensä maan päättäjille. Tutkimuspäällikkö Gary Gardner ja järjestön hallituksen jäsen Øystein Dahle tapasivat pikavisiitillään muun muassa pääministeri Paavo Lipposen.
    ”Oli virkistävää puhua lainsäätäjien kanssa ympäristöasioista ja tuntea kuin oltaisiin samalla aaltopituudella. Kun näistä asioista puhuu amerikkalaisten päättäjien kanssa, olo on vaivautunut”, Gary Gardner kuvailee vaikutelmiaan.
    ”Suomen ympäristötilastoja voisi tietysti vertailla siihen, miten hyvin asiat saattaisivat olla. Toinen tapa on verrata Suomea vaikka Yhdysvaltoihin.”
    Worldwatch-instituutti on seurannut jo 20 vuoden ajan ympäristön tilaa maapallolla. Tänä vuonna suomalaiset joutuvat lukemaan instituutin Maailman tila -raportin englanniksi, sillä kirjan suomalainen kustantaja pitää käännöstyössä välivuoden.

Elämää sukkulassa

Øystein Dahle lanseerasi pääministeri Lipposelle uudenlaista talouden mallia. Dahlen mukaan on aika siirtyä ”cowboy-taloudesta avaruusalustalouteen”.
    ”Cowboy-taloudessa ajateltiin, että pienen ihmisen mahdollisuudet vaikuttaa suureen luontoon ovat olemattomat. Tämä antoi ihmisille vapauden toimia oman mielensä mukaisesti luonnosta ja muista ihmisistä piittaamatta. Etenkin teollisuuden piirissä toimitaan vieläkin kuin maailma ja sen resurssit olisivat rajattomat.”
    Avaruusalustaloudessa sen sijaan ymmärretään maapallon rajallisuus ja se, miten pahaa jälkeä ihminen voi tehdä suljetussa systeemissä. Avaruusaluksen matkustajat eivät myöskään pääse omia toimiaan pakoon, vaan ovat vastuussa toisilleen.
    ”Meidän on ensin oivallettava, että nykyiset taloudelliset mallit eivät ole rakennettu suljettua systeemiä varten. Olemme jo nähneet maapallon rajallisuuden, mutta emme ole vielä alkaneet toimia uuden ymmärryksen mukaisesti. On kuin ottaisimme kylpyä ilman, että tulppa on paikallaan”, Dahle toteaa.

Hyviä uutisia huonojen sijaan

Worldwatch-instituuttia on yleisesti pidetty tuomiopäivän saarnaajana. Gary Gardner sanoo, että monet ympäristötrendit ovat menneet jatkuvasti huonompaan suuntaan: nyt jo 26 valtiota kärsii vesipulasta, maailman metsistä hävisi 1990-luvulla neljä prosenttia, väestö pakkautuu suuriin kaupunkeihin, ilmastonmuutos etenee.
    Koska pelkkien huonojen uutisten tarjoaminen johtaa joko epätoivoon tai koko asian kieltämiseen, instituutissa on parin viime vuoden ajan haluttu kiinnittää huomiota ongelmien lisäksi niiden ratkaisuihin.
    Gardnerin mukaan esimerkiksi tuuli- ja aurinkoenergian yleistyminen, luonnonmukainen maatalous ja uudenlaiset liikennejärjestelyt todistavat, ettei ympäristövallankumous ole mahdoton.

Uskonto ja ympäristö kohtaavat

Instituutissa on pantu tyytyväisenä myös merkille, että ympäristöliike ja erilaiset uskonnolliset ja henkiset piirit alkoivat viime vuosikymmenellä lähestyä toisiaan eri puolilla maailmaa.
    Yhdysvalloissa jopa konservatiivikristityt moralisoivat amerikkalaisten autovalintoja. Ortodoksien patriarkka Bartholomeus on järjestänyt viikon mittaisia symposiumeja vesiin liittyvistä ympäristökysymyksistä. Thaimaassa buddhalaismunkki pyhitti metsän suurimman puun ja opetti kyläläiset näkemään luonnonsuojelun pyhän merkityksen. Esimerkkejä on tarjolla ympäri maapallon.
    ”Ympäristöliikkeen ja uskonnollisten ryhmien yhteistyö voi olla vaikeaa erityisesti silloin, jos uskonto ei arvosta naisia eikä naisten keskeistä merkitystä kehityskysymyksissä. Siitäkin huolimatta uskon, että jos tietyt erimielisyydet voidaan pistää sivuun, kaikki hyötyvät yhteistyöstä”, Gardner sanoo. o

 

<< Langan kotisivulle

Viikon muita aiheita >>

 

 


Vihreä Lanka, Runeberginkatu 5B, 00100 Helsinki, puh. (09) 5860 4123 fax. (09) 5860 4124 lanka@vihrealanka.fi site by VALOTALO